Implantul cohlear iti salveaza auzul

Surditatea profunda sau hipoacuzia bilaterala permanenta este o afectiune grava congenitala care apare la nivelul urechii interne, al cohleei, si care afecteaza intre unu si trei copii la 1.000 de nasteri. Aceasta afectiune poate aparea in perioada infantila, ca urmare a unor boli, precum meningita, dar poate fi intalnita si la persoane in varsta, inclusiv adulti, ca urmare a unor accidente.
Pentru a veni in sprijunul acestor persoane o echipa de medici a Spitalului de fonoaudiologie "Dr. Dorin Hociota" din Bucuresti a urmat un stagiu de pregatire in implantarea auditiva infantila la Freiburg si Bucuresti, sub coordonarea unuia dintre cei mai importanti medici in domeniu la nivel mondial, Prof. Dr. Roland Laszig. Acesta este recunoscut pentru inovatiile tehnice in chirurgia ORL si a realizat in premiera mondiala implantarea celui mai tanar pacient, de doar 4 luni.

Stagiul de pregatire a inclus 2 chirurgi si un anestezist si a fost posibil cu sustinerea Cochlear, liderul mondial in solutii inovatoare de implantare auditiva si a Medicare Technics, reprezentantul sau in Romania.

Pentru a afla cat mai multe informatii despre implantul cohlear am stat de vorba cu Dr. Dan Florian, manager ORL, Medicare Technics.  "In primul rand trebuie sa mentionez ca alaturi de Medicare Technics, doi giganti ai medicinei mondiale, Cochlear si Prof. Dr. Laszig, au contribuit la cresterea sanselor de recuperare si integrare sociala a unei noi generatii de copii cu surditate profunda. Autoritatile trebuie sa contribuie la randul lor, prin cresterea accesului pacientilor la implantare auditiva".

In Romania, Ministerul Sanatatii subventioneaza achizitia unui numar limitat de dispozitive implante cohleare.
Pentru anul 2008, Ministerul a aprobat achizitionarea unui numar de 83 de dispozitive pentru intreaga tara.


1. Ce este sau mai bine ce presupune implantul cohlear?


Implantul cohlear este un dispozitiv de tip computer care transforma stimulul sonor in impulsuri nervoase. Operatia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct in receptorul nervos din urechea interna (denumit cohlee), si atasarea unui computer miniatural la suprafata cutiei craniene, in zona urechii, sub piele.

Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizeaza si codifica sunetele in impulsuri electrice. Acestea sunt transmise prin antena atasata prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene si trimise mai departe la electrozii din cohlee.


2. Care este diferenta dintre un implant cohlear si o proteza auditiva?

Implantul cochlear si protezele auditive au indicatii complet diferite, adica abordeaza afectiuni distincte. Protezele auditive nu fac altceva decat sa amplifice sunetele, prin diferite tehnici, dar nu pot ajuta un pacient a carui aparat senzorial este afectat.


3. Care este varsta ideala sa fie realizat acest implant?


Potrivit cazuisticii realizate in alte tari cu experienta indelungata in acest domeniu, este ideal ca implantarea copiilor sa se realizeze pana sau la varsta de un an, maxim doi, astfel incat recuperarea sa aiba un grad cat mai ridicat de succes.
Cu cat se depaseste aceasta varsta, cu atat invatarea vorbirii este mai dificila, pentru ca sistemul nervos “se inchide”, nefiind stimulat. De asemenea, pot sa intervina factori perturbatori, cum ar fi cititul pe buze sau limbajul semnelor.

Diferenta intre un pacient infantil si un adult este ca cel din urma si-a pierdut auzul, dar a cunoscut sunetele, in timp ce un copil nascut cu surditate profunda vine pe lume fara capacitatea de a intelege sunetele.


4. Persoana care are un asemenea implant va auzi asemeni unui om normal?

Succesul implantarii depinde de varsta la care se realizeaza operatia, de gradul de surditate, de performanta implantului si de terapie. Procentul de reusita este de 80% si implica mai multi factori, intre care partea chirurgicala are un risc de numai 10%, iar restul se refera la logopedie, educatie etc.

Problema esentiala nu este in mod obligatoriu auzirea, care poate fi recuperata pana la un grad destul de ridicat, ci invatarea, deslusirea sunetelor si vorbirea, care presupune un efort continuu, intens si care poate dura si cativa ani de zile, in functie de caz.


5. In ce consta tratamentul dupa implant?


Tratamentul de recuperare se refera de fapt la terapia de invatare a sunetelor si cuvintelor si mai putin la cea in urma operatiei chirugicale.
Aceasta terapie include profesionisti ai mai multor discipline, printre care audilogul, logopedul, psihologul si neurologul.


6. Riscuri si contraindicatii in cazul transplantului
?

Exista riscuri chirurgicale si riscuri de recuperare legate de factorii implicati in fiecare dintre momentele mentionate, insa cu atentie si asistenta profesionala de calitate riscurile sunt drastic diminuate.


7. Ce riscuri implica anestezia?


O implantare nu ar trebuie sa dureze mai mult de 2 ore, astfel, anestezia se recomanda sa fie cat mai scurta. De regula, se face anestezie generala cu intubatie orotraheala. Riscurile sunt cele ale anesteziei generale, in special atunci cand este aplicata la copii foarte mici.

Exista putini specialisti care au pregatirea sa realizeze acest lucru. Acum, Spitalul "Dr. Hociota" are un astfel de specialist, ceea ce inseamna ca va putea realiza mai multe operatii de implantare la pacienti infantili, cu sanse mult mai mari de recuperare si integrare in societate.


8. Exista perioada de valabilitate in cazul acestui implant?


In general, companiile de implante cohleare sunt constiente de faptul ca un pacient este legat pe viata de acest implant si din aceasta cauza ele sunt proiectate sa faca fata la multe up-grade-uri ale procesorului de sunet.
Garantia este de 10 ani, dar suporta up-grade-uri pentru o perioada mult mai lunga, in aceasta constand si dificultatea de a proiecta si executa aceste implanturi.


9. Cost aproximativ si cui trebuie sa se adreseze persoanele interesate?


Protezarea se face din banii pentru programul de implantare, implantul costa aproximativ 20.500 euro, iar procedura chirurgicala si reabilitarea ulterioara sunt gratuite pentru pacient.

Centrul Medicare
Bucuresti
Str. Copilului Nr. 16, Sector 1, Cod Postal 012178, OP 32
Tel: 021 222 6774; 021 222 6710
Fax: 021 222 6714

Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL "Prof. Dr. D. Hociota"
Bucuresti
Str. Mihai Cioranu, nr. 21, Sector 5,
Tel : 410 09 82
Fax: 410 02 78
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laura pe 7 Ian 2011, 00:56
    Buna

    Buna eu sunt implantate de la varsta de 16 ani am implant cohlear si este superb...auzi c nu ai auzit niciodata,iar legat de garantia de 10 ani este cel implantat in cap...la el se asigura cei 10 ani si dak aveti ghinionul de a se strica trebuie suportate anumite cheltuieli . Eduard pt a beneficia de un implant trebuie sa treci prin anumite teste si apoi decid medici

    7
    0

  • pascu loredana pe 31 Aug 2009, 15:12

    e greu si cu operatiile acestea.ce poti face dupa cei 10 ani de garantie.mai trebuie operat?

    2
    0

  • Kellerman Eduard pe 19 Aug 2009, 13:54

    Articolul este foarte elaborat si comprehensiv insa nu pot deslusi un aspect. Propriu zis pacientul respectiv ce costuri trebuie sa acopere? Cu cine discuta pentru a vedea daca este eligibil unui asemenea implant? Indiferent daca imi poate raspunde cineva la aceste intrebari ar fii nemaipomenit, cu multumiri anticipate, Kellerman Eduard

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod