Astmul bronsic, o amenintare pentru stilul de viata al copiilor

Astmul bronsic este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii superioare si inferioare. Datorita progreselor inregistrate de stiinta, este o boala care, desi nu se vindeca, poate fi complet tinuta sub control, daca este depistata si diagnosticata la timp. Din pacate, este una dintre afectiunile al caror diagnostic este dificil de pus, avand un debut precoce: 80% dintre cazuri manifesta simptomele bolii sub varsta de 5 ani, si fiind asociata adesea cu rinita alergica. In fapt, cele doua boli nu doar se asociaza frecvent (desi sunt afectiuni care pot actiona si separat), dar se si amplifica reciproc, permitand evolutia bolii.

Prof. dr. Dimitrie Dragomir, directorul Spitalului de Copii "Victor Gomoiu" din Bucuresti a precizat in cadrul conferintei de presa "Educatia medicala: Veriga lipsa in comunicarea pacient-medic", ce a avut loc saptamana trecuta: "Asocierea de pana la 80% a astmului bronsic si rinitei alergice este un factor agravant, consecintele asupra copilului fiind cu atat mai severe cu cat diagnosticul e mai tardiv. Rinita alergica este intalnita in special la copii. Simptomele rinitei sunt frecvent ignorate, considerate ca fiind o simpla neplacere. Daca aceasta asociere nu este diagnosticata la timp si tratata corect, creste riscul declansarii unui atac de astm, putandu-se ajunge la spitalizare, din cauza agravarii astmului."

In Romania, prevalenta bolii a crescut de la 5,03% cat era in 1994-1995, pana la 7% in perioada 2000-2001, a declarat prof. dr. Mircea Nanulescu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj si presedintele Societatii Romane de Pneumologie Pediatrica. Este un semnal ingrijorator pentru toate forurile si autoritatile sanitare, cu atat mai mult cu cat nu exista un registru national de luare in evidenta a pacientilor bolnavi de astm bronsic...

Estimativ, in Romania, 1 din 20 de copii de varsta scolara are astm bronsic (diagnosticat sau nu). Bineinteles, exista diferente regionale, insa Romania se afla printre tarile cu cea mai mica prevalenta a astmului bronsic din Europa. In Austria, in anul 1995, la grupa de varsta 12-15 ani exista o raspandire de 42%; in Australia, in 1991-1993, la copiii cu varste intre 11-13 ani - 30,2%; in Noua Zeelanda, in anul 1981, la grupa de varsta 9 ani - 27%, iar in anul 1989, la grupa de varsta 12 ani - 16,8%; in Anglia, in 1993, la grupa de varsta 8-11 ani - 10%; in Germania, in 1995-1996, la grupa de varsta 9-11 ani - 7,9%; in Spania, la grupa de varsta 13-14 ani - 11%; in Kenya, in 1991, la copiii cu varsta intre 9-12 ani - 11,4%.

In tara noastra, mortalitatea prin astm este foarte mica. Totusi, prof. dr. Dimitrie Dragomir a precizat ca "Astmul bronsic nu este si nu trebuie sa fie o boala din cauza careia sa se moara in anii 2000...".
Insa, desi exista numeroase achizitii terapeutice, totusi boala inregistreaza un trend ascendent. In Romania s-au infiintat in urma cu 6-7 ani centre-pilot care coordoneaza activitatea de supraveghere a astmului bronsic, insa sumele alocate de la bugetul de stat acestor programe sunt in continuare foarte mici. In anul 2004, suma alocata pentru aceste proiecte a fost de 50.000 Euro, "echivalentul unui automobil de clasa medie", dupa cum a catalogat prof. dr. Dimitrie Dragomir aceasta implicare financiara a statului in diagnosticarea si tratarea precoce a celei mai raspandite boli cronice a populatiei pediatrice...

Ce este astmul bronsic?

Astmul bronsic este cea mai frecventa boala cronica inregistrata la copii, manifestandu-se prin episoade bronhoobstructive, respectiv crizele de astm bronsic propriu-zise, ce se caracterizeaza prin tuse, respiratie dificila, zgomot, senzatie de lipsa de aer, si perioade de "acalmie", care sunt asimptomatice. Modificarile care apar in perioadele de criza sunt cele care cauzeaza cel mai mare disconfort: ingrosarea peretelui bronsic (inflamatie), hipersecretie de mucus, contractarea musculaturii din jurul cailor respiratorii. Toate aceste modificari duc la ingustarea lumenului si, implicit, cauzeaza respiratia dificila.

Manifestarile clinice in cazul rinitei alergice sunt date, de asemenea, de existenta unor episoade de agravare, in special in sezon alergic, caracterizate prin stranut, rinoree, obstructie nazala si prurit nazal, precum si a unor episoade de "acalmie", cand manifestarile clinice nu mai sunt vizibile.

Cauzele cele mai frecvente care duc la declansarea astmului bronsic sunt date de o predispozitie genetica, ereditara, precum si de factori externi: infectii respiratorii; alergeni, cum ar fi praful, parul si saliva unor animale de casa (caine, pisica), polen; iritanti (fumul de tigara). Cert este ca aceasta predispozitie genetica, care are un aport de 80% in declansarea bolii, nu duce la astm bronsic in lipsa participarii factorilor externi.

Cea mai buna metoda de profilaxie o reprezinta prevenirea acestor episoade de agravare, prin evitarea factorilor externi mai sus mentionati. Preventia este intotdeauna cea mai eficienta metoda si cea mai putin costisitoare...

Studiile epidemiologice au o importanta cruciala...

Realizarea unor studii epidemiologice este de real ajutor pentru ca specialistii sa cunoasca mai multe detalii despre incidenta, prevalenta si severitatea bolii, sa ii ajute sa identifice existenta unor factori etiologici (externi) de risc, respectiv factorii cel mai frecvent implicati in declansarea afectiunii, sa precizeze evolutia naturala a bolii, respectiv ce anume se intampla din copilarie si pana la atingerea varstei adule, sa identifice grupele de risc si populatiile susceptibile sa manifeste astm bronsic.


Aceste studii vor avea implicatii practice deosebit de utile, deoarece vor duce la un control mai bun al bolii, precum si la conturarea unor masuri profilactice si a unor politici sanitare eficiente.

Un astfel de studiu epidemiologic s-a realizat in municipiul Cluj-Napoca, unde au fost investigati peste 2.000 de scolari, cu varsta de 13-14 ani. Acest studiu, bazat pe chestionare, a avut doua etape de realizare, respectiv in perioada 1994-1995, si a doua etapa, sase ani mai tarziu, respectiv in perioada 2000-2001. In prima etapa, dintr-un esantion de 2.866 de copii, s-au descoperit 124 de bolnavi de astm bronsic, respectiv un procent de 4,3%, dintre care 65 de cazuri manifestau simptome respiratorii. In a doua etapa, dintr-un esantion de 1.657 de scolari, 91 au fost diagnosticati cu aceasta boala, respectiv 5,5%, dintre care 62 manifestau simptome respiratorii.

In perioada 1994-1995, s-au descoperit 21 de cazuri noi, respectiv 0,73%, in timp ce in perioada a doua a studiului, 2000-2001, s-au descoperit 25 de cazuri noi, respectiv 1,5%, ceea ce inseamna ca prevalenta (raspandirea) reala a bolii a crescut in perioada recenta: de la 5,03% cat era in 1994-1995, la 7% cat era in 2000-2001.

Concluzii ingrijoratoare...

Concluziile la care au ajuns medicii specialisti sunt unele triste: astmul bronsic este o boala frecventa, subdiagnosticata sau tardiv diagnosticata (diagnosticul este adesea stabilit de la 3 pana la 5 ani de la debutul bolii), ceea ce duce si la un tratament inadecvat, si, din pacate, este o afectiune caracterizata de o tendinta ascendenta.

Astmul bronsic este o boala cu un debut precoce: 30% dintre cazuri manifesta simptomele bolii sub varsta de 1 an, 50% dintre cazuri - sub 2 ani, iar 80% - sub 5 ani... Ca atare, boala este foarte greu de depistat, mai ales ca simptomele sale pot "pacali" usor parintele vigilent, care considera ca stranutul, tusea si respiratia dificila pot fi doar consecintele firesti ale unei raceli mai puternice.

Alte cauze care duc la o depistare tardiva a bolii sunt: infectiile cailor respiratorii inferioare la varsta mica, ce mimeaza simptomele astmului bronsic, formele atipice de astm, respectiv tuse persistenta, tusea la efort - este un fapt cunoscut ca marii sportivi ai lumii au dezvoltat un astm bronsic la efort, pe care il tin sub control prin medicamentatie.

La aceste cauze se adauga si rezerva medicilor de a formula diagnosticul de astm bronsic de la declansarea primelor episoade bronhoobstructive, deoarece, mai mult decat oricine, doctorii stiu ca aceasta este o boala care nu se vindeca, iar o asemenea veste nu este usor de suportat de catre parinti.

Poate una dintre cauzele cu o importanta covarsitoare in amanarea unui diagnostic corect o reprezinta lipsa de informare a pacientului, in special a parintilor acestuia, care nu stiu foarte clar ce inseamna astmul bronsic si rinita alergica si care sunt manifestarile lor clinice.


Prof. dr. Dimitrie Dragomir a precizat ca astmul bronsic si rinita alergica reprezinta doua afectiuni subdiagnosticate si tratate insuficient la nivel mondial, ducand la intarzierea de formulare a diagnosticului. Astfel, agravarea lor lent progresiva duce la ineficienta masurilor de tratament - arborele bronsic se ingusteaza foarte mult, inflamatia devine din ce in ce mai evidenta si mai suparatoare si foarte putin sensibila la tratamentul bronhoinflamator.

In cazul astmului bronsic, exagerarile sunt reversibile la debut, aceasta fiind una dintre caracteristicile bolii, insa devine o afectiune din ce in ce mai dificil de controlat, ducand la ireversibilitatea manifestarilor clinice. Acest lucru este valabil atat in cazul astmului bronsic, cat si in cel al rinitei alergice.

Astmul bronsic, o boala ce afecteaza calitatea vietii...

Una dintre consecintele cele mai putin placute ale astmului este faptul ca duce la degradarea calitatii vietii: copilul bolnav de astm lipseste foarte mult de la scoala - ceea ce afecteaza si performantele sale scolare, dar nici nu poate participa, alaturi de colegii si prietenii de aceeasi varsta, la activitatile sportive si educative desfasurate de regula de acestia. Dezvoltarea copiilor astmatici este deficitara, deoarece nu desfasoara asemenea activitati de agrement - masa musculara a acestor copii este redusa si au o inaltime scazuta, inferioara copiilor sanatosi de aceeasi varsta.

De asemenea, prof. dr. Dimitrie Dragomir a declarat ca doua treimi dintre copiii cu astm bronsic manifesta crize nocturne, care perturba viata intregii familii, iar frecventa acestor crize (zilnice sau nocturne) creste semnificativ o data cu evolutia bolii.

Astfel, copilul simte si intelege ca se afla intr-o situatie speciala fata de ceilalti copii, ceea ce duce la un sentiment de frustrare si alienare. Modificarile aparute in plan psihologic nu sunt de neglijat, deoarece afecteaza copilul intr-un mod iremediabil, uneori: bolnavul se percepe pe sine ca fiind purtatorul unei boli invalidante, are un complex de inferioritate, boala ii influenteaza in mod negativ performantele scolare si, ulterior, profesionale - deoarece adesea necesita numeroase vizite de urgenta la medicul specialist, precum si internari in spital.

Aproximativ doua treimi dintre copiii astmatici au un absenteism scolar foarte mare comparativ cu colegii lor sanatosi... In Statele Unite ale Americii, s-au inregistrat anual peste 10 milioane de absente scolare ale copiilor bolnavi de astm bronsic. Aceasta deoarece foarte multe dintre aceste episoade bronhoobstructive sunt suficient de puternice pentru a nu putea fi tratate acasa - ceea ce duce la vizite "neprogramate" la spitalul de urgenta, la cabinetul medical sau chiar internarea in spital.
87% dintre acesti copii au avut nevoie de una sau mai multe de astfel de vizite "neprogramate"...

Un tratament costisitor...

In mod implicit, aceste lucruri duc la costuri foarte ridicate ale tratamentului bolii. Prof. dr. Dimitrie Dragomir arata ca, in America, se cheltuiesc anual 7,4 miliarde $ pentru tratamentul pacientilor astmatici, fiecare copil beneficiind, anual, de aproximativ 600 $ pentru tratament. In Suedia, costurile sunt si mai mari, fiind cauzate, in principal, de aceste exagerari si vizite "neprogramate": aproximativ 1.300 $ anual pentru fiecare copil bonav de astm.

Ca atare, studiile epidemiologice si farmaco-economice indica faptul ca este mult mai putin costisitor sa le asiguri pacientilor un tratament de fond, continuu, decat sa tratezi fiecare exagerare in parte. Preventia este intotdeauna mult mai eficienta si mult mai... ieftina.

In ceea ce priveste prevalenta, aceasta este in crestere cu 60% la fiecare 10 ani care trec, fiind determinata de modificarea stilului de viata al omului modern: mediu poluant, prezenta unor factori externi care favorizeaza declansarea bolii (praf, polen, fum de tigara etc.).

In plus, mortalitatea in ultimii ani inregistreaza si ea o tendinta ascendenta, in special la grupa de varsta 5-14 ani. In SUA, Centrul de Control al Bolilor din Atlanta a constat o dublare a mortalitatii la aceasta grupa de varsta, in perioada 1980-1995... Cauzele care au dus la acest lucru sunt: mijloacele de educatie precare, precum si un nivel ridicat al saraciei, mai ales in cazul populatiei aflata la periferia marilor centre urbane, alcatuita in special din imigranti.

Dr. Mihai Craiu (mcraiu@yahoo.com), presedintele Asociatiei Pacientilor cu Astm Bronsic, a precizat ca mesajul educativ trebuie transmis unui grup cat mai mare de persoane, care sa includa copii si adolescenti, parintii si profesorii acestora, factori de decizie din domeniul sanitar etc. "Importanta prezentarii la medic, dupa primele aparitii ale simptomatologiei specifice astmului bronsic este cruciala in diagnosticarea precoce a acestei afectiuni", a declarat el.
 

Comentarii (35)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marian pe 2 Dec 2016, 19:04
    O GREŞEALĂ Foarte. MARE

    Buna mă numesc Marian si am o fata de 11 ani . La 4 ani a fost diagnosticata cu Astm .. Am umblat cu ea prin spitale .. Un timp nu mai avea aceleasi sintome dar la varsta de 8 ani a avut astm iarasi .. De la rosu in gat am ajuns la astm .. Fata mea de cand sa nascut are probleme cu nasul .. Respira foarte greu .. Se ineaca noaptea cand doarme, se sfoca .. Am vazut un commentariu cu aceasi poveste ca a fetiţei mele .

    0
    0

  • catalina pe 12 Apr 2014, 15:31
    vand flixotide 0.5 mg/2 ml

    vand trei cutii de flixotide pentru copii, concentratie 0.5 mg/2 ml, expira 2017, pentru nebulizator. 0735936114

    0
    0

  • MANOLE TIBERIU pe 13 Feb 2014, 12:45
    ASTMUL BRONSIC

    ASTMUL BRONSIC este o boala nevindecabila,dar am inteles de la un specialist ca este bine sa mergem cu copii bolnavi de astm bronsic sa facem cateva sedinte la salina. una dintre saline se afla si in bucuresti in sectorul 1 zona bucurestii noi.

    0
    0

  • andreea pe 14 Dec 2013, 09:45
    Cainele

    As vrea un bichon havanez(pt. ca nu naparleste)....dar tatal meu are astm bronsic. daca imi iau un astfel de caine,ii afecteaza cumva calitatea vietii ?

    0
    0

  • petrescu florina pe 9 Dec 2013, 21:02
    astm bronsic

    buna ziua am un baietel 6 ani are astm bronsic are tratament cu singuler si puf dar transpira foarte mult in spate si cind doarme sa nu mai zic daca alearga imi puteti spune ce sai mai fac

    0
    0

  • elina pe 10 Dec 2012, 23:54
    rinite repetate in final astm

    baietelul meu acuma de 4 ani jumate,de anul trecut de la intrare la gradinita a inceput cu nasul care curgea si se infunda sus spre frunte o tuse ce a decis sa nu-l mai lase in pace pediatra nu se prea ingrijora, in decembrie anul trecut mi-a facut o pneumopathie ,tratat cu augmentin dupa 2 saptamani la inceputul lui ianuarie o microplasma inca 10 zile de zeclar 2 zile dupa terminarea antibioticului inca microplasma nu mai intelegeam nimic eram disperata inca 5 zile de zitromax de atunci tuse continua cu horcait in gat ,am facut teste de alergii nu -i alergic ;in lunile iulie si august tusea s-aoprit cum a inceput scoala in septembrie tusa a redevenit,cu otite repetate si ceroase,am consultat un alt specialist care i-a administrat seritide n-a mers, am consultat un alt specialist pneumolog pediatru alerg care a schimbat tratamentul cu pulmicort si ventolina in caz de nevoie am dat in prima seara si cin magie am dormit toata noaptea fara sa tuseasca, ventolina i-am dat-o doar 4 seri pt ca am auzit ca nu este prea bine pt inima. o luna acum nu a mai fost bolnav mai ia si produse naturale Novabiostim Alvitil Defance ,acuma parca incepe iarasi sa tuseasca sec si am reintrodus ventolina mie frica ca o sa recidiveze sunt disperata,aici la Paris mi-a luat mai bine de 1 an sa dau peste un doctor care -si dea interesul sa-i dea un tratament valabil,as vrea sa stiu daca in Romania n-ar fi bune sedintele de sare de la Praid sau alta statiune pentru a vindeca astmul pentru ca in sfarsit trebuie sa ma obisnuiesc cu idea ca are astm si chinuim dimineata si seara cu aerosoli de pulmicort ,nu pot sa accept aceasta idee de astm si ca nu trece sunt disperata si mas duce oriunde sa stiu ca-i va face bine sa scape de tusa aia sacaietoare care ne distruge linistea . am consultat un pediatru pneumo,alergo ce i

    2
    0

  • cristina andreea pe 5 Oct 2012, 18:56
    si baietelul meu are astm

    baiatul meu are 1an si 8 luni si in urma cu 3 luni i-au pus diagnostcul de astm bronsic. este alergic la praf. la fel, ca il multele cazuri pe care le-am citit, avea tuse, respiratie grea , obosea foarte repede. in iulie a facut o criza foarte puternica, a fost internat laterapie intensiva. acum ia singulair in fiecare seara si pompa cu budesonida. a mai avut de atunci o criza mai usoara , am fost iar internati, dar acum este bine. m-am obisnuit greu cu ideea, l-am dus la cabinete private si la fel mi-au spus. analizele care i le-au facut in sange si inca un set pe mana cu lama, toate au iesit pozitive. asta este , trebuie sa fim puternice ptr copiii nostri.

    1
    0

  • dana pe 17 Iun 2012, 22:26
    astm sau nu

    fetita mea in varsta de 5 ani atunci cand alearga(cand oboseste)tuseste,;de ce oare??

    9
    4

  • robert pe 9 Iun 2012, 09:59
    alergii,par,praf,mucegai, astm, sinuzita, migrene,nas infundat,raceli ,sforait

    Vand urgent vas neti pot 200 ml nou. Pentru spalaturi nazale cu apa calda, sare fara iod. recipient neti pot aduc pe baza de comanda din sua. am in stoc ! pret 150 ron bucata. predare personala in cluj napoca sau pentru alta localitate trimit prin posta romana coletarie cost 10 ron.Cer si ofer seriozitate maxima. Ofer informatii suplimentare contact : Email: robi_sony@yahoo.com Telefon: 0741044238. folosirea acestui recipient special cu apa si sare in mod regulat pentru curatarea si spalarea nasului amelioreaza si ajuta natural spre vindecarea multor afectiuni ca : rinita alergica usoara si severa,alergie la polen,febra fanului,guturai,alergie la praf,par,ciuperci de mucegai,germeni,cruste in nas,mizerie,amelioreaza simptomele alergiei,febra fanului cum ar fii stranut,curgerea nasului,secretii nazale,mucus excesiv,mancarimi la nas,mancarimi la ochi,ajuta in prevenirea dezvoltarii problemelor respiratorii astm,astmul bronsic,ajuta la intregul sistem respirator,in tratamentul astmului bronsic si a altor boli respiratorii,in boli respiratorii si astm reduce tendinta de respiratie pe gura,elibereaza narile de mucus,secretii, bacterii,puroi,mizerie,nas infundat si va ajuta la o respiratie mai buna pe nas,rinita la sarcina,femei gravide,post nazal picurare,in prevenirea racelii,raceli frecvente,tuse,gat rosu,gat iritat,nas infundat,descongestionare nazala,infectii frecvente a gatului,infectie la sinusuri,dureri de sinusuri,dureri de cap,previne si ajuta in tratarea sinuzitei,(factorii fiind : alergii,polipi nazali,deviatie de sept nazal,absces dentar,mucus excesiv,poluare atmosferica,sistemul imunitar slabit). este foarte benefic in tratarea de sinuzita usoara si sinuzita cronica,ajuta la reducerea umflaturii membranelor mucoase si la curatarea sinusurilor,ajuta la curatarea infectiei, puroiului din nas,amelioreaza si vindeca nasul uscat, imbunatateste simtul mirosului si al gustului,ajuta la crearea de conditii corespunzatoare din pasajele nazale,astfel nasul poate face treaba de filtrare si aer care intra in plamani,poate fi de ajutor in tratarea anumitor infectii ale urechii reducand necesitatea de antibiotice,ajuta ochii in tratarea canalelor lacrimale,imbunatateste vederea,face ochii stralucitori,este foarte benefic fumatorilor sau tuturor celor expusi la fum,praf,chimicale sau alti factori poluanti,te ajuta sa respiri mult mai bine,iti ofera mai multa energie si vitalitate,ajuta la ridicarea imunitatii florei nazale,previne bolile din sfera orl,calmeaza irascibilitatea,nervozitatea,panica,instabilitatea emotionala,tensiunea psihica generala durerile de cap,migrenele,deoarece ofera un efect racoritor si de calmare asupra creierului uman prin reducerea caldurii excesive,are un efect pozitiv asupra glandelor pineale si pituitare care ajuta la mentinerea echilibrului hormonal si emotional,ajuta la ameliorarea si tratarea durerilor de cap,migrene,previne anxietatea si depresia,ajuta la buna aerisire a creierului uman,ajuta la un somn bun,adanc si linistit,ajuta in combaterea insomniei si in combaterea inclinatilor spre sforait pe motivul unei stari colaterale.Acest remediu are un spectru foarte larg de beneficii in sfera orl si realizat corect nu ofera neplacere si nu are efecte adverse.

    6
    2

  • robert pe 18 Feb 2012, 12:56
    alergii,astm,sinuzita,rinita la sarcina,mucus excesiv,raceli

    buna ziua.vin in intampinarea dvs.cu recipientul neti pot si spalaturile nazale cu solutie salina care amelioreaza si ajuta natural spre vindecarea multor afectiuni ca : alergii, febra fanului,guturai,astm,sinuzita,mucus excesiv,secretii,cruste,mancarimi,nas uscat,dureri de sinus,cap,migrene,raceli frecvente,tuse,mucus,rinita la sarcina,post nazal,etc.se simt efectele uimitoare dupa a doua sedinta.recipient neti pot aduc pe baza de comanda din sua pret 150 ron +10 ron taxe prin posta romana catre alta localitate colet total ramburs 160 ron.am in stoc ! contact : Email: robi_sony@yahoo.com Telefon: 0741044238

    3
    0

  • Andreea pe 4 Feb 2012, 00:41
    Remediu naturist pentru ASTM BRONSIC

    In urma cu doua luni am mers la medic intrucat sufeream de o tuse seaca care ma necajea. La acea vreme mi-a dat un tratament pe baza de aerius. Vazand ca tot nu mi-a trecut boala, am mers la un aerolog. Acesta, pe baza simptomelor mele dar si ca urmare a rezultatelor spirometriei, mi-a pus diagnosticul de ASTM BRONSIC. Tratamentul pe care mi l-a dat doctorul ajungea la aproape 400 RON/luna. Ajutorul meu a venit de la o cunostinta care afland necazul meu, mi-a spus un tratament pe care il urmase in tinerete. Fierbeti taratea de grau ca pentru mamaliga, adaugati seu de oaie (e grasimea de la oaie si o puteti gasi la ciobani ), puneti-o intr-o carpa de bumbac pe care o asezati, cat de fierbinte o poate suporta minunea dumneavoastra de copil, pe piept. O tine asa pana simte ca se raceste. Eu am facut 4 astfel de sedinte si, dupa doar o saptamana de la ultimul control am fost sa vad daca e vreo imbunatatire. Cand mi-au repetat spirometria, nivelul aerului din plamani crescuse de la 52 la 84 la suta iar toate valorile din proba recenta erau mai mari. Daca stiti vreo persoana care sufera, impartasiti-i acest sfat! Pe mine m-a ajutat si ii poate fi si de ajutor si acelei persoane!

    1
    0

  • Maria pe 15 Dec 2011, 13:23
    Astm

    Pentru copii este foarte bun Immunocal, ar trebui sa-l incercati, noua ni l-a adus cineva din Canada, recomandat de medic, dar cred ca-l puteti gasi si aici. Fetita mea nu mai are probleme de cand a urmat tratamentul cu Immunocal.

    4
    0

  • irina pe 23 Nov 2011, 21:17
    astm bronsic

    am ucevan baietel de 6 ani si de aproximativ o luna jumatate tuseste mai mereu,nu chiar mereu dar tuseste si as vrea si eu un sfat de la cineva care a mai trecut prin asa ceva.

    5
    0

  • stefy21stefy pe 3 Nov 2011, 14:42
    Cum a reusit sa scap de astm

    Sa traim cu o astm este o adevarata provocare. Multa populatie sufera de astm din cauza mai multor motive. Astmul este cauzat in principal din cauza poluarii si a particulelor de praf care se depun in orgasim. Scurtarea constanta a respiratiei si grija ca urmatorul atac poate aparea oricand ne face ca viata noastra sa fie o lupta cu simptomele necrutatoare ale astmului. Am reusit sa scap de simptomele zilnice ale astmului cu un produs total natural care m-a ajutat sa inving astmul fara sa am efecte secundare. Se numeste Asthmamist. Simteam ca Astmul imi controleaza viata. Folosind AsthmaMist, am reusit sa recapat o parte din controlul pierdut. Am incercat mai multe produse de pe piata care m-au ajutat sa scap de simptomele astmului.Asthmamist este unul dintre cele mai bun pentru a scapa de astm si simptomele acestuia. Un produs simplu care il aplicam sublingual, din circulatia sublinguala ajunge in circulatia generala in mod regulat. Daca considerati ca va intereseaza subiectul va astept sa vorbim pe stefy21stefy@yahoo.com

    3
    0

  • ana maria pe 25 Oct 2011, 15:03
    astm bronsic

    Eu am 2 baieti,unul de 4 ani,iar cel mic de 1,8 ani. Cel mic mi-a facut prima bronsiolita la 2 luni,inca de atunci ne-am luptat cu tusea,mucii albi si haraiala,suierat...etc.Printr-o cunostinta ne-am dus la DR FIlip ,medic alergolog si pneumolog,foarte batran,80ani,dar coerent,care l-a consultat pe cel mic si ne-a dat urmatoarele: 3zile,dim,pranz,seara,cate o pastiluta de Medrol,aerius seara,humex pentru tuse uscata. Astea 3 zile Apoi STALORAL 350,cu Lantigen B .

    5
    3

  • anamaria pe 25 Oct 2011, 15:02
    astm bronsic

    Tratamentul cu Staloral este progresiv,costisitor,350lei lunar,Lantigenul B acum nu se mai gaseste in farmacii,costa si el 30 lei,insa a dat roade. Alergenii din Staloral cu vaccinul din Lantigen administrate in fiecare zi,Aerius in fiecare seara....este ok,un tratament bun. Cine doreste sa ajunga la dl dr Filip il gaseste la Centru Medical Ghencea,consultatia este 150 lei. Multa sanatate!

    5
    0

  • ana maria pe 25 Oct 2011, 14:57
    astm bronsic

    Eu am 2 baieti,unul de 4 ani,iar cel mic de 1,8 ani. Cel mic mi-a facut prima bronsiolita la 2 luni,inca de atunci ne-am luptat cu tusea,mucii albi si haraiala,suierat...etc.Printr-o cunostinta ne-am dus la DR FIlip ,medic alergolog si pneumolog,foarte batran,80ani,dar coerent,care l-a consultat pe cel mic si ne-a dat urmatoarele: 3zile,dim,pranz,seara,cate o pastiluta de Medrol,aerius seara,humex pentru tuse uscata. Astea 3 zile Apoi STALORAL 350,cu Lantigen B .

    4
    1

  • andreea pe 1 Sep 2011, 01:15
    astm bronsic

    baietelul meu de 5 ani a avut pneumonie , amigdalita cu pete de puroi cam 3 luni am fost la diferiti medici care i-au prescris o multime de antibiotice...am ajuns in pragul disperarii si am mers la un medic alergolog care a constat in urma testelor ca e alergic la praf, mucegai si par de animale....mi-a mai spus si ca am tratat copilul in zadar cu antibiotice....acum il tratez pt astm bronsic cu singulair , flixotide, aerius, vaccinul pneumo 23, aerosoli si pt imunizare sod natural, osteocare, wellkid, protectis, lantigen b.... rezultatele s-au vazut dupa 2 zile de tratament, copilul putea sa respire noaptea normal spun asta tuturor mamelor care au copii mereu raciti sa incerce sa consulte un alergolog ....pana sa stiu despre astmul copilului a fost un cosmar viata noastra , imi era frica la orice adiere de vant sa nu raceasca....

    1
    1

  • ana-maria pe 8 Feb 2011, 00:40
    va rog, cunoasteti un doctor pt tratarea astmului? Se poate trata si naturist?

    Am un baietel de 3ani si 8luni si in mod frecvent cand vinea sezonul rece incepea sa tuseasca. La inceput ii trecea cu Eurespal, Revigrip... dar dupa un timp se trezea noaptea si tusea pana vomita. Am inceput sa-i dau SInguler. Vara a fost f. bine nu a tusit de loc, dar acum in sezonul rece, raceste f. des si la final se lasa cu o tuse seaca persistenta care nu cedeaza decat la antibiotic si hemisuccinat. Va rog stiti pe cineva care sa ma ajute ? Ii dau o gramada de siropuri de imunitate Imunostim.Prop cu vit C, Septilin, parca nimic nu-l ajuta. M-ar fi interesat daca exista si metode naturiste ?

    10
    4

  • tanya pe 3 Nov 2010, 22:01
    astm sau pneumonie

    am o fetita de 6 luni si in seara asta mam trezit cu ea ca respira foarte greu si tuseste.sunt foarte speriata ca mi se pare ca oboseste si respira greu.din articole am inteles ca e posibil sa aiba astm bronsic sau doamne fereste chiar pneomonie.maine ma duc la dr cu ea.sunt foarte speriata

    15
    1

  • Adi pe 10 Oct 2010, 17:28
    Eu m-am tratat cu Immunocal

    Prin 2008 am inceput sa am episoade cand tuseam foarte tare si nu ma mai puteam opri. In timp aceste accese de tuse au devenit din ce in ce mai frecvente si intr-un final am ajuns la Municipal la urgente unde mi s-a dat Ventoline, dupa care am fost trimis la Institutul national de pneumologie de pe str. Viilor. Acolo, in urma testelor, am fost diagnosticat cu astm bronsic in primavara lui 2009. Tratamentele recomandate au avut efecte temporare. Apoi am urmat tratamentul cu Immunocal cateva luni asociat cu complexul Daily Essentials tot de la Immunotec si dupa acest tratament nu am mai avut probleme, nu a mai fost nevoie sa mai iau Ventoline, este aproape un an de cand nu am mai tusit deloc si ma simt foarte bine. Immunocal este recomandat si copiilor cu astm.

    3
    0

  • mihaela pe 22 Sep 2010, 11:24
    suspect de astm

    Buna ziua! Am un baietel de 1 an jumate. Pana acum mi-a facut 2 episoade de bronsiolita la distanta de 1 saptamana. Am fost cu el la Alexandrescu dar nu ne-a primit acolo pentru ca avea si diaree asa ca ne-am internat la Bals, de ambele dati. D-na dr Constantinescu, care l-a tratat mi-a spus ca e posibil sa aiba astm bronsic mai ales ca si fratele meu a avut cand era tot asa mic si ni l-a recomandat pe dl dr Mihai Craiu de la IOMC. Am inteles de alte mamici ca este un dr foarte bun, dar si scump. Am vb cu dansul si a ramas sa-l mai caut saptamana viitoare pentru ca nu este in tara. Daca mai sunt mamici care au apelat la dansul, va rog scrieti-mi : never_be_here@yahoo.com

    4
    1

  • Bred pe 27 Iul 2010, 19:09
    despre astmul bronsic

    VA rog foarte mult sa imi raspundeti astmul bronsic la copii se poate trata?

    6
    0

  • EvaFarcas pe 7 Iun 2010, 14:24
    Remediu pt. astm bronsic!!!

    Eu am un baietel de 8 ani de cand folosim Produsul Vemma nu mai avem probleme, trebuie incercat !!!!! www.evafarcas.vemmaeurope.com

    7
    2

  • lazar monica alina pe 26 Oct 2009, 17:22
    astm bronsic

    buna ziua am 21 de ani si am un astm sever de la varsta de 12 unde am fost internata la sp iomc acolo mi s-a spus ca am astm am urmat cu diferite tratamente.La 16 ani si jumatate am facut un pneumotorax blebs gigant pe partea stanga unde am fost operata la sp militari bucuresti de dr horvat....pe urma am fost luata in evidenta la sp marius nasta la dr bumbacea dragos unde merg la fiecare 3 luni.acum sunt in tratament cu seretide 50/500,ventolin la neviie,singulaire,medrol de 16 mg.... am fost la elias sa fac testele sa vad la ce sunt alergica nu mi-a esti alergi nimic...nu stiu ce sa fac...nu mi-au dat voie sa merg la mare munte am schimbat si clima dar deloc

    7
    1

  • alexandru cecilia pe 13 Iul 2009, 11:07
    analize pt astm

    Buna ziua. Baietelul meu in varsta de 7 ani a fost diagnosticat cu astm, dar nu i sau facut nici un fel de investigatii, alergologul a stabilit diagnosticul. Vreau sa stiu cui trebuie sa ma adresez si ce analize trebuie sa-i fac. Va multumesc

    4
    0

  • elena pe 20 Apr 2009, 14:21
    pt liliana

    Exista un tratament ,scrie-mi la halikie@yahoo.com

    4
    0

  • liliana alexe pe 2 Apr 2009, 16:18
    teste pentru copii alergici

    Buna ziua Baietelul meu in varsta de 4 ani are rinita alergica sau astm gronsic , va rod sa-mi spuneti si mie care este diferenta intre aceste 2 diagnosticuri, si cet este se fac inafara de analiza sangelui la varsta aceasta pentru a vedea exact starea boii. Va multumesc

    4
    3

  • liliana alexe pe 25 Mar 2009, 14:37
    Are astm bronsic

    De la varsta de 8 luni copilul meu raceste foarte des, in perioada de iarna este mai tot timpul racit, la varsta de 2 ani a facut o bronsita asmatiforma atat de puternica incat 3 nopti a tusit non- stop, la 2 ani si jumatate a facut o criza (zic eu), respira f greu , ne-au internat in spital. Problema este ca de atunci nu-i mai trece nici o raceala fara ventolin si flixotide aerosoli. La fel raceste in perioada de iarna si acum chiar daca are 4 ani. La gradinita merge 3 zile dupa care sta 2-3 saptamani sa se vindece, f multe antibiotioce , un adevarat chin atat pentru el cat si pentru noi parintii.Exista vreo sansa sa nu aibe astm bronsic?

    10
    2

  • alinats pe 2 Ian 2009, 08:41
    se cunoaşte foarte puţin....

    Am constatat cu tristeţe realitatea celor spuse în articolul citit. Fetiţei mele, în vârstă de 10 ani,i s-a declanşat această boală de la vârsta de 9 luni. În urma unor analize efectuate la I.O.M.C. s-a constata o valoare a Imunoglobulei E cu mult depăşită peste limitele normale. Ceea ce este trist este faptul că în şcoli nu se cunoaşte nimic despre această boală. Acolo copii intrând în contact cu foarte mulţi factori alergogeni (de la mirosul de motorină cu care este spălat parchetul, atunci când este spălat , până la curăţenia zilnică din şcoli care lasă de dorit). Se întâmpină greutăţi şi din partea medicilor de şcoli (cei care execută vaccinări) care nu ţin cont de documentaţia depusă la dosarul copilului şi execută aceste vaccinări fără ca măcar părintele să fie anunţat că urmează ca acest copil să fie vaccinat. În urma unui vaccin antipoliomielitic făcut de medicul unei şcoli din Giurgiu şi fără acordul meu ca părinte (copilul spunând că nu are voie să facă vaccin ) şi la dosarul şcolii existând documente in acest sens.....fetiţa a suferit repetate crize de astm. Toţi cunoaştem efectele negative ale medicamentaţiei de astm, iar faptul că altă persoană se joacă cu viaţa copiilor noştri ar trebui să ridice ceva semne de întrebare ! Nu are rost să vă mai spun că sesizările mele făcute împotriva acestui nefericit episod au rămas fără răspuns... Trăim în România unde respectul faţă de om nu există ! NU LĂSAŢI PE ALŢII SĂ NE CHINUIE COPII, SĂ NI FACĂ SĂ SUFERE FĂRĂ ROST.

    5
    6

  • Ioana N pe 24 Nov 2008, 10:08
    astm bronsic

    dragi mamici, si eu sunt printre cele disperate ca au un copil diagnosticat cu atsm bronsic. dupa vizite nenumarate la nu situ cati medici, am ajuns , in sfarsit, la unul competent si deschis. dl. dr Murgoci, la Institutul de Pneumologie de la Vadu Nou, undeva in Ferentari. de cum a pus mana pe copil, am simtit o ameliorare. desi e lupta lunga, ma simt in siguranta ca am ajuns pe maini bune. daca aveti nevoie de mai multe informatii scrieti-mi pe mail info.acp@clicknet.ro si va raspund cu toata dragostea.

    4
    2

  • Silisteanu luminita pe 14 Nov 2008, 10:25
    astm bronsic

    Am un baiat de 4 ani.La 2 ani a facut pneumonie,doctorul pediatru i-a administra zinat suspensie,dupa 2 zile am ajuns cu el la urgenta unde ne-am internat.Bineinteles i s-a pus diagnosticul de bronsiolita.dupa o saptamana l-au externat,,vindecat,,.dupa o alta saptamana am ajuns la urgenta pentru ca,copilul nu se mai oprea din tuse,ne-am internat si i s-a pus diagnosticul de bronsita astmatiforma.in sfarsit copilul a fost dupa un timp diagnosticat cu astm bronsic,a urmat tratament cu singulair si flixotide 1 an.De un an nu a mai facut nici o criza,in schimb imi raceste in forme foarte grave incat ajunge sa faca axetine injectabil.O data pe luna i se recomanda antibiotic:eficef,azitromicina etc. VA ROG AJUTATI-MA.CUM IL POT AJUTA?

    3
    2

  • IONELA pe 29 Iul 2008, 15:54
    CREDETI CA ARE ASTM BRONSIC

    AM UN BAIAT DE 6 LUNI A FOST INTERNAT PTR BRONSULITA ACUTA SI MI SA SPUS CA ESTE SUSPECT DE ASTM BRONSIC CATE O DATA SFORAIE CAND DOARME SI TUSESTE SEC DAR RAR UNDE POT SAI FAC ANALIZE SA VAD DACA ARE ASTM BRONSIC

    7
    5

  • gabriela pe 12 Apr 2008, 17:52
    astm?sau nu

    baietlul meu in varsta de 2 ani si jumatate areo tusa de 3 luni de care nu mai scapam. cand i se duna flegma si nu tuseste se aude un suierat urat .dr.de fam a zis ca plamanul stang este incarcat .suntem ,momentan la a doua sticla de augmentin si nu se prea vede vreo schimbare.Est posibil sa fie astm?din cate stiu esu in fam nu exista cazuri

    10
    2

  • camelia pe 8 Apr 2008, 13:40
    rinita alergica

    ma bucur ca s-a inventat internetul,asa pot si mamele sa se documenteze asupra bolilor aparute la cei dragi noua.sunt o mama disperata, tocmai a fost diagnosticat copilul meu cu rinita alergiga,si as vrea sa fac investigatii,teste si ce se mai face.... vreau si eu sa aflu o clinica buna din tara dar nu fff scumpa,astept un raspuns pe email

    10
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod