Maladia Lyme: boala cu 1000 de fete

Maladia Lyme nu este recunoscuta oficial ca endemica, insa raspandirea ei, atat pe glob, cat si la nivel national, este reala. In Romania exista aproximativ 8.500 de pacienti cu Lyme. Numai o buna informare asupra simptomelor afectiunii, precum si unele masuri de preventie, ne pot feri de acest pericol extrem.

Maladia Lyme nu este recunoscuta oficial ca endemica, insa raspandirea ei, atat pe glob, cat si la nivel national, este reala. In Romania exista aproximativ 8.500 de pacienti cu Lyme. Numai o buna informare asupra simptomelor afectiunii, precum si unele masuri de preventie, ne pot feri de acest pericol extrem.

 

In Romania sunt recunoscute deja anumite judete cu risc crescut: Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani, insa aceasta statistica nu inlatura posibilitatea de a exista si alte zone semnificative, avand in vedere ca bacteria Borrelia Burgdorferi (raspunzatoare pentru Lyme) se dezvolta in regiuni cu multa fauna si destul de impadurite. Din pacate, nu avem un registru national de pacienti cu aceasta afectiune. Statisticile internationale spun ca sunt 8.500 de pacienti, dar se preconizeazaca sunt mai multi de atat.

Ce este boala Lyme?


Potrivit prof. dr. Gelu Onose, coordonator Sectia de Recuperare a Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni si presedintele fondator al Societatii Romane de Neuroreabilitate, maladia de Lyme, denumita initial si artrita de Lyme sau Borrelioza simptomatica, este o afectiune cu aspecte semiologice complexe, motiv pentru care intra in aria de preocupare a mai multor specialitati: boli infectioase, reumatologie, recuperare medicala, dar si neurologie - formele cu manifestari neurologice mai severe pot preta, uneori la confuzie cu scleroza multipla, medicina interna - atunci cand manifestarile viscerale si eventual dermatologie, oftalmologie, medicina de familie.

Borrelioza este produsa de spirocheta Borrelia Burgdorferi si transmisa prin capusele din specia Ixodes. Se inregistreaza manifestari articulare, cutanate, neurologice, cardiace, limfoganglionare, oftalmologice. "Nu toate capusele sunt din specia Ixodes si nu toate capusele din specia Ixodes sunt infectate cu Borrelia, astfel explicandu-se de ce nu toate persoanele care au fost muscateprezinta aceasta maladie", precizeaza specialistul. Afectarile neurologice sunt alaturi de cele de tip artritic si oftalmologic cele mai invalidante date de aceasta boala, bolnavii de borrelioza putand deveni mari sechelari neuro-locomotori, cu integrare socio-profesionala precara, ajungand chiar dependenti de fotolii rulante sau imobilizati la pat.


Lyme prezinta un mozaic de simptome

Lyme este extrem de parsiva, deoarece simptomele sunt asemanatoare cu multe alte boli precum: gripa, scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer-ul, reumatismul sau alte afectiuni extrem de grave. Se spune chiar ca ar putea "copia" simptomele a circa 200 de boli. Mai este supranumita si "boala cu 1000 de fete" din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli si reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om.

Infectia din boala Lyme este sistemica, afecteaza intregul organism si parcurge 3 stadii mai mult sau mai putin distincte:

  • Stadiul 1 - eritemul cronic migrator (ECM) - Borelioza Lyme incepe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica, extensiva eritem migrator (stadiul 1, infectie localizata);
  • Stadiul 2 - infectie diseminata - dupa mai multe zile pana la saptamani, spirochetele se pot raspandi prin sange spre numeroase zone diferite;
  • Stadiul 3 - infectie persistenta - luni pana la ani mai tarziu, urmand de obicei perioadelor de infectie latenta, pot aparea semnele unor complicatii grave.

Afectiunea este relativ greu de diagnosticat si extrem de dureroasa; pacientul poate fi trimis de la un specialist la altul pana isi pierde rabdarea, renunta la investigatii si cade prada durerilor si bolii, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Aproape toti pacientii susceptibili de Lyme pot beneficia de tratamente psihiatrice pentru boli "inchipuite". Fiecare pacient bolnav de Lyme "traieste" boala dupa propriul tablou de simptome. Exista niste manifestari comune, dar in rest pentru fiecare pacient conteaza in mod diferit vechimea bolii, numarul de agenti patogeni care au provocat infectia, dar si sistemul imunitar al individului sau tratamentele urmate pana la depistarea efective a bolii. Semnul distinctiv al bolii Lyme este reprezentat de pata rosie circulara in forma de tinta, cu un cerc interior alb. Deoarece este posibil ca aceasta sa dispara la 2-3 zile de la muscatura, este recomandat sa fie fotografiata imediat dupa identificare. Aceasta imagine, impreuna cu un set de analize specific, ajuta medicul specialist sa stabileasca corect diagnosticul. Iata si alte simptome ale bolii:

  • transpiratii puternice;
  • febra;
  • dureri musculare (ca dupa o gripa);
  • dureri de cap (ca dupa o gripa);
  • pata rosie la locul muscaturii de capusa;
  • stare slabiciune, oboseala marcata;
  • tulburari de somn;
  • tulburari de vedere (privire incetosata, dubla, chiar disparitia campului vizual)
  • dureri articulare (Lyme stadiu 2 - faza deja cronica / vechime peste 6 luni de la debut);
  • dureri si/sau usturimi in muschi;
  • tulburari cardiace si neurologice (stadiul 3);
  • amorteli ale membrelor, capului, etc.;
  • furnicaturi (ca si cum s-ar misca pe piele niste furnici);
  • urzicaturi (ca si cum ai fi fost urzicat);
  • tulburari de inghitire;
  • tulburari de urinare (frecvent, senzatia imperioasa de a urina);
  • paralizii ale fetei sau ale membrelor;
  • tulburari psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panica, obsesii, fobii, tulburari emotionale (care mimeaza bipolaritatea) etc.


Specialistii recomanda ca dupa o iesire in natura sa ne controlam corpul pentru a depista muscatura de capuse. "Daca se scoate capusa, se dezinfecteaza zona afectata, si se ia doxicilina in primele 24 de ore, riscul infectarii scade cu 87%", ne spune prof. dr. Gelu Onose. Riscul maxim de contactare a bolii este la 48-72 de ore dupa atasarea capusei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod