Diferenta intre preeclampsie si eclampsie

Acesta afectiune reprezinta un sindrom care se poate instala in orice moment dupa a 20-a saptamana de sarcina. Este specifica sarcinii si cele mai expuse sunt femeile care se afla la prima sarcina, dar si cele care, desi au mai nascut, sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, afectiuni renale.
Atentie! Fara un tratamnet corespunzator, boala este o cauza importanta de mortalitate a femeii gravide.


Sunt de vina anticonceptionalele?

Preeclampsia nu are o cauza foarte bine cunoscuta si este greu de diagnosticat daca persoana afectata are boli preexistente sarcinii, precum hipertensiunea arteriala. Studiile de specialitate arata ca preeclampsia ar putea avea o cauza imunologica, boala aparand la femeile care au utilizat anticonceptionale sau care sunt la prima sarcina.


Apare in urma unei irigari placentare defectuoase

Preeclamsia este o afectiune a endoteliului, care survine in urma unei irigari placentare defectuoase, determinand astfel eliberarea unui factor care produce leziuni ale endoteliului.
 

Este reprezentata de prezenta a trei manifestari clinice: hipertensiune arteriala, prezenta de proteine in urina (proteinurie) si edeme in cursul sarcinii.

Organismul este afectat la nivelul sistemului nervos central, al rinichilor, ficatului, al sangelui si vaselor sanguine, dar afecteaza si unitatea feto-placentara, determinand intarzierea cresterii fatului intrauterin, oligohidramnios (cantitate mica de lichid amniotic comparativ cu varsta sarcinii) si suferinta fetala.

Gravida poate fi asimptomatica in formele usoare, doar cu o crestere a tensiunii arteriale relativ mica.

In formele moderate si grave, apar edemele, care se pot instala chiar la nivelul fetei si membrelor superioare, dureri de cap, iritabilitate, incetosarea vederii, iritabilitate, dureri epigastrice.


Care este diferenta intre preeclampsie si eclampsie?

Trebuie sa stii ca daca simptomele preeclampsiei (hipertensiune arteriala, prezenta proteinelor in urina si edemele care apar in timpul sarcinii) nu sunt tratate se poate ajunge la eclampsie, o faza finala a preeclampsiei caracterizata prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale. Aceasta poate sa puna in pericol viata mamei si a copilului.


Cum o tratam?

Pentru stabilirea tratamentului corespunzator preeclampsiei este necesar un diagnostic precoce in cadrul consulturilor prenatale, urmarindu-se in mod deosebit modificarile tensiunii arteriale, oricat de discrete, ca si modificarile greutatii gravidei.

Obiectivul principal al tratamentului este prelungirea (in masura posibilitatilor) duratei sarcinii, astfel incat fatul sa atinga maturizarea pulmonara.
Un alt obiectiv este prevenirea evolutiei bolii catre o forma severa sau chiar eclampsie.

Daca afectiunea apare la 36 de saptamani de gestatie, atunci se va declansa nasterea. In formele usoare sau moderate se va insista pentru repaosul la pat, pentru a creste fluxul sanguin la nivelul rinichilor, inimii, creierului, ficatului si placentei.

Tratamentul la domiciliu este recomandat doar persoanelor cu forma usoara, restul cazurilor necesitand internarea si monitorizarea in sectiile de specialitate.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adriana pe 12 Mai 2012, 15:10
    eclampsie

    Buna ziua Eu am facut o criza de eclampsie la 36 saptamani de sarcina, cu convulsii si edem cerebral. Am fost operata de urgenta , operatie cezariana, si copilul este bine, dar eu imi revin greu.M-am desumflat( maini , picioare si fata), am scapat de edemul; cerebral dar nu stiu de ce nu scap de vertijuri (usoare) si flash-uri in ochi, dureri de cap, etc. Urmeaza sa fac un RMN cu substanta de contrast pentru a vedea daca in creier au ceva tromboze(cheaguri de sange), desi fac clexane 45 zile de la nastere Tensiunea a inceput sa scada, dar inca nu s-a stabilizat desi iau medicatie antihipertensiva. Cum observati edeme(umflaturi), tensiune mare(desi eu nu aveam tensiune atunci), stare de voma, dureri mari de cap, mergeti de urgenta la spital . Bafta tuturor si sanatate maxima

    2
    0

  • oprea cristiana adriana pe 6 Sep 2011, 19:08
    eclampsia

    in urma cu 19 ani in timpul travaliului am prezentat o criza de eclampsie.Acest lucru s-a repetat dupa 7 ani cand am pierdut o sarcina de 22 de saptamani.Poate sa imi spuna cineva daca trebuie sa fac vreun tratament?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod