Nasterea prin cezariana: cand e recomandata?

Dintre toate momentele si experientele traite in perioada unei sarcini, nasterea este cea mai importanta. Nastere naturala sau cezariana? Asta este intrebarea care chinuie pe orice viitoare mamica. Pentru a le veni in ajutor viitoarelor mamici, am discutat cu dr. Mihaela Lumei, ginecolog rezident si am raspuns la cateva intrebari frecvent intalnite in discutiile femeilor insarcinate.

Ce este?

Nasterea prin cezariana este atunci cand bebelusul este "adus pe lume" printr-o incizie efectuata in peretele abdominal si uter.


Cand este recomandata cezariana?

In cazurile in care nasterea pe cale naturala poate fi riscanta pentru mama sau pentru fat, medicul recomanda cezariana. Iata cateva dintre aceste cazuri:

  • Stagnarea dilatatiei si a travaliului. Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se apeleaza la cezariana;
  • Bebelusul este prea mare pentru a trece prin canalul de nastere;
  • Ritmul cardiac al micutului indica o alimentare redusa cu oxigen. Daca bebelusul tau nu primeste suficient oxigen sau daca medicul isi face griji cu privire la schimbarile ritmului cardiac, este indicat sa nasti prin cezariana;
  • Bebelusul tau nu se afla in pozitia normala pentru nastere;
  • Ai o sarcina multipla.
    Daca ai doi sau mai multi bebelusi este normal ca acestia sa se afle in pozitii diferite. In acest caz o nastere prin cezariana este de obicei mai sigura;
  • Apare o problema cu placenta. In cazul in care placenta se dezlipeste de uter inainte de a incepe travaliul sau cand placenta acopera deschiderea cervixului (placenta previa), este recomandata cezariana;
  • Apare o problema cu cordonul ombilical, acesta putandu-se infasura in jurul gatului copilului;
  • Exista anumite probleme de sanatate. In cazul in care ai o anumita afectiune precum diabet, boli ale inimii, plamanilor sau hipertensiune;
  • Exista anumite infectii, precum herpesul genital, care se pot transmite bebelusui in timpul unei nasteri vaginale;
  • Fatul prezinta malformatii;
  • Ai mai suferit o nastere prin cezariana.
    Medicul iti poate recomanda sa repeti cezariana.


Ce tipuri de anestezie poti face?

Anestezia locoregionala sau epidurala care afecteaza doar partea inferioara a corpului este cea mai intalnita. La anestezia epidurala, substanta anestezica este injectata la nivelul coloanei vertebrale. Avantajul acestui tip de anestezie este ca vei putea auzii si vedea bebelusul imediat ce va fi scos din uter.

In unele cazuri, insa, anestezia generala poate fi cea recomandata de medic. Cu acest tip de anestezie, nu vei simti sau vedea nimic in timpul nasterii.  


Incizia

Incizia poate fi orizontala sau verticala, "cea verticala fiind efectuata doar in cazuri de urgenta," ne explica dr. Lumei. Cel mai frecvent efectuata este cea orizontala, fiind si mai estetica, putand fi cu usurinta ascunsa.
Medicul este insa cel care hotaraste tipul de incizie, in functie de starea mamei si pozitia fatului.


Exista riscuri?

Dr. Lumei avertizeza ca "la fel ca si in cazul altor operatii, cezariana prezinta anumite riscuri precum: infectii, hemoragii, atonie uterina, septicemie." Riscul de deces in astfel de interventii este foarte mic, insa mai mare decat in cazul unei nasteri naturale.


Ce se intampla dupa?

Spre deosebire de nasterea naturala, nasterea prin cezariana necesita mai mult timp de recuperare, iar primele 24-48 de ore vei fi nevoita sa le petreci in pat. Transformarile prin care vei trece dupa sunt similare cu cele ale unei nasteri naturale.

Pentru o recuperare fara probleme, dr. Lumei iti recomanda "sa eviti efortul fizic si contactele sexuale timp de cel putin 6 saptamani".
Unul dintre avantajele nasterii prin cezariana este ca vaginul nu sufera traumatismele care au loc la nasterea normala, iar reinceperea vietii sexuale, la sfarsitul lauziei, este mai simpla.


Pot naste natural daca deja am avut o nastere prin cezariana?


Spre deosebire de alte tari, medicii romani recomanda, de obicei, ca o cezariana sa fie urmata de o cezariana din cauza riscurilor pe care le presupune o nastere naturala dupa o cezariana. In aceste conditii, o nastere naturala poate provoca ruptura de uter sau hemoragii, avertizeaza dr. Lumei.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ela pe 28 Dec 2016, 13:16
    cezariana

    ANONIM daca esti din greseala medic anunta.ne sa te evitam....daca vrei sa nasti in chinuri bravo tie pt sadism naste draga....fii impotriva alegerii tale nu ale altora tu gandesti ce scrii sau doar te-ai trezit scriind.....nebunie curata in capul tau...

    0
    0

  • denisa pe 23 Aug 2013, 20:25
    Cezariana

    Eu am nascut prin cezariana acum 4 ani pt.ca travaliul nu avansa cum trebuia iar eu incepusem sa invinetesc,recuperarea este in functie de organismul si de vointa fiecaruia...la mine a fost a bine,cu exceptia cefaleei care ma tinut vreo 3 zile,dar cand imi vedeam fetita,uitam de orice... Anonim,nu baga pe toti in aceeasi oala,sunt cazuri in spitale in care dr.s-au incapatanat sa lase pacienta sa nasca normal cand era cazul de cezariana,au fost scosi cu forcepsul si acum sunt handicapati,este doar un ex....Daca nu esti cadru medical nu improsca cu noroi...

    0
    0

  • anonim pe 24 Apr 2012, 23:53
    Femei distruse!

    Femei mutilate, distruse pe viata!! Astea sunt cele care au facut cezariana si epiziotomia! Cicatrici care nu mai dispar niciodata, plus consecintele acestora!Cu cat e copilul mai mic cu atat e mai bine pentru mama! Inainte nasteau femeile copii prematur,si gemeni si tripleti si nu mai murea nimeni, nici mama nici copiii ! Acum din start daca ai gemeni sau tripleti sau nasti prematur la 30 si ceva de saptamani gata la taiat !Ca nu au copiii pozitia care trebuie, nu e adevarat copiii isi schimba pozitia in timpul nasterii sau daca nu si o schimba se pot naste in orice pozitie! Daca se naste prematur trebuie sa l scoata cat mai repede pentru a primi ingrijiri medicale, de parca daca le ar primi mai tarziu s ar intampla ceva!? Minciuni, daca au peste 2 kg traiesc oricum, daca nu au probleme grave de sanatate! Sunt copiii de 500 de grame care s au nascut normal si care au supravietuit! Astazi exista un gel care usureaza nasterea si care ajuta la evitarea epiziotomiei ! Dar care nu se poate daca nasti gemeni sau prematur! De ce sa se poata ?! Se poate numai daca ai un copil de peste 3 kg !Sunt total impotriva acestor interventii chirurgicale in primul rand pentru ca o operatie distruge organismul uman,nu e natural, in al doilea rand stirbeste femeia, nu va mai fi niciodata cum a fost, si in al treilea rand nu este bine pentru copil sa se nasca prin cezariana! Si cred ca medicii care practica epiziotomia o fac din invidie pe femeile care nasc! Cezariana se practica pentru bani!(trebuie sa nastem in chinuri si cu urmari, sa se vada semne pe noi) sau sa grabesca nasterea ca sa ia cati mai multi bani si sa termine programul cat mai repede!

    1
    1

  • Claudia pe 4 Iul 2011, 10:33
    cezariana

    buna ziua tuturor!am si eu o intrebare:cezariana se face cu cateva zile inainte de a naste sau chiar atunci? astept raspunsul vostru

    0
    0

  • Georgiana pe 26 Ian 2009, 10:58
    cezariana

    Eu am nascut prin cezariana in anul 2005. Si inafara de faptul ca nu am putut vedea bebelusul decat a doua zi, am fost cat se poate de bine. Acum sunt insarcinata iar si evident voi naste tot prin cezariana. Dar imi este nitel cam teama! Teama ca nu ma voi reface la fel de bine ca prima oara si ca v-a dura mai mult!

    0
    0

  • ANNA MARIA pe 18 Nov 2008, 15:49
    True

    Este adevarat. Am trecut printr-o cezariana care nu a fost la cerere a trebuit... si intr-adevar te recuperezi mai greu si sincer... tare mult mi-as fi dorit sa am o nastere naturala. O operatie ramane operatie pe viata. De exemplu cand atmosfera este incarcata ma doare operatia simt cum mi se intareste, asta dupa cativa ani buni de la nastere. La mine a fost si copilu mare si mai multe probleme din cele enumerate mai sus. Este un articol bun pentru viitoarele mamici. Felicitari!

    1
    0

  • clau pe 18 Nov 2008, 12:36
    Da

    Mie chiar mi se pare interesant pentru ca voi fi mama in curand si asta ma ajuta, logic, pe proastele care nu le intereseaza moda nu adauga decat "Nu cred ca e o chestiune de moda". Fata, nu citi atunci, macar nu iti da cu parerea ca te vede o tara intraga!!

    1
    0

  • Bb pe 18 Nov 2008, 11:03

    Nu cred ca e o chestiune de moda ...

    1
    0

  • florea mihaela pe 17 Nov 2008, 20:57
    Cezariana

    Foarte interesant articolul... acum este la moda nasterea prin cezariana???

    0
    0

  • Corina pe 17 Nov 2008, 17:55
    Te rog,

    ... poti sa ne spui numele doctorului?:)

    0
    0

  • nico pe 15 Nov 2008, 23:44
    Am nascut prin cezariana

    Da, am nascut prin cezariana un baietel perfect sanatos, de 4,5 kg si 56 de cm... acum avem 5 luni si e minunea noastra. Eu mi-am revenit foarte repede dupa operatie, am nascut la ora 10.20 si dupa 12 ore eram in piciore, la marginea patului... nu zic ca a fost usor sau placut, dar tine foarte mult de puterea si dorinta ta de a te reface rapid... iar eu cand ma gandeam ca la captul coridorului era puiul meu, am inceput sa fac ture intre saloane. Acum dupa 5 luni, doar cicatricea de pe butica si ingerasul care doarme in patut imi aduc aminte ca am nascut prin cezariana. Pentru mine a fost super ok, si daca i-as face o surioara la Luca tot prin cezarina ar veni pe lume. PS - Am avut un doctor de MILIOANE!

    0
    0

  • claudia pe 15 Nov 2008, 11:47
    Buna

    Te rog zi-mi mai multe. Eu nasc prin cezariana si sunt foarte speriata.

    0
    0

  • Messa pe 11 Nov 2008, 14:11
    Cezariana

    Am nascut pe 29 oct 2008 prin cezariana pentru ca nu s-a declansat travaliu, chiar daca s-a incercat provocarea lui pe cale medicala. Toata sarcina am visat la o nastere naturala, stiind ca recuperarea dupa o operatie cezariana este mai greoaie. Recunosc ca am fost dezamagita si speriata ca a trebuit sa recurgem la o interventie chirurgicala. Recuperarea a fost greoaie si dificila, cu cefalee puternica si alte mici neajunsuri, insa rezultatul a meritat tot efortul - am o fetita minunata de 13 zile, dupa care sunt topita! Ideea este ca oricum s-ar desfasura nasterea, oricat de greu este sa iti revii, mometele cu bebelusul sunt de nepretuit! Bafta tuturor viitoarelor mamici si curaj mult!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod