Cum ajuta yoga in eliminarea stresului

Prea mult stres poate duce la epuizare sau chiar la caderi nervoase. Yoga, micsoreaza impactul pe care stresul il are asupra individului. Stiinta yoghina considera ca practicarea exercitiilor asanas si pranayama intareste sistemul nervos si ajuta individul sa faca fata cu bine situatiilor stresante.
Tensiunile cauzate de starea financiara, trairile emotionale, poluarea si viata agitata au dus la cresterea stresului din viata de zi cu zi. Toti acesti factori surmeneaza corpul, cauzand tensiune nervoasa si afectand mintea. Atunci se intampla ca izolarea si singuratatea sa apara.

Pentru a face fata, indivizii apeleaza la solutii artificiale pentru a rezista presiunii din viata cotidiana. Abuzul de medicamente, tulburarile de alimentatie si relatiile nepotrivite sunt cativa dintre substituientii pe care indivizii ii folosesc in cautarea disperata de consolare. Dar in timp ce  aceste masuri nu fac altceva decat sa atraga atentia individului sau sa-l faca sa uite pentru un anumit timp, principala cauza a nefericirii, stresul, ramane nerezolvata.
 
Yoga nu reprezinta un remediu miraculos care poate sa elibereze o persoana de tot stresul acumulat, dar o poate ajuta sa-l minimalizeze. Grijile din viata cotidiata ne consuma toate rezervele de bioenergie.
 
In yoga, sa experimentezi relaxarea inseamna sa te muti din exterior in interior, sa devii constient de aceasta interiorizare si sa mentii echilibrul si stabilitatea.

Stiinta yoghina considera ca nervii controleaza inconstientul si atunci cand sistemul nervos este puternic, persoanele reusesc sa faca fata cu bine stresului. Asanas imbunatateste circulatia sanguina din intreg corpul, revitalizand celulele nervoase. Aceasta circulatie intareste sistemul nervos si capacitatea acestuia de a indura stresul.
 
Diafragma, conform stiintei yoghine, reprezinta locul inteligentei inimii si oglinda sufletului. In timpul situatiilor stresante, cand inspiri si expiri, diafragma devine rigida. Exercitiile de yoga dau  elasticitate acesteia, astfel aceasta putand suporta orice cantitate de stres fie intelectual, emotional sau fizic.  

De asemenea si muschii acumuleaza stres. Cand corpul nu face miscare se acumuleaza o substanta numita acid lactic. Noaptea, in timpul somnului, corpul produce acidul lactic care cauzeaza rigiditatea de dimineata. Dupa putina miscare, rigiditatea dispare incet. Toxinele acumulate in articulatii impiedica miscarile libere. Muschii alaturati au de asemenea cateva minute in care circulatia stagneaza. Pozitiile yoga ajuta la intinderea muschilor si dezmortirea articulatiilor. Circulatia se imbunatateste si toxinele sunt eliminate. Exercitii folositoare si scurte ca timp sunt cele pentru gat si cap.

S-a descoperit ca yoga este o terapie care ajuta la cresterea imunitatii, vigurozitatea si puterea diferitelor sisteme ale corpului.  

Yoga nu considera ca mintea reprezinta totul, dar accepta faptul ca dezvoltand constienta si concentrarea se descopera potential care poate fi folosit pentru a atinge succesul in viata.

Asanas si pranayama ajuta la integrarea corpului, a respiratiei, a mintii si a intelectului. Expirarea lenta si fara efort din timpul practicii asanas aduce liniste celulelor corpului, relaxeaza muchii fetei si elibereaza toate tensiunile din organele de perceptie (ochi, urechi, nas, limba si piele.)

Un bun inceput, dar dificil, este sa te pastrezi curat, sa traiesti fara droguri sau bauturi alcoolice. Cand se intampla acest lucru, creierul, care se afla intr-o continua comunicare cu organele de actiune, devine shunya sau liber si toate gandurile se linistesc. Atunci frica si anxietata nu pot patrunde in minte. Cand deprinzi aceasta abilitate, iti poti desfasura activitatile zilnice cu eficienta si economie. Nu risipi valoroasa bioenergie. Mintea se elibereaza de stres si se umple cu calm si liniste.

8 sfaturi inainte de a incepe yoga
Dieta adecvata pentru yoga
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod