Evita problemele cauzate de caldura!

Cand termometrul indica la umbra peste 30 de grade Celsius, este timpul sa iei in serios anotimpul estival... Nu mai este vorba doar despre o vara calda sau despre vacanta pe care o astepti cu sufletul la gura. Trebuie sa te preocupe si starea ta generala de sanatate. Soarele este important pentru organism, dar caldura in exces iti dauneaza si poate duce la aparitia unor afectiuni. Cea mai buna aparare este intotdeauna preventia.

Bea cat mai multe lichide (bineinteles, fara alcool), indiferent de cat de activa/inactiva esti. Nu astepta sa ti se faca sete pentru a-ti face necesarul de apa. In general, doctorii recomanda consumul a 2-3 litri de lichide zilnic, pentru a compensa apa pe care corpul o elimina prin transpiratie. In cazul in care, din diferite motive care tin de starea ta de sanatate, medicul de familie iti limiteaza cantitatea de lichide pe care o consumi zilnic, cere-i sfatul in legatura cu cantitatea de apa pe care ar trebui sa o bei atunci cand atmosfera este cu adevarat fierbinte.

Nu bea lichide care contin cofeina, alcool sau cantitati foarte mari de zahar - aceste substante fac ca organismul tau sa piarda si mai multe lichide.
De asemenea, evita bauturile foarte reci, chiar daca te tenteaza cat se poate de mult atunci cand simti ca te-ai "incins" din cauza soarelui puternic - bautura rece poate cauza crampe la stomac.

Incearca sa eviti plimbarile sau drumurile afara din casa sau din birou si, daca este posibil, stai in spatii in care functioneaza aparate de aer conditionat. In cazul in care acasa nu ai astfel de aparate, medicii recomanda, pe vremea caniculara, cateva ore petrecute intr-un mall sau chiar la biblioteca publica, respectiv in locatii in care exista aer conditionat.

Chiar si cateva ore petrecute in astfel de spatii pot ajuta organismul sa isi mentina o temperatura ceva mai scazuta in momentul in care te reintorci in soare. Intereseaza-te unde anume exista centre care vin in sprijinul persoanelor sensibile la temperaturile ridicate, unde poti primi apa si te poti racori.

Ventilatoarele iti pot oferi (o parte din) confortul necesar, dar in momentul in care caldura este excesiva, nu te vor feri de afectiunile pe care le cauzeaza canicula.
O modalitate mult mai buna si mai sanatoasa de racorire este de a face o baie sau un dus cu apa rece sau de a te muta intr-o locatie in care activeaza aparate de aer conditionat.

Poarta haine lejere, nu mulate pe corp, din materiale naturale si usoare, in culori cat mai deschise sau pale.

Ca regula generala, niciodata nu lasa pe nimeni (persoana sau animal de companie) intr-o masina parcata, cu ferestrele inchise, pentru o perioada mai mare de timp de 10-15 minute.

Desi la un moment dat oricine poate suferi din cauza problemelor cauzate de canicula, unele persoane se afla la risc in comparatie cu altele. Ca atare, fii atenta la:

nou-nascuti si copii;
persoanele aflate la varsta de 65 de ani sau mai mult;
persoanele care sufera de o afectiune mintala;
persoanele care au afectiuni medicale, in special boli cardiovasculare sau tensiune ridicata.

Daca ai in familie persoane in varsta, viziteaza-le regulat, de cel putin doua ori pe zi, si supravegheaza-le indeaproape, cercetand prezenta unor semne sau simptome de epuizare din cauza caniculei.
Bineinteles, nou-nascutii si copiii au nevoie de supraveghere frecventa si atenta.

In cazul in care este absolut obligatorie prezenta ta in afara locuintei sau a biroului:

Limiteaza-ti activitatile la orele diminetii sau ale serii.

Nu exagera cu exercitiile sau efortul fizic. Daca trebuie sa faci sport, atunci bea de la doua pana la patru pahare pline cu lichide reci, fara alcool, la fiecare ora. O bautura dedicata sportivilor poate inlocui sarea si mineralele pe care le pierzi prin transpiratie. In cazul in care urmezi o dieta fara sare, consulta-ti doctorul inainte de a consuma bauturi dedicate sportivilor. De asemenea, cere-i sfatul si in legatura cu cantitatea de apa pe care ar trebui sa o consumi in perioadele caniculare.

Odihneste-te in locuri umbrite, cat de des este posibil.

Protejeaza-te de soare cu ajutorul unei palarii cu boruri largi. Foloseste ochelari de soare si crema cu factor de protectie impotriva radiatiilor solare (SPF) 15 sau mai ridicat - cele mai eficiente produse precizeaza pe eticheta "spectru larg" sau "protectie UVA/UVB".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod