Scapa de aerofagie!

Abdomenul umflat si senzatia de balonare sunt doua siptome care iti indica faptul ca ai o problema de digestie sau ca te confrunti cu aerofagia.

Abdomenul umflat si senzatia de balonare sunt doua siptome care iti indica faptul ca ai o problema de digestie sau ca te confrunti cu aerofagia. Deosebit de dezagreabila pentru organism si jenanta in societate, aerofagia este provocata de un act reflex caracterizat prin patrunderea in stomac a unei cantitati de aer, odata cu inghitirea salivei, bauturilor sau alimentelor.

Ce este aerofagia? 

In momentul in care deshizi gura, fie ca vorbesti, mananci sau bei, inghiti aer. Acest fapt este cat se poate de normal, doar ca, in momentul in care mananci prea repede sau vorbesti in timp ce mesteci, inghiti si o cantitate de aer mult mai mare. Acesta coboara de-a lungul esofagului si se alatura alimentelor care trebuie digerate, aflate in stomac.

Odata ce aerul ajunge in stomac, acesta din urma se umfla, iar organismul nostru se simte stanjenit, confruntandu-se cu balonarea, mai ales atunci cand incercam sa purtam haine stramte.

Iti dezvaluim 10 sfaturi cu ajutorul carora vei scapa de aerofagie.

1. Fii mai putin stresata. In cele mai multe cazuri, aerofagia este o urmare a stresului. Asadar, este esential sa incerci sa identifici cauzele stresului si sa le elimini. Relaxeaza-te cand esti acasa, iar in timp ce lucrezi, ia-ti pauze cat mai dese, care sa te detensioneze. Astfel, vei evita crizele neastepate care iti sporesc starea de nervozitate. Inainte de culcare, fa o baie si un masaj relaxant. Iti vin in ajutor si plantele cum ar fi ierburile aromatice si valeriana.

2. Mananca si mesteca incet. Acest lucru te va ajuta sa diminuezi cantitatea de aer care iti patrunde in stomac in timp ce mananci. Daca ai grija ca fiecare masa sa dureze 30 de minute, cu timpul vei scapa de neplacuta senzatie de balonare.

Deseori, avem tendinta sa facem si altceva in timp ce mancam: sa citim corespondenta, sa ne uitam la televizor sau chiar sa ne luam pranzul pe birou, in fata calculatorului.

Daca inghiti alimentele prea repede, nu le vei mesteca bine si vei inghiti si o cantitate mare de aer, iar astfel iti vei ingreuna digestia. Pe langa aerofagie, stomacul tau va munci mai mult sa digere, iar acest lucru il vei resimti si tu in mod neplacut. O digestie proasta se manifesta prin arsuri ale stomacului, constipatie si balonare. 

Un sfat important: Nu vorbi la masa! 

3. Nu vorbi in timp ce mananci. In primul rand, nu este politicos sa vorbesti cu gura plina, iar in al doilea rand - si cel mai important, iti faci rau singura. Vorbind in timp ce mananci, vei inghiti o cantitate de aer pe care stomacul tau o va suporta cu greu. Tine minte ca cea mai buna metoda de a evita patrunderea de aer in stomac este sa mananci cu gura inchisa.

4. Evita bauturile carbogazoase. Pe langa faptul ca nu sunt deloc sanatoase, contin si foarte multe bule de gaz, dupa cum indica numele... Odata ce acestea ajung in stomac, nu vor face decat sa il umfle, iar tu te vei confrunta cu o senzatie neplacuta de greutate si balonare a abdomenului.

5. Bea apa plata. La restaurant, comanda de baut doar apa plata sau cel mult un suc natural de fructe fara indulcitori. Nu bea niciodata apa inainte de masa sau in timpul acesteia! Ideal este sa consumi apa doar intre mese, deoarece, astfel, apa favorizeaza digestia.

6. Mananca la masa. Stai pe scaun si evita sa faci altceva si chiar sa te plimbi prin bucatarie. Inainte de a manca, pregateste-ti tot ce ai nevoie, astfel incat sa nu fii nevoita sa te ridici de la masa. Miscarile, ridicarea si anumite gesturi ample favorizeaza patrunderea aerului in stomac.

Cum eviti aerofagia: alte sfaturi utile 

7. Evita guma de mestecat. Cand mesteci guma, produci saliva si, pentru ca nu ai ce sa inghiti, va intra in stomac doar aerul. Fapt ce va fi cu atat mai rau pentru digestie.
   
8. Redu consumul de alcool, cafea si tigari. Acesti excitanti sunt cunoscuti ca factori care agraveaza aerofagia.

9. Treci cu bine de crize. Daca simti ca se apropie o criza de eructatie (eliminarea aerului pe gura), intinde-te pe burta, apasand pe stomac.

Acest lucru va opri fenomenul.

10. Incearca plantele. Scapa de aerofagie cu ajutorul plantelor folosite ca si condimente: busuioc, coriandru etc. Acestea favorizeaza eliminarea gazelor. Cere sfatul unei farmaciste, apeleaza la un plafar sau o persoana care comercializeaza produse naturiste.

Incearca aceasta reteta: amesteca 50 de grame de gutuie cu 50 de grame de patrunjel si alte 50 de grame de varza. Sfarama-le intr-un castron si adauga putin vin. Lasa-le la macerat si bea un pahar din acest preparat dupa fiecare masa.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • krisstine76 pe 14 Sep 2014, 18:05
    numai minciuni

    am avut un ulcer gata sa-mi perforeze si nu ma durut niciodata stomacul si nici arsuri, am tinut regim strict, cu a zis medicul, fara prajeala, fara cafea, tigari,alcool, condimentat de fel nu consum, medicamente nu am luat decat o singura data augmentin , am tinut regim 10 ani si acum dupa un volvulus gastric ei imi spun ca am gastrita antrala eroziva si edem la varf, iar regim mananc numai supe de legume si am arsuri si durere continu, deci in concluzie toata viata tinem regim si tot ne este rau,in timp ce alti bea si mananca orice si nu mai au nimik , tot noi astia cu regim ajungem pe mana lor unde ne trateaza cum vor ei. Bani sa le dam si in rest nu-i intereseaza cum ne este, nu mai sunt medici de altadata unde nu aveau atatea aparaturi si picau p diagnostic, acum sunt mii de aparaturi ,dar avem medici prosti cu diplome.

    0
    0

  • hara pe 30 Mar 2008, 20:31
    discutiile sunt constructive

    E normal sa pastram echilibrul in toate, pentru sanatatea organismului,este binevenit si postul de citeva ori pe an cit si abstinenta.Cei care au gindit si impus postul au facut-o in primul rind in scop benefic fizic si spiritual,de dezintoxicare si regenerare celulara fara prea multe explicatii(ni le explicam noi in sec.21stiintific).Din proprie experienta consumati 2 litri ceai,infuzie cu sovirf,sunatoare,cimbrisor,fenicul / zi,intre mese.

    0
    0

  • covaciu floare pe 21 Mar 2008, 20:17
    tot ce i bun e interzis

    daca ti place apa min cafeaua laptele s.a.m.d. tot ce baloneaza inseamna sa desfiintam aceste produse de ce nu traim intr o abstinenta si post prelungit si atunci nici nu ne doare nimic nu ne dorim nimic santem ca niste legume

    1
    0

  • didi pe 20 Mar 2008, 13:57
    interesant

    sunt utile sfaturile

    1
    1

  • lila pe 20 Mar 2008, 12:31
    Politete

    Parte a educatiei mele parintesti, propozitia "nu vorbi cu gura plina ca nu este frumos" (sanatos,politicos)mi s-a repetat zilnic. Ca automatism, cand am intalnit persoane ce nu tineau cont de aceasta regula de baza, le-am etichetat pe loc drept needucate. In filmele nemtesti nu poate sa nu existe ,o secventa cel putin, in care actorii ,dupa ce isi umplu gura la refuz (impolitete?)trebuie sa dialogheze.Sa fie aceasta idee regizorala pt mai mult realism? Si cum mass media joaca un rol esential in educatie si influentare mentala, peste tot, a manca cu gura umpluta pana la refuz si a vorbi in acelasi timp este pt toata lumea...normalitate. Suntem noi romanii exagerati?Nu as crede, filmele americane, englezesti, italiene,frantuzesti etc nu dezvolta astfel de scene... Si pana la urma ...a vorbi cu gura plina este o chestiune de politete sau nu?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod