Ce faci cand micutul tau are febra?

Ce lichide administram copilului febril


"Trebuie avuta mare atentie in cazurile in care febra este asociata cu varsaturi, pentru ca se creeaza un cerc vicios extrem de grav. In acest caz copilul trebuie vazut urgent de medic pentru ca se deshidrateaza rapid, iar febra este greu de tinut sub control. Pana la interventia medicului se recomanda administrarea unui antitermic, sub forma de supozitor. In plus, copilului i se vor da cantitati foarte mici de apa, respectiv cate o lingurita, la interval de cinci minute.

"Copilului cu febra i se mai poate da o solutie preparata din prafuri de hidratare, care se gasesc in farmacii si care nu trebuie sa lipseasca din dulapul cu medicamente"
, precizeaza Alexandrina Vasile, medic pediatru.

Din categoria lichidelor permise in aceasta situatie fac parte: apa plata sau un ceai de plante slab, neindulcit, cum ar fi cel de macese (usor acrisor si placut la gust) sau cel de menta (racoritor).
Micutul poate bea si sucul de la compotul de mere sau o limonada, putin indulcite. Daca accepta, ii poti oferi si suc proaspat de portocale, doar daca este facut pe loc, in casa.

Uneori copiii febrili beau cu foarte multa placere apa minerala carbogazoasa, dar ai grija sa scoti cat mai mult din adaosul de gaz.

Cat timp este normala febra?


Medicii sustin ca, in cazul copiilor, febra este de cele mai multe ori consecinta unei infectii virale. In aceste conditii, febra poate persista 4 - 5 zile, cu momente de bine si pusee febrile de pana la 39 - 40 de grade.

"Nu se intervine cu antibiotic, decat dupa a patra sau a cincea zi de febra. In cazul infectiilor virale, antitermicele, hidratarea, aportul crescut de vitamine si o alimentatie lejera, insotite de repaos la pat, sunt masuri suficiente. Doar daca febra nu cedeaza, daca apar simptome asociate, cum ar fi tusea, sunt necesare antibiotice", sustine medicul Alexandrina Vasile.

Nu abuza de antibiotice


Rezistenta virusilor la antibiotice a crescut in ultimii ani, medicamentele din aceasta categorie devenind din ce in in ce mai puternice si mai nefolositoare pentru organism.

Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii britanici care au inaintat un raport Parlamentului European, in care recomanda sustinerea campaniilor de vaccinare si incurajarea unui stil de viata sanatos. Potrivit raportului "Impreuna pentru sanatate: O abordare strategica pentru UE 2008-2013", gradul de rezistenta la antibiotice a crescut ca urmare a utilizarii necorespunzatoare a acestora.

Cu alte cuvinte, daca micutului tau ii curge nasul, stranuta si are febra, nu te repezi la sticluta cu antibiotice.
Nu-i faci nici un serviciu. Nu il ajuti cu nimic, ba chiar din contra! Virozele nu se trateaza cu antibiotice, decat in cazul extrem in care apar complicatii asociate si doar dupa a cincea zi de boala.

Decalogul febrei


  • Nu te speria. Infectiile virale nu pot fi evitate, dar sunt departe de a fi cu adevarat probleme serioase de sanatate;
  • Nu duce copilul la cresa sau gradinita, atata timp cat are febra;
  • Stai cat mai mult cu el. Copilul se simte in siguranta daca macar unul din parinti este langa el, cand nu se simte bine;
  • Monitorizeaza-i febra. Inventeaza un joc si masoara-i temperatura de cinci, sase ori pe zi. Noteaza ora si valoarea acesteia, pentru ca aceste informatii ii sunt foarte utile medicului;
  • Hidrateaza-l. Nu te speria daca refuza sa manance, este normal, dar determina-l sa bea lichide;
  • Masoara ce cantitate de lichide a baut;
  • Inventeaza jocuri care nu presupun efort si jucati-va impreuna;
  • Mentine o temperatura confortabila in camera in care sta micutul cu febra si aeriseste periodic;
  • Ai grija ca aerul sa fie umed;
  • Nu il lasa sa se uite la televizor, pentru ca-l oboseste foarte mult;
  • Lasa-l sa doarma.
    Nu trebuie sa-si respecte programul unei zile "sanatoase". Lasa-l sa doarma cat vrea, dar controleaza-i constat temperatura;
  • Bazeaza-te pe instinct pentru ca mamele au un simt in plus cand este vorba despre copilul lor. Apeleaza la medic in primul moment in care crezi ca este ceva in neregula cu micutul tau.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aura pe 13 Iun 2013, 19:00
    De ce micutu meu face temperatura?

    As vrea sa stiu de ce micutu meu face temp. fara sa aiba nik are 3luni si jumatate eu ma gandesc ca din cauza laptelui de capra? Am pus o lingurita de lapte de capra in laptele praf de la farmacie mie teama sa nu loi fii dat peste cap va rog cineva daca stie un rasp va rog sa imi spuneti.Multumesc.

    0
    0

  • tanasealina10 pe 14 Mar 2010, 17:40
    baietelul meu raceste prea repede !

    buna ma numesc Alina si sunt mamica unui baietel de 4 ani si 4 luni si a unei fetite de 2 ani. Ma confrunt cu o mare problema raceala baietelul racesre foarte des , cu toate siropurile de imunitate pe care i le-am administrat el tot raceste la 3 saptamani nu stiu ce sa mai fac si incotro sa ma mai duc . Am fost medicul de familie , la pediatru etc, cu tot ce mi sa dat pentru el nu este de nici un folos.Va rog daca aveti un sfat sau o parere pentru mine il astept nerabdatoare . va multumesc

    7
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod