Copiii si sforaitul...

Specialistii apreciaza faptul ca somnul tau poate fi in mod negativ afectat in 84 de moduri diferite. Insomnia, somnambulismul, vorbitul sau mancatul in timp ce dormi, sindromul de apnee obstructiva in somn (afectiune a aparatului respirator caracterizata prin intreruperi temporare ale respiratiei, frecvente in timpul somnului), urinarea in timpul somnului si sforaitul sunt doar cateva dintre acestea.

Dintre cele 84 de cauze sau afectiuni care iti tulbura orele de odihna, sforaitul este cea mai des intalnita. Aceasta problema afecteaza milioane de persoane din intreaga lume, in fiecare noapte, iar 35% dintre acestea sunt copii.

Cei mici au nevoie de somn neintrerupt - este o activitate importanta pentru sanatatea lor fizica si emotionala si care ii ajuta in procesul de crestere si dezvoltare. Somnul odihnitor, de noapte, ii ajuta pe copii sa dea un randamanet mai bun si satisfacator la scoala, sa inteleaga si sa rezolve probleme, precum si sa isi mentina atentia concentrata asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit.

Totusi un copil care sufera din cauza unei dereglari a somnului, cum ar fi sindromul de apnee obstructiva (asa numitul sforait), obiceiurile sale din timpul orelor de odihna nocturna pot fi schimbate, ceea ce afecteaza modul in care acestia "functioneaza" in timpul zilei.

Conform rezultatelor obtinute de cercetatori in urma studiilor, nici o persoana nu doarme intreaga noapte fara sa se trezeasca, fie ca este vorba despre adulti, fie ca este vorba despre cei mici. De la nastere pana la moarte, persoane de varste diferite vor trece prin stadii variate de somn artificial si profund, precum si prin ciclurile normale de trezire care apar intre aceste perioade.
De regula, momentele de trezire sunt scurte, asa ca invatam sa "revenim" la somn singuri.

De vreme ce aceste episoade sunt atat de scurte, de cele mai multe ori dimineata nici nu ne amintim de ele. Insa o dereglare a somnului altereaza in mod semnificativ programul de odihna si acest lucru se simte... Ne este mult mai greu sa adormim la loc, iar somnul profund de care avem nevoie pentru ca organismul nostru sa se refaca nu mai este la fel de bun si nici la nivelul necesar - ca atare, a doua zi ne vom simti obositi si vom avea o senzatie de somnolenta.

Ritmul pentru somn si trezire al corpului nostru se repeta in fiecare noapte din intreaga noastra viata. Daca ceva "deranjeaza" acest ritm, atunci poate aparea o dereglare a somnului, care complica felul in care dormim, precum si felul in care prestam activitatile de a doua zi.

Sforaitul reprezinta colapsul cailor respiratorii superioare (gatul) atunci cand copilul respira in somn. Acest colaps se produce din cauza rezistentei ridicate pe care caile respiratorii superioare o intampina. Aceasta rezistenta il poate face pe cel mic sa nu mai poata respira cu usurinta cand doarme sau, si mai rau, il poate determina sa se trezeasca brusc, cu senzatia ca nu mai are aer. In unele situatii, sunetul pe care il face incercand sa respire mai bine - in fapt, sforaitul - poate sa il si trezeasca.

Exista cauze diferite care pot determina aparitia sforaitului sau a sindromului de apnee obstructiva in somn. In cazul copiilor, unul dintre motivele principale si cele mai frecvente care ii face pe micuti sa sforaie il reprezinta amigdalele si polipii (vegetatiile adenoide) mariti.
Totusi exista si alte cauze sau afectiuni care pot duce la intreruperea somnului celor mici, din cauza sforaitului.

Exista o varietate de afectiuni medicale care pot contribui la acest lucru. Sforaitul se intalneste frecvent la persoanele care sufera de un tonus muscular scazut, cum ar fi in cazul pacientilor afectati de sindromul Down. De asemenea, sforaitul le tulbura somnul foarte multor copii ale caror maxilare sunt prea mici. Copiii care au suferit o interventie chirurgicala pentru repararea boltei palatine sunt predispusi la apnee obstructiva, la fel ca si micutii cu paralizie cerebrala sau care sufera de tumori in zona capului si a gatului. Copiii supraponderali si cei care au o circumferinta a gatului mai mare pot intra si ei in categoria celor care sforaie. Prezenta amigdalelor si a polipilor reprezinta insa, de departe, motivul cel mai frecvent pentru aceasta dereglare a somnului.

Sforaitul intermitent - care isi face simtita prezenta doar din cand in cand - nu indica in mod obligatoriu prezenta apneei obstructive. Micutii care racesc usor, care au dureri in gat si alergii pot sforai in perioadele in care sufera din aceste cauze, dar nu "patesc" acest lucru in fiecare noapte. Doar copiii care tind sa sforaie indiferent de starea lor de sanatate sunt cei care au cu adevarat nevoie de interventie medicala.

Semnele si simptomele sforaitului sau sindromului de apnee obstructiva in somn sunt urmatoarele:

sforaitul, fluieratul si suieratul ascutit care se aud din gat, in timp ce micutul doarme;
miscari agitate sau somn nelinistit;
dureri de cap frecvente dimineata, dupa trezire;
probleme de concentrare sau de memorie;
somn excesiv in timpul zilei si senzatie de somnolenta care continua indiferent daca se modifica ora de culcare sau de trezire.

Daca aceste simptome se mentin timp de peste o saptamana, parintii trebuie sa caute sfatul medicului pediatru si, eventual, sa se adreseze unui centru specializat in cercetarea si tratarea dereglarilor de somn.

Diagnosticul exact nu poate fi pus decat intr-un laborator special.
Exista si alte cai de testare, insa nici una dintre acestea nu ofera garantia unui diagnostic concret si sigur. Sindromul de apnee obstructiva in somn nu poate fi stabilit decat in cadrul unui studiu specializat - un studiu de noapte, realizat in laborator, in timpul somnului copilului. Nu exista teste de screening pentru aceasta dereglare a somnului. Sindromul de apnee obstructiva in somn nu poate fi diagnosticat pe baza fisei si istoricului medical al persoanei respective, iar studiile realizate acasa si notitele oferite de catre membrii familiei nu sunt niciodata complete si suficiente.

In cazul copiilor, tratamentul pentru aceasta problema variaza in functie de cauza determinanta a sforaitului. Cea mai frecvent intalnita cauza - amigdalele si polipii mariti - poate fi tratata printr-o simpla interventie chirurgicala. Copiii care sufera din cauza greutatii excesive sunt pusi sa urmeze o dieta echilibrata, in incercarea de a elimina stresul la care sunt supuse caile respiratorii superioare, respectiv gatul. Din cauza cauzelor variate care pot duce la apnee obstructiva in somn, tratamentul pentru sforait trebuie sa fie individualizat si bazat pe rezultatele obtinute in urma testelor realizate in timpul somnului.

Nu exista un singur tratament care sa fie folosit in toate cazurile de apnee obstructiva in somn, asa cum nu exista un singur antibiotic care sa fie utilizat cu succes pentru toate bolile. Primul pas este ca parintii sa isi supuna copilul unui consult medical, micutul fiind indreptat apoi spre un centru specializat in dereglari ale somnului.
Abia dupa aceste etape si pe baza informatiilor aflate va fi ales un tratament care sa se potriveasca cel mai bine copilului. Nu este o afectiune dificil de tratat, ci doar una care trebuie particularizata.

Pana la urma, totul se rezuma la faptul ca micutii au nevoie de somn, iar cand ceva intervine si afecteaza orele lor de odihna, atat de necesare, parintii sunt cei care trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a corecta problema existenta. Un copil care nu doarme bine si nici suficient va avea dificultati in indeplinirea la parametri optimi a tuturor activitatilor sale din timpul zilei, ceea ce subliniaza si mai mult necesitatea identificarii si eliminarii cauzei acestei dereglari.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana maria pe 1 Feb 2014, 19:31
    sforaitul ;a copii

    baietelul meu de 6ani ,,a fost operat la varsta de 4 anii de polipii si micsorare de amigdale ,deoarece sforaia foarte tare un timp indelungat apoi se oprea si nu mai facea numic parca nu mai respira ,ma trezeam noapte si il scuturam sa se trezeasca ,,mdicul care la operat mi-a zis ca are amigdalita noctura ,,dar dupa oeratie a fost foarte bine ,,pana de curand cand a inceput dinou sa sforaie noaptea ,,ma intreb cum este posib daca a avut si doua operatii de polipi si de amigdale ,,poate cineva sa ma ajute cu un raspuns,,daca merg la medicul lui pediatru il indoapa cu anuibiotice si nu mai vreau sa il indop cu ele

    0
    0

  • cristhina pe 25 Mai 2011, 00:52
    copii si sforaitul

    Buna! Recent am "primit" in grija un copil ce sforaie ingrozitor noaptea! Are 11 ani si si il intrece cu mult orice adult! Alte simptome: e mereu obosit, ii este mereu frig, doarme foarte profund (somnul lui e asemanator cu coma) si mai ales viseaza urat. Nu stiu ce analize i-au facut parintii, dar momentan eu am grija de el! Oare sa fie vreo forma de apnee sau polipi? Nu a fost racit in ultima vreme, nu sufera de astm, nu scoate alte sunete ciudate.

    6
    0

  • madalina pe 28 Feb 2011, 21:27
    sforaitu la bebelusi

    nu stiu ce sa zic am si eu o feetita de 6luni si a inceput sa sforaie urat pe nasuc.dar eu imi bag ser fiziologic si ai aspir nasucu cu o pompita si ai scot mucisori.acum astept sa aiba si efect

    12
    5

  • bicajanu oana pe 28 Iun 2010, 16:33
    sforaitul

    am o fetita de 4 ani care de cateva luni a inceput sa sforaie puternic cand doarme,e sforait cu suierat nici nu pot sa imi dau seama bine dar nu mai pot sa o vad cum se chinuie,ea are amigdalele mai mari din nastere, ce as putea sa fac.Va rog din suflet dati-mi un raspuns

    14
    4

  • simona pe 27 Mai 2010, 16:15
    sforaitul...

    Am o fetita de 3 ani si 7 luni si sforaie ingrozitor noaptea dar si ziua.din pacate nu e singura probleme,ea isi suge limba...da a-ti inteles bine,limba,isi mangaie tatele (sanii) cu mana, se trezeste tipand,urland,asta mai rar ce-i drept si cireasa de pe tort e ca urineaza si acum in timpul noptii. Pe ea sau mai bine zis in pampers,asta daca nu o trezesc eu de 2 ori pe noapte sa o pun la olita.I-am facut mai multe analize la urina si nu are nimic.ea de fapt de cand s-a nascut nu a avut nici o perioada in care sa nu fi urinat noaptea.Astept sfaturile voastre,ca eu nu stiu ce sa mai fac,in sensul asta.

    18
    0

  • veronika pe 6 Mar 2010, 19:08
    Strider la git

    Am nascut printr-o nastere normala;Dupa citeva ore a inceput sa sforaie din git zgomotos;Medicii au spus ca are strider la git;As vrea sa stiu daca este vre-un remeddiu efectiv de tratament;Mersi mult de raspuns

    5
    16

  • ioana pe 18 Sep 2009, 14:43
    sforaitul la copii

    am copilul de aproape 8 ani care desi a fost operat de polipi,sforaie de un timp incoace ca un om mare.ce sa mai fac cu el?

    14
    5

  • stefan pe 15 Apr 2009, 00:11
    sforaitul la copii

    Si baiatul meu de 3 ani si 6 luni a inceput sa sforaie de 4 zile foarte rau (mai rau ca bunicul, din ce-mi aduc aminte de el). A fost putin racit, i-am curatat nasul periodic cu "batistuta bebelusului" , dar degeaba. E nevoie sa ma duc urgent la medic cu el?

    28
    9

  • viorica pe 1 Dec 2008, 09:27
    sforaitul

    fetita mea are 4 ani. in timpul somnul sforaie cu un sunet de suierat din gat. ce ar putea fi aceasta?

    21
    0

  • mihaela gheata pe 4 Mar 2008, 20:01
    sforaitul la copii

    fetita mea are 2ani si 4luni,respira foarte greu de la nastere.am fost la medici ORL,care au spus ca are deviatie de sept si polipi. Exista posibilitatea unei operatii,de la ce varsta?ce analize?ce tatament pot sa-i dau ca sa respire normal?va multumesc.mihaela,tr.severin

    13
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod