Alimentatia nou-nascutului in primul an de viata

Ioana are 27 de ani si un baietel de trei luni, pe care il hraneste natural: "Bogdan, puiul meu de aproape trei luni si jumatate, mananca, de cand s-a nascut, doar la sanul meu. Se dezvolta perfect, este sanatos si plin de viata. Nu simt ca ar avea nevoie si de altceva. Am incercat sa ii dau cateva lingurite cu apa, dar le-a refuzat categoric. Asa ca nu am mai insistat.".

Ioana povesteste in continuare: "Nu a avut colici, decat cateva zile, pe la vreo doua luni. Nu accepta suzeta si nu isi tine degetelele in gura, ceea ce am inteles ca este un avantaj al suptului la san. Am sentimentul ca inca nu s-a rupt cordonul ombilical si exista intre noi o legatura care ma umple de fericire.".

Reguli de aur


  • Nou-nascutul alaptat natural trebuie sa fie pus la san de fiecare data cand doreste sa manance.

  • O masa trebuie sa dureze intre 30 si 40 de minute, iar la varste foarte mici (sub o luna), bebelusul trebuie stimulat, astfel incat sa nu adoarma inainte de a se fi saturat. Cum poti face acest lucru? Gadila-i usor piciorusele sau mangaie-l pe cap, canta-i si vorbeste-i, in timp ce se hraneste.

  • Este preferabil ca bebelusul sa suga din ambii sani, la fiecare masa, dar daca acest lucru nu este posibil, ii va fi oferit mereu sanul mai plin. "Intuitia materna este un simt care trebuie folosit din plin. Mama stie si simte ce nevoi are copilul si trebuie sa aiba incredere in instinctele ei, care o vor ajuta sa ia cea mai buna decizie.", afirma doctor Silvia Stoicescu.

  • Dupa fiecare masa, copilul trebuie ajutat sa regurgiteze - asaza-l cu capul pe umar si bate-l usor pe spate. Aceasta manevra ii va asigura un somn linistit.

  • Copiii foarte mici pot fi culcati, dupa masa, pe partea stanga, pentru a ajuta golirea stomacului.

  • Este foarte important ca bebelusului alimentat la san sa nu i se ofere nimic in biberon. Orice alt aport de lichide (apa sau ceai - la recomandarea medicului pediatru), trebuie facuta doar cu lingurita sau cu seringa. Copiii care sug doar la sanul mamei fac parte din categoria celor care refuza suzeta. Astfel incat este indicat sa nu faci uz de acest obiect.

"Copilului mic si foarte mic, care se hraneste la san, nu ii trebuie dat sub nicio forma biberonul, pentru ca exista riscul de a renunta la san, in favoarea tetinei, si, automat, secretia lactata se va reduce, deoarece bebelusul nu mai suge. Suptul copilului este principalul stimulent pentru producerea secretiei lactate, asfel ca procesul alimentatiei naturale intra in regres.", precizeaza doctor Silvia Stoicescu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod