Primul vaccin anti-SIDA, la un pas de a fi realizat

Oamenii de stiinta au descoperit anticorpi care pot proteja impotriva SIDA si se arata optimisti in folosirea acestora pentru a realiza un vaccin impotriva virusului.
Oamenii de stiinta au descoperit anticorpi care pot proteja impotriva SIDA si se arata optimisti in folosirea acestora pentru a realiza un vaccin impotriva virusului.

Cei doi anticorpi, denumiti VRCO1 si VRCO2, au capacitatea de a neutraliza 90% din totalul tulpinilor virusului HIV, scrie DailyMail. In experimentele conduse de Institutul National pentru Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite, s-a observat ca anticorpii impiedica infectarea unor culturi de celule umane cu majoritatea tipurilor de tulpini HIV active in lume.

Cercetatorii au descoperit cei doi anticorpi, produsi de organismul uman, in sangele unor pacienti seropozitivi. Descoperirea acestor anticorpi care au puterea de a neutraliza virusul HIV reprezinta un pas important spre obtinerea unui vaccin suficient de puternic pentru a proteja impotriva imbolnavirii de SIDA.

In prezent, oamenii de stiinta lucreaza la realizarea unui vaccin care sa poata determina sistemul imunitar uman sa produca anticorpi similari antigenilor VRCO1 si VRCO2. "Sunt foarte optimist in ceea ce priveste realizarea unui vaccin impotriva SIDA, cum nu am mai fost in ultimii 10 ani," declara autorul studiului.

La nivel mondial, peste 33 milioane de persoane sunt infectate cu HIV si 25 de milioane au murit din cauza acestui virus din anul 1980, de cand a inceput pandemia.
Pana in prezent, nu exista vaccin sau tratament care sa poata elimina infectia din organism, insa medicamentele folosite in prezent ajuta pacientii sa controleze virusul si sa creasca durata de viata.


Cum te poti proteja de infectia cu HIV?


Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un agent patogen, care initial ataca celulele din sistemul imunitar, multiplicandu-se in interiorul acestora si distrugandu-le scazand, astfel, apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor. HIV este un virus care se gaseste in sange si in alte fluide ale corpului, cum ar fi sperma si fluidele vaginale. Virusul nu supravietuieste in afara corpului, astfel pentru a te infecta cu HIV trebuie sa existe contact direct intre fluidele corpului tau si ale persoanei infectate.

HIV se transmite prin:
  • sex neprotejat (fara prezervativ) cu o persoane infectata (prin sperma, secretii vaginale);
  • folosirea in comun cu o persoane seropozitiva a unor ace sau seringi, mai ales de catre consumatorii de droguri, a unor obiecte care taie sau inteapa, sau a unor obiecte patete de sange (forfecuta de manechiura, lama de ras, ace de tatuaj etc.);
  • transfuzii de sange (insa foarte rar se poate intampla sa te infectezi pe aceasta cale deoarece sangele este testat);
  • contactul direct intre ranile deschise de la nivelul pielii cu sangele unei persoane infectate HIV;
  • folosirea unor instrumente medicale care nu sunt sterilizate sau sunt incorect sterilizate (ace, siringi, instrumente folosite in chirurgie sau la densit, etc);
  • la nastere, in timpul sarcinii sau prin alaptarea de la o mama infectata la copii - fat.


Normalitatea e masurata in numarul de virusuri HIV din organism


Pentru persoanele infectate cu HIV, normalitatea este masurata in numarul de virusuri HIV din organism. "Normal" este atunci cand pe buletinele de analiza poate fi citit ca virusul nu poate fi gasit in sange (sub 50 de copii virale pe ml de sange).
In acest caz, normal este sinonim cu "nedetectabil". "Nedetectabil" inseamna ca incarcatura virala din sange este atat de mica, incat si contagiozitatea pentru cei din jur este minima.

Obiectivul terapiei HIV este acela de incetinire a progresiei afectiunii si a aparitiei evenimentelor care definesc sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). Pentru a atinge acest obiectiv terapeutic, pacientii au nevoie de terapia antiretrovirala (ARV) care sa asigure scaderea concentratiei de virus si care sa o mentina pentru o perioada de timp cat mai indelungata, sa previna mutatiile virale si dezvoltarea rezistentei la tratament.

Insa nicio terapie ARV nu poate distruge complet virusul, iar acesta se poate multiplica in continuare. Din acest motiv este necesara schimbarea terapiei, obiectiv dificil avand in vedere faptul ca pacientii devin din ce in ce mai dispusi la numeroase experiente terapeutice.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • jjj pe 19 Mai 2018, 09:29
    minciuna

    A fost frauda, minciuna. Ala care a facut vaccinul eare la parnaie.

    0
    0

  • aby pe 20 Oct 2012, 00:10
    intrebare

    de unde se poate cumpara acest vacin ?? astept raspuns va rog

    2
    1

  • Deea pe 13 Iul 2010, 10:08
    Buna!

    Acest vaccin ar putea fi folosit si in eliminarea virusului HPV?Va rog sa publicati mai multe informatii daca se poate.Ms anticipat!

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod