Ce corelație există între antidepresive și kilogramele în plus

Un nou studiu publicat în The BMJ a constat că utilizarea antidepresivelor poate fi asociată cu creșterea în greutate de-a lungul timpului. Pacienții care aveau o greutate normală au fost mai susceptibili de a ajunge supraponderali, iar pacienții supraponderali au fost mai susceptibili de a deveni obezi în cazul în care au luat antidepresive, conform unuia dintre autorii studiului, Rafael Gafoor, cercetător în sănătate publică și îngrijire medicală primară la King's College Londra. Iată ce relație există între antidepresive și kilogramele în plus mai detaliat!
Legătura dintre antidepresive și kilogramele în plus

Cercetătorii au folosit datele de la UK Clinical Practice Research Datalink, adică o colecție cuprinzătoare de înregistrări elecronice de sănătate. Analiza lor a inclus aproape 295.000 de oameni de greutăți diferite. Cercetătorii au monitorizat apoi dosarele de sănătate pentru folosirea de antidepresive și creșterea în greutate în timp, ținând cont și de alți factori care ar putea afecta creșterea în greutate, cum ar fi vârsta, diagnosticul bolilor cronice, fumatul și consumul altor medicamente.

Persoanelor cărora le-au fost prescrise antidepresive în primul an al studiului au fost supuse unui risc cu 21% mai mare de a câștiga cel puțin 5% din greutatea lor inițială pe parcursul celor 10 ani ai studiului, în comparație cu persoanele care nu luau medicamente.
Riscul creșterii în greutate părea a fi cel mai mare în al doilea și al treilea an de tratament și a rămas crescut timp de șase ani după începerea unui tratament. Este posibil să dureze ceva timp pentru ca o creștere în greutate să poată fi observată și înregistrată în evidențele medicale.

Unele medicamente au fost asociate mai intens cu creșterea în greutate decât altele, după cum a constatat studiul. Persoanele care au luat mirtazapină, care este prescrisă mult mai rar în prezent de către medici pacienților, au fost supuse unui risc cu 50% mai mare de a câștiga cel puțin 5% din greutatea corporală, comparativ cu persoanele care nu luau antidepresive. Citalopramul, un medicament prescris în mod obișnuit, a fost asociat cu un risc cu aproximativ 26% mai mare.

Studiul aduce multe avertismente.
Pentru a fi incluși în studiu, participanții au fost nevoiți să înregistreze cel puțin trei măsurători ale indicelui de masă corporală. Acest lucru se poate să fi denaturat datele, deoarece persoanele cu afecțiuni cronice probabil că vizitează cabinetul medical în mod regulat și, prin urmare, pot avea date cuprinzătoare privind indicele de masă corporală. Acești pacienți pot urma, de asemenea, regimuri medicale care le influențează dieta și gestionarea greutății. Autorii remarcă, de asemenea, că rezultatele s-au bazat pe rețetele antidepresive, dar nu a fost posibil să se verifice dacă oamenii luau medicamentele conform indicațiilor.

De asemenea, este posibil ca simptomele depresive, cum ar fi creșterea poftei de mâncare și scăderea motivației de a face mișcare, să fie cel puțin parțial de vină pentru creșterea în greutate, indiferent de consumul de antidepresive.
Cu toate acestea, studiul actual a reprezentat separat diagnosticul de depresie, iar studiile anterioare mai scurte, pe o perioadă de timp mai mică, au asociat și ele antidepresivele cu creșterea în greutate.

Riscul creșterii în greutate nu trebuie să descurajeze în mod necesar oamenii să urmeze tratamente cu antidepresive, dar pacienții ar trebui să discute cu doctorii lor despre riscul creșterii în greutate la începerea unui nou plan de tratament și, eventual, despre dezvoltarea strategiilor pe termen lung pentru menținerea controlului greutății.

O varietate de factori ar trebui luați în considerare la prescrierea oricărui antidepresiv, așa că cel mai bun sfat este să ai o conversație deschisă cu medicul tău în cazul în care creșterea în greutate sau orice alt efect secundar pune probleme.
 
Sursă: http://time.com/5288456/antidepressants-weight-gain/
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod