Combaterea arsurilor solare

Cu totii am auzit de cele trei leacuri traditionale: iaurtul, sucul de rosii si dormitul rezemat de usa. E mult mai practic sa tratam insa pielea cu un dus caldut si o frectie blanda, externa, cu alcool medicinal care racoreste si opreste "arsura celulara". O aspirina ia durerea de cap si potoleste frisoanele. Si nu uitati ca sunteti deshidratati si celulele au nevoie de apa din belsug, asa ca trebuie sa beti lichide chiar daca nu simtiti setea.

Ce spune medicul dermatolog?
Eruptia benigna la lumina de vara afecteaza mai frecvent femeia tanara de 20-30 de ani, care se poate trezi dupa prima zi de plaja cu un eritem intens edematos si pruriginos, care se intinde pe toata suprafata expusa, mai putin pe fata, care a fost deja obisnuita cu razele UVB.


Cel mai violent reactioneaza partile corpului care n-au vazut lumina soarelui mai tot anul, si pe care pot aparea basici. Pentru evitarea acestei situatii dureroase, medicul dermatolog recomanda o expunere treptata si repetata, in portii mici. Cresterea treptata a tolerantei pielii duce in final la adaptarea ei la expunerea violenta la razele soarelui.

Eruptia polimorfa la lumina afecteaza in mod egal femeia si barbatul. Ea se manifesta prin pete rosii-violacee edematoase, fixe, simetrice la nivelul fetei, care simuleaza o alta afectiune fotoindusa grava, lupus eritematos. De obicei, inrosirea persistenta a obrajilor si nasului apare primavara, se agraveaza in timpul verii si tinde sa scada toamna si iarna.
Neglijate, leziunile tind sa se agraveze. Cea mai recomandata in acest caz este o palarie de soare sau adapostirea sub o umbrela. In orice caz, trebuie sa va vada un medic dermatolog care poate stabili exact diagnosticul.

Pruritul estival poate aparea vara, dupa o expunere masiva la soare. Cateva zile de stat la umbra il fac sa dispara de la sine, sau il puteti calma cu Fenistil gel, ori cu mixtura mentolata.

Urticaria solara apare imediat, dupa 5-10 minute de expunere, si se manifesta prin pete mari, foarte pruriginoase, de culoare roz-rosiatica. Se interzice total expunerea la soare si se administreaza antialergice.

Intoleranta la soare apare si dupa administrarea anumitor medicamente destinate altor afectiuni.
Banala tetraciclina poate produce o reactie fototoxica, urmata de o pigmentare nedorita, intensa si durabila a zonei expuse.

E foarte bine ca, inainte de plecarea in concediu, persoanele care apreciaza ca vor avea probleme cu soarele sa ceara sfatul medicului dermatolog. Ele vor primi preventiv un tratament de pregatire a pielii cu beta-caroten sau cu alte medicamente fotoprotectoare.

"Marele C": soarele straluceste, imprudenta arde
Cea mai cumplita consecinta a expunerii la razele soarelui este acumularea in timp a efectelor lor si aparitia "marelui C": cancerul cutanat. Alunitele vechi isi pot modifica aspectul, cresc in suprafata si volum, isi schimba cu- loarea, iar marginile devin neregulate, ca o pata de ulei.


Pot sa apara leziuni noi, negricioase. Riscul de melanom exista si, uneori, singura salvare este excizia chirurgicala. Exista si alte tipuri de cancere cutanate, epitelioamele spinocelulare sau bazocelulare, aparute ca urmare a expunerii indelungate la soare.

Consultul medical este obligatoriu si orice suspiciune e binevenita, caci ea poate salva viata pacientului, daca melanomul este depistat intr-o faza incipienta si tratamentul se face cat mai din timp. Mai bine sa fie o alarma falsa decat sa regretam cand e prea tarziu.

Bronzul
O, sole mio...


©Romanian Publishing Group
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod