Copilului meu ii cresc dintii - cum il ajut?

Stim, este un eveniment asteptat, demn de a fi sarbatorit si, in acelasi timp, o perioada dificila in viata ta de parinte... Probabil ca de acum incolo te vor astepta mai multe nopti chinuite, in care micutul tau va avea o temperatura usor mai ridicata, va plange si va fi tot timpul iritat din cauza dintisorilor care, in sfarsit, ii apar. Te ingrijoreaza faptul ca nu se simte bine si, ca atare, vrei sa stii care este cea mai buna modalitate de a-l ajuta...

Asa cum probabil stii deja, saliva din ce in ce mai abundenta si o dorinta aparent nesfarsita de a roade si de a rontai diferite lucruri marcheaza, de regula, perioada in care copilului tau incep sa ii apara dintii. Aceste simptome vor deveni din ce in ce mai evidente la varsta de 5-7 luni a copilului - aceasta este perioada in care erupe ("sparge" gingia) primul dinte al micutului, desi dentitia ii poate aparea si cand micutul are trei sau chiar 15 luni. Primii dinti ai celui mic apar si se dezvolta complet incepand de la varsta de trei luni (posibil) si pana la trei ani.

Sincronizarea aparitiei dintilor este, de obicei, ereditara - astfel, daca primele semne ale aparitiei danturii s-au manifestat la tine sau la sotul tau in jurul varstei de un an, este foarte posibil ca si prichindelului sa i se intample la fel.

Poate fi neplacut si dureros pentru micutul tau momentul in care gingiile din jurul dintisorilor care sa straduiesc sa iasa "la lumina" se umfla, iar nervii sunt si ei implicati in acest "proces".
Ca atare, cel mic poate plange mai des decat o face de obicei, secreta mai multa saliva, devine mult mai iritabil, are toane, poate deveni mofturos, in special la ora mesei, si poate suferi chiar o oarecare crestere a temperaturii.

Desi exista foarte multe modalitati care pot usura suferinta prichindelului, este dificil sa o alegem pe "cea mai buna". Astfel, iti oferim mai multe alternative, dintre care o poti alege pe cea care ti se pare cea mai usor de folosit.

Ofera-i micutului ceva tare de rontait, dar asigura-te ca dimensiunea obiectului respectiv este destul de mare, astfel incat sa nu il inghita, riscand sa se inece cu el. O varianta optima o reprezinta si folosirea obiectelor de rontait (in special cele din plastic sau cauciuc) tinute la rece (dar nu inghetate), deoarece amortesc gingiile, alinand in acest fel durerea. Totusi ai mare grija sa nu racesti foarte tare aceste obiecte folosite pentru alinarea durerilor cauzate de cresterea dintilor, deoarece pot traumatiza si mai mult gingiile deja umflate, agresand tesutul.


Poti apela la un inel din cauciuc / plastic tare (umplut cu apa sau lichid), special conceput pentru aceasta etapa din viata celui mic, pe care este preferabil sa il scoti de la frigider inainte ca acesta sa devina prea rece. Obiectele tari, din cauciuc, pe care le rontaie, ii vor linisti si, in acelasi timp, ii vor ajuta si dintisorii sa "sparga" mai usor gingia.

Biberonul umplut cu lapte, ceai sau suc nu trebuie folosit pe post de ajutor in sensul calmarii gingiilor micutului, deoarece orice lichid (in afara de apa) supt timp indelungat poate cauza deteriorarea danturii.

Pe cel mic il poate ajuta foarte mult faptul ca ii masezi gingiile inflamate cu ajutorul buricelor degetelor (igiena mainilor este obligatorie!) sau cu o bucata de panza din bumbac foarte moale, uda si usor racita.

Exista si unele medicamente sau geluri care pot fi masate pe gingii, pentru a atenua durerea si inflamatia, insa acestea nu isi dovedesc eficacitatea pe o perioada indelungata de timp, deoarece tind sa se "spele" in cateva minute (din cauza salivei abundente din cavitatea bucala a bebelusului).

Utilizarea frecventa a gelurilor pentru gingii nu este recomandata, deoarece pot fi folosite in exces, in mod accidental, ceea ce poate duce la o supradoza din cauza medicamentului.


Atunci cand copilul doarme, asaza-i sub cap o carpa moale, care sa absoarba saliva in exces. Atunci cand cel mic se trezeste, sterge-i fata de urmele de saliva si asigura-te ca este in permanenta curat, pentru a preveni aparitia iritatiilor.

O doza ocazionala de acetaminofen sau ibuprofen poate fi administrata oral, pentru a atenua o febra usor crescuta sau pentru a ameliora durerea. Intotdeauna consulta-te cu medicul pediatru in ceea ce priveste administrarea de medicamente si niciodata nu ii administra copilului aspirina.

Daca micutul pare extrem de nefericit sau daca are temperatura de (peste) 38 de grade Celsius, mai mult ca sigur ca acest lucru nu se datoreaza cresterii dintilor.

In plus, aparitia dentitiei nu cauzeaza diaree sau tulburari ale somnului. Daca oricare dintre aceste simptome apar in perioada in care celui mic ii cresc dintisorii sau daca episoadele sunt mai severe decat ar trebui sa fie in mod normal, este recomandabil sa apelezi la sfatul si ajutorul medicului, deoarece este posibil ca neplacerile sa fie cauzate de altceva.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lantisoare de bebelusi pe 1 Sep 2013, 13:25
    Calmeaza durerea datorata eruptiei dentare

    Perioada dentitiei este una dificila atat pentru parinti cat si pentru copil. Daca esti un parinte deschis la remedii naturale in ceea ce priveste puiul tau, aceasta este sugestia noastra. Lantisoarele de chihlimbar din Marea Baltica au un efect analgezic, antiinflamator si de intarire a imunitatii care este activat la contactul cu pielea copilului. Chiar ajuta ? Este intrebarea pusa de multi, in urma reactiilor pozitive avute de la parinti, noi zicem ca da! Chiar dupa cateva zile am primit pareri : -copii mai putin morocanosi cu reprize mai lungi de somn si nopti mult mai linistite fara nici un fel de gel sau sirop. - rezultate benefice in cazul unor alergii. -efecte pozitive la copii cu dureri acute de dinti sau migrene. -un antibiotic natural care intareste imunitatea Cum functioneaza? Nu extista o explicatie stiintifica doar teorii. Una dintre aceste teorii spune ca in cotact cu pielea elimina niste substante volatile care se absorb in corp si au un efect benefic asupra sanatatii. Un lucru e sigur : efectul calmant, antiinflamator, antialergic si de intarire a imunitatii este cunoscut si utilizat de sute de ani. Intrati pe pagina noastra sa aflati parerile mamicilor care l-au incercat. https://www.facebook.com/Lantisoare.de.bebe

    0
    0

  • plescan silvia pe 27 Feb 2012, 16:13
    dintiii

    fetita mea are un an si triluni are gingia iflamabila si saliveaz tot timpu face temperatura e agitata ceasputea sai dau de linistre

    2
    1

  • florina pe 10 Ian 2012, 12:48
    dintisorii bebelusului

    baietelul meu are 11 luni jumate si nu are nici un dintisor.poate sa fie din cauza lipsei de calciu?

    2
    0

  • claudia pe 18 Iul 2011, 22:34
    dintii

    am o nepotica de 9 luni s ink nu are nici un dinte.i s-a umflat gingia de sus s cred k ii apare intai dintii sus.este vreo problema?

    5
    0

  • claudia pe 31 Ian 2011, 18:39
    dintisorii

    Buna! Baietelul meu are 6,5 luni si este de 3 zile foarte nelinistit plange mereu ,este tare sensibil si sa iritat in jurul guritei din cauzan salivei cred , acuma face ferbra 38......38,5 si dr mi-a zis ca poate sa iasa dintii sa-i dau sa bea multa apa sa fie cat mai hidratat si sa ii dau boniela iar ptr febra ca sa mai scada panodil flyttande . sunt o mama tanara la primul copil si as-i dori un sfat ptr primi dintisori? pareri?

    3
    0

  • dana pe 8 Nov 2010, 12:19
    dintisorii,,

    am o fetita de 3 luni si 3 saptamani si saliveaza foarte mult ii pot creste dintii ,febra nu are.,doar ca vrea tot timpul sa roada ceva.

    20
    0

  • madi pe 4 Iun 2009, 14:38
    dintii

    fetita mea are 7 luni si la 5 luni iau esit primi dintisori de jos acum a iesit si unul de sus si celalalt se vede ca ar vrea sa iasa dar ce ma fac are febra 38-39 de 3 zile ,si doctota mia zis sa numi fac griji prin telefon nici macar nu a vazuto ce sa fac????????

    12
    3

  • oana pe 28 Mai 2009, 20:40
    dintisorii

    Buna ma numesc Oana si am o fetita de 8 luni,de la 3 luni o mananca gingiile si nici acum nu i-au iesit,sunt rosii putin inflamate si febra nu face de loc.Pot sai iasa si fara sa o doara gingiile?si daca da de ce este abatuta uneori?se supara foarte reepede si este sensibila,medicul pediatru a spus ca este sensibila din cauza ca am nascuto prin cezariana,in rest este ok

    8
    1

  • adyboitor pe 20 Nov 2008, 10:39
    dintii

    Baiatul meu are 9 luni.La 5 luni si jumatate iau iesit primi dinti si nu am avut nici o problema cu el deja avem 6 dintisori si am observat ca ii mai ies dar in schimb acuma e foarte agitat plinge din orice a facut si un pic de febra odata 38 grade si nu vrea sa stea decit in brate nu stiu oare sa fie de la dinti deoarece cu primi nu am avut nici o problema.

    0
    1

  • niagarra pe 13 Nov 2008, 11:39
    dintii

    Fetita mea are 6 luni si jumatate...Nu sint sigura daca ii dau dintii pt.ca nu saliveaza,dar in schimb o mananaca foarte tare gingiile si dorinta permanenta de a musca.Intrebarea mea este:este obligatoriu salivarea abundenta atunci cind apar dintisorii?

    1
    2

  • stoica elena pe 20 Mar 2008, 20:05
    dintisorii

    fetita mea are 5 luni fara 5 zile, are de 2 zile temperatura, oscileaza intre 38 si cel mai mult a avut 38,8 grade (o singura data).Doctora zice ca ii dau dintisorii si din cauza asta ii creste temperatura, mi`a zis sa`i dau Nurofen 2 zile daca nu`i scade sa incep sa- dau ampicilina. Ea nu are nici un alt simptom nu are nimic in gat, urechiusele nu o dor....etc doar ca este cam trista si plange din orice.Ce sa fac?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod