Alimentatia nou-nascutului in primul an de viata

Alimentatia bebelusului in primii ani de viata este esentiala pentru dezvoltarea sa fizica si psihica. O spun in egala masura nutritionistii, pediatrii si neonatologii si o dovedesc...
Alimentatia bebelusului in primii ani de viata este esentiala pentru dezvoltarea sa fizica si psihica. O spun in egala masura nutritionistii, pediatrii si neonatologii si o dovedesc statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care arata ca alimentatia copilului in intervalul 0-2 ani reprezinta elementul cel mai important, care garanteaza un start bun in viata. In concluzie, ce, cum si cat trebuie sa manance cel mic?

OMS a derulat o intreaga campanie, la nivel mondial, in care a pledat pentru alimentatia naturala, cu lapte matern, exclusiva, a copilului pana la varsta de sase luni, apoi pentru debutul diversificarii la sase luni si continuarea alaptarii pana la varsta de doi ani.

Aceasta este teoria ideala, insa practica este mult diferita. Vom discuta pe rand - varianta ideala si diverse situatii particulare, beneficiind si de sfaturile conferentiar doctor Silvia Stoicescu, sefa sectiei de neonatologie a Institutului pentru Protectia Mamei si Copilului, Polizu.

Varianta ideala


"Laptele matern are o structura speciala, este un aliment inteligent, care se modifica in functie de necesitatile copilului, se adapteaza in functie de varsta si poate sustine, singur, necesarul de nutrienti si lichide al bebelusului, de la nastere pana la sase luni.", precizeaza conferentiar doctor Silvia Stoicescu.

Specialistul a continuat: "Avantajele sunt multiple, atat pentru copil, cat si pentru mama. Pentru copil, laptele matern este cel mai sigur si mai bun aliment. Asigura cel mai bun raport intre necesarul de lipide, proteine si zaharuri, care nu poate fi realizat de nicio formula artificiala de lapte, asigura necesarul de lichide, la care se adauga enzime, anticorpi si nu numai. Este perfect steril, iar pentru mama este cea mai buna cale de a reveni la silueta de dinainte de sarcina, plus cea mai buna protectie impotriva cancerului la san.".

Organismul feminin are mecanisme fiziologice, perfect puse la punct, fiind capabil sa adapteze secretia lactata in functie de mai multi factori:

  • apetitul copilului - se produce o cantitate de lapte proportionala cu cea consumata de bebe;
  • temperatura exterioara - laptele matern are o componenta lichida, care acopera necesarul hidric al copilului la inceputul suptului, si una consistenta, in partea a doua a mesei bebelusului, care satisface foamea copilului. Cele doua componente sunt perfect corelate cu temperatura mediului exterior, astfel ca vara, de exemplu, necesarul de lichide al copilului poate fi perfect acoperit doar prin laptele supt;
  • necesarul de nutrienti - secretia lactata variaza din punct de vedere al continutului, in functie de varsta copilului.

Pentru a-ti putea alapta copilul, trebuie indeplinite anumite conditii. "In primul rand, este necesara putina rabdare. Mamele care nasc natural se adapteaza mai usor, pentru ca secretia lactata se declanseaza imediat dupa nastere. Si femeile care fac cezariana pot alapta, trebuie doar sa aiba putina rabdare, sa fie ajutate si, mai ales, sa se lase ajutate de medici si asistente. Alaptarea este un proces fiziologic, natural, firesc, care, pentru a se realiza, are nevoie de initierea si intretinerea mecanismului in sine.", declara doctor Silvia Stoicescu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod