Sanatatea prin homeopatie

Homeopatia este o metoda terapeutica ce stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului folosind medicamente numite remedii homeopate. Ea va ajuta sa atingeti un nivel mai bun de sanatate care va va permite sa renuntati la medicamente sau alte terapii si sa depasiti limitarile impuse de boala, dobandind mai multa libertate.

Scurt istoric

Incepand cu 1796, medicul german Samuel Christian Hahnemann a propus o noua abordare terapeutica bazata pe principiul similaritatii, similia similibus curantur. In conditiile in care la inceputul secolului XIX metodele terapeutice folosite in mod curent erau foarte agresive (cantitati mari de substante toxice, sangerare, etc.), homeopatia s-a impus ca o metoda blanda, sigura si fara reactii adverse.

In prezent, homeopatia este cunoscuta si practicata in multe tari, fiind una din cele mai populare forme de practica medicala complementara. La noi in tara este recunoscuta de Ministerul Sanatatii. Este practicata de medici (specialisti sau generalisti) cu pregatire postuniversitara de specialitate.

Principiile homeopatiei

Homeopatia, ca stiinta, se bazeaza pe principii bine definite, formulate de Hahnemann si urmasii sai. Similia similibus curantur, principiul similaritatii, afirma ca o substanta care produce un set de simptome cand este administrata unui om sanatos, poate vindeca simptome asemanatoare la un bolnav, daca este folosita in doze foarte mici.

Remediile se administreaza in doze infinitezimale. Astfel, substantele din care se prepara remediile isi pierd eventuala toxicitate si potentialul de a produce reactii adverse. In plus, prin procesul specific de diluare si dinamizare, remediile dobandesc propietati curative noi care erau prezente doar in stare latenta in substanta cruda.


Totalitatea simptomelor si a caracteristicilor fizice si mental-emotionale ale unui pacient la un moment dat alcatuiesc un tablou unic, specific lui si diferit de al altor pacienti. Astfel, tratamentul este strict individualizat. Homeopatia trateaza bolnavul si nu boala. Doi pacienti cu acelasi diagnostic vor primi remedii diferite functie de simptomele fiecaruia.

Tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine starii patologice actuale. Experimentele facute pe voluntari (proving) s-au facut cu fiecare remediu in parte, niciodata cu mai multe remedii in acelasi timp si aceasta regula se pastreaza si pentru tratament. In homeopatia clasica nu se folosesc amestecuri de remedii (complexisme).

Homeopatia nu trateaza separat problemele fizice, cele psiho-emotionale sau mentale, ci pe toate impreuna, pacientul fiind privit ca un tot unitar. Astfel, homeopatia este o terapie holistica. In plus, pacientul nu poate fi exclus din mediul in care traieste. Pentru a gasi remediul potrivit, homeopatul trebuie sa afle nu numai caracterul exact al simptomelor, dar si felul in care pacientul interactioneaza cu mediul si cu oamenii din jur.

Remediul homeopatic actioneaza asupra vitalitatii pacientului, stimuland mecanismele de aparare ale organismului. Daca boala este privita ca un dezechilibru aparut la un anumit nivel al organismului, remediul cauta sa restabileasca acest echilibru pierdut.

Vindecarea are loc dinauntru spre afara, de la organele mai importante catre cele mai putin importante. Astfel, intr-un caz de astm bronsic si eczema, astmul se va ameliora mai intai, timp in care eczema persista sau chiar se agraveaza. Daca eruptia dispare de pe piele (de exemplu, folosind o crema cu cortizon), iar astmul persista sau se agraveaza, este vorba de o supresie.
Boala de piele a fost impinsa in interiorul organismului, dar nu vindecata. Starea de sanatate pe ansamblu este mai putin buna, astmul fiind o afectiune mai grava.

Intr-un astfel de caz nu este nevoie sa consultati si un medic internist si un dermatolog. Abordand cazul dumneavoastra ca un intreg, medicul homeopat nu trateaza separat problemele pe care le aveti, ci ca un tot unitar.

Ce sunt remediile homeopate?

Remediile se prepara pornind de la substante naturale, majoritatea plante, dar si minerale sau produse de origine animala (chiar unele veninuri folosite si in alte terapii). Prin diluare si dinamizare progresiva intr-o solutie alcoolica, se obtin diferite potente ale unui remediu. Acest proces numit potentare sau dinamizare face ca substantele crude de la care s-a pornit sa dobandeasca proprietati terapeutice noi. De aceea remediile sunt mai eficiente decat, de exemplu, ceaiurile preparate din aceleasi plante.

Ce se poate trata prin homeopate?

Orice afectiune, acuta sau cronica, poate fi abordata homeopatic. Remediile se pot folosi chiar in situatiile in care administrarea medicamentelor trebuie evitata: sarcina, alaptare, alergie la medicamente etc. Homeopatia se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, de la sugari pana la varstnici. Ameliorarea sau vindecarea depind de multi factori: vitalitate, varsta, stilul de viata, alimentatia, medicamentele folosite, durata bolii etc.

Consultatia homeopata

Pentru a gasi remediul cel mai potrivit, remediul similimum, medicul trebuie sa afle cat mai multe despre dumneavoastra.

Legat de problemele pe care le aveti, medicul este interesat de un maximum de detalii; de exemplu, locul exact al durerii, felul durerii, momentul de aparitie, extinderea durerilor, simptomele insotitoare, cauza, situatiile in care se amelioreaza sau se agraveaza; acest lucru este valabil pentru toate simptomele dumneavoastra.


Istoricul medical personal si familial; apetitul, preferintele si aversiunile alimentare, setea, reactia la temperatura, somnul, menstruatia, nivelul general al energiei; aspectele psiho-emotionale si comportamentale care sunt caracteristice dumneavoastra sunt, de asemenea, importante.

Daca este necesar, homeopatul dumneavoastra va va recomanda si investigatiile necesare in colaborare cu medicul dumneavoastra de familie.

Din acesta cauza, primul interviu cu dumneavoastra poate sa dureze o ora sau chiar mai mult. Toate aceste informatii sunt strict confidentiale.

In ce consta tratamentul?

Remediul homeopatic se prezinta sub forma de granule, tablete sau, mai rar, pulbere care se dizolva pe limba. Uneori se administreaza in apa si se ia conform indicatiilor. Frecventa de administrare este stabilita de medic si trebuie respectata intocmai. Daca sunt necesare mai multe prize, remediul trebuie pastrat la adapost de lumina si mirosuri puternice.

Inainte si dupa remediu este recomandat sa nu beti, sa nu mancati, sa nu fumati si sa nu va spalati pe dinti macar 20 de minute. Pe toata perioada tratamentului (si chiar dupa aceea) este bine sa evitati cafeaua si produsele ce contin menta, eucalipt, camfor, acestea putand sa interfereze cu actiunea remediului.

Daca folositi alte medicamente sau suplimente nutritionale trebuie sa informati medicul care va va sfatui cum sa procedati in continuare. Trebuie sa aveti in vedere ca unele medicamente cum sunt antibioticele, preparate pe baza de cortizon, hormonii etc. pot sa antidoteze actiunea remediului.

Ce se intampla in timpul tratamentului?

In saptamanile care urmeaza este probabil sa sesizati anumite schimbari: energie mai buna, somn linistit, optimism, ameliorarea problemelor fizice.
Uneori simptomele dumneavoastra se pot agrava pentru scurt timp dupa ce luati remediul. Alteori organismul apeleaza la o metoda de "curatire" manifestata printr-o secretie (nazala, vaginala etc.), diaree, transpiratie, eruptie cutanala etc. Alteori reapar simptome pe care le-ati mai avut inainte. Toate acestea arata ca remediul actioneaza. Nu trebuie sa combateti o astfel de reactie folosind alte medicamente. Sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra.

Situatiile acute aparute pe parcursul tratamentului, aparent fara legatura cu afectiunea de baza, trebuie semnalate medicului. Este bine sa nu luati medicamente fara sa va consultati cu homeopatul dumneavoastra.

Dieta si stilul de viata in timpul tratamentului

Daca este cazul, medicul homeopat va poate recomanda o anumita dieta in functie de afectiunea dumneavoastra. Uneori alimentatia incorecta sau stilul general de viata se pot concretiza in factori mentinatori ai problemelor cu care va confruntati. Constientizarea si eliminarea lor face ca tratamentul sa fie mult mai eficient. Ca regula generala, este bine pentru sanatatea dumneavoastra sa consumati alimente fara aditivi, coloranti sau conservanti si periodic sa urmati o cura de cruditati si sucuri naturale.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 4 Feb 2009, 17:44
    DURERI DE SPATE

    BUNA ZIUAAS VREA SA VA INTREB DACA STIE CINEVA UN REMEDIU HOMEOPAT PTR DURERI DE SPATE

    4
    0

  • lupu eugen pe 2 Sep 2008, 15:04
    piatra 4 mm la rinichiul drept

    urmerz un tratament cu berberis vulgaris ch15 .farmacii cu aceste produse nu prea sunt.de unde le pot gasi si ce fac in cazul in care ramin fara medicament intreup tratamentul?2 care ar fi primul simpom care sar manifesta in sensu ca funcioneaza pina la o noua ecografie abdominala.va multumesc

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod