Dr. Oz: Somniferele luate în exces cresc riscul de a face cancer

Cele mai recente cercetări au descoperit o asociere între administrarea somniferelor şi riscul crescut de cancer. Află de la celebrul Dr. Oz cum să eviţi aceste pastile şi să dormi bine toată noaptea!

Cele mai recente cercetări au descoperit o asociere între administrarea somniferelor şi riscul crescut de cancer. Află de la celebrul Dr. Oz cum să eviţi aceste pastile şi să dormi bine toată noaptea!

 

Administraţia pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) a redus la jumătate dozele prescise de medici pentru anumite somnifere care au un efect nociv asupra organismului. Potrivit cercetărilor, femeile care obişnuiesc să ia mai mult de 18 somnifere pe an au un risc cu 20-35% mai mare de a face cancer, avertizează un specialist invitat în eminsiunea The Dr. Oz Show.

 


Printre alte eecte negative pe care le provoacă administrarea unor doze ridicate de somnifere se numără:

 

 

  • agravarea apneei în somn de care suferă foarte multe persoane (se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului, pe o perioadă de cel puţin 10 secunde);
  • creşterea riscului de depresie;
  • înrăutăţirea problemele cauzate de refluxul gastroesofagian;
  • creşterea riscului de infecţii;
  • alterarea sistemului imunitar;
  • pierderi de memorie care pot să apară dimineaţa şi sunt cauzate de efectul prelungit al somniferelor;
  • afectarea capacităţii de a conduce vehicule.


Reţine că somniferele chiar şi administrare în doze reduse sunt medicamente puternice care pot să cauzeze reacţii adverse la fel ca orice alt tratament medicamentos.

Este important să respecţi recomandările medicului în privinţa dozelor şi să nu exagerezi cu administrarea lor. De asemenea, somniferele sunt mai periculoase pentru femei, deoarece sunt metabolizate mai lent decât în cazul bărbaţilor. Astfel că există un risc foarte mare ca după cele 8 ore de somn, doza administrată să nu fie eliminată din organism, acest lucru prelungind starea de somnolenţă, reacţii încetinite şi ameţeli care pot să persiste după trezire.


La ce somnifere trebuie să fii atentă?

Somniferele care au ca substanţă activă zolpidem (Ambien, Ambien CR, Edluar, Zolpimist) sunt cele care au intrat în atenţia cercetătorilor din cauza efectelor nocive pe care le generează în corp. Este recomandat să citeşti foarte bine prospectul medicamentului pe care ţi l-a prescris medicul şi să reţii reacţiile adverse care pot să apară în urma administrării acestor medicamente.
Ele trebuie administrate doar în situaţii limită şi doar pe o perioadă scurtă de timp.


Ce alternative ai pentru a dormi bine

Somniferele nu vor trata niciodată adevărata problemă care cauzează stările de insomnie, ci doar ajută pe moment. Tehnicile de meditaţie şi relaxare sunt cele mai bune arme care te vor ajuta să ai un somn de calitate, explică specialistul invitat în eminsiunea The Dr. Oz Show. Chiar dacă efectul somniferelor este unui rapid şi eşti tentată să recurgi la aceste pastile, reţine că nu le poţi administra pe termen lung (nu mai mult de o lună) şi vei avea nevoie de alte soluţii care tratează într-adevăr problemele.

Invaţă câteva exerciţii de relaxare care te pot ajuta să adormi uşor şi să te trezeşti odihnită în fiecare dimineaţă. Vezi AICI un set de exerciţii utile.

 

Sfatul psihoterapeutului: Cum să-ţi îmbunătăţeşti somnul

Psihoterapeuta Lena Rusti ne îndrumă să ţinem cont de câteva sfaturi elementare pentru beneficia de un somn odihnitor şi a ne îmbunătăţi implicit calitatea vieţii:

  • Nu consuma alimente cu conţinut de cofeină după ora 3-4 după amiaza.
    Asta nu înseamnă doar cafea, ci şi ceai negru sau verde, cola, ciocolată;
  • Nu consuma alcool înainte de culcare;
  • Nu dormi mult după-amiaza. Dacă îţi e somn şi îţi poţi permite, te poţi odihni 20-30 de minute, dar nu mai mult;
  • Dezvoltă o rutină a orelor de culcare;
  • Pregăteşte-te de somn prin activităţi mai puţin solicitante: citeşte, încearcă să faci lucruri care îţi dau o stare de linişte, schimbă lumina puternică cu o veioză, care să pregătească organismul pentru somn;
  • Nu te schimba în pijama decât înainte de a intra în pat. Orice activităţi de ritual prin care te pregăteşti de culcare te pot ajuta în acest sens (hidratarea pielii, spălatul pe dinţi, pieptănatul, etc);
  • Relaxează-te;
  • Când eşti în pat, încearcă să uiţi de problemele de peste zi. Pentru a-ţi fi mai uşor, încearcă să te concentrezi asupra respiraţiei tale, să îi urmăreşti ritmul hipnotic şi să îţi dai voie să dormi.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod