Liber la siesta de după-amiază, ciocolată neagră și, da, chiar și jocuri video! Vezi cine susține că astfel de sfaturi ne îmbunătățesc sănătatea

Jogging-ul de dimineață, smoothie-urile din iarbă verde și alte obiceiuri de viață sănătoasă se pare că ar putea fi date uitării, dacă e să ne luăm după sfaturile dr. Michael Mosley, jurnalist de televiziune și fost medic. Acesta ne recomandă somnul de prânz, ciocolata neagră și chiar jocurile video.
Acesta dezvăluie, în noua sa carte, Just One Thing, șase pași simpli, dar eficienți, pe care îi puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. 
 

 
Ațipiți puțin la prânz

 
 
„Dacă, la fel ca mine, dormiți prost și suferiți, adesea, de o scădere a energiei la mijlocul după-amiezii, în loc să luați un ceai sau o cafea, de ce să nu profitați pentru a închide puțin ochii? Veți fi într-o companie bună - Winston Churchill s-a reîncărcat în mod regulat cu un pui de somn de după-amiază, scriind în memoriile sale că <<dacă durează chiar și doar 20 de minute, este suficient să reînnoiți toate forțele vitale>>”, recomandă Mosley
 
Afirmația lui Churchill era, în mod clar, bazată pe ceva real, deoarece cercetările recente sugerează că un pui de somn poate face lucruri minunate pentru mintea și corpul tău.
 
Nu numai că somnul poate crește starea de spirit și bunăstarea organismului, dar studii ample au arătat o legătură între somnul regulat și sănătatea inimii. Un pui de somn, ocazional, în timpul zilei, a fost asociat cu un risc cu 48% mai mic de atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.
 
Uimitor, dar vă poate întări capacitatea de a învăța și poate fi mai benefic decât alocarea a 30 de minute de dormit, în plus, pe timpul nopții.

 
Un somn de 20 de minute ne dă... resetare

 
 
Dr. Sara Mednick, specialist în neuroștiință cognitivă și cercetător în domeniul somnului la Universitatea din California, spune că un pui de somn de 20 de minute apasă butonul de resetare, crescând vigilența și atenția, precum și ascuțirea abilităților motorii (în special dacă trebuie să îndepliniți o sarcină care necesită coordonare a mișcărilor musculare).
 
Un pui de somn de 60 de minute vă oferă suficient timp pentru a trece într-o etapă numită somn cu „unde lente”, care poate ajuta la îmbunătățirea memoriei.
Ea aseamănă acest lucru cu o „vacanță cardiovasculară”, care oferă întregului tău sistem șansa de a se calma și organismului tău să-și recupereze resursele și să-și revină din stresul zilei.
 
Un pui de somn de 90 de minute, în special dimineața, vă oferă acces la somnul REM (ciclu de somn ce include mișcarea rapidă a ochilor).
 
„Acest lucru îmbunătățește starea de spirit creativă, deoarece lobul frontal al creierului tău se închide, permițând conexiuni libere în creier”, spune ea.
 
Dezavantajul unui pui de somn lung - orice durează mai mult de 30 de minute - este că atunci ți-ar fi mai greu să adormi seara.
Așa că majoritatea experților sugerează că 20 până la 30 de minute este durata optimă, de preferință după-amiaza devreme, imediat după prânz și nu mai târziu de ora 15.00.

 
Fiți înconjurat de plante în casă

 
 
Cercetările sugerează că plantele de casă pot crește memoria, productivitatea, starea de spirit și chiar pot reduce poluarea aerului din interior - în plus, desigur, arată minunat. 

 
„Interesul meu pentru puterea plantelor de casă a fost stârnit pentru prima dată de Studiul Aerului Curat realizat în 1989 de oamenii de știință de la NASA, care investigau modalități de îmbunătățire a condițiilor de viață pentru astronauți în spațiu.
Ei au descoperit că, punând anumite plante într-un spațiu închis, ar putea reduce cantitatea de compuși organici volatili (COV) din aer. COV-urile sunt substanțe chimice eliberate în mod obișnuit în aer de materialele de construcție, spray-urile cu aerosoli și produsele de curățare”, spune dr. Mosley.
 
Într-un alt studiu, cercetătorii norvegieni au introdus plante într-un birou, o școală și un departament de radiologie de spital și au descoperit că oamenii au raportat mai puține episoade de tuse, dureri de cap și oboseală.
 
De asemenea, plantele pot reduce nivelul de dioxid de carbon și pot crește umiditatea - două lucruri care ne fac pe noi, oamenii, să ne simțim mai bine.
Dr Tijana Blanusa, de la Royal Horticultural Society, care a petrecut ani de zile cercetând impactul plantelor de casă asupra oamenilor, spune că aveți nevoie de cinci sau șase plante într-o cameră pentru a face diferența.

 
 
Joacă un joc video de acțiune timp de 30 de minute

 
 
Cercetări recente sugerează că jocurile pline de acțiune pot fi bune pentru creier - și chiar pentru vedere.
S-a demonstrat că jocurile îmbunătățesc memoria de lucru (abilitatea de a ne aminti mai multe lucruri odată), concentrarea și capacitatea de a face mai multe sarcini.
 
Există unele dovezi că pot schimba chiar zone ale creierului legate de raționamentul abstract și rezolvarea problemelor.
Cercetătorul în neuroștiință cognitivă dr. Daphne Bavelier, de la Universitatea din Geneva, este un specialist în impactul jocurilor video asupra comportamentului.
 
„Ca mamă de trei copii, vă împărtășesc îngrijorarea că jocurile video sunt dăunătoare pentru dumneavoastră”, spune ea, „dar, ca om de știință, am fost plăcut surprinsă să văd cum unele jocuri video pot avea un efect pozitiv asupra creierului și comportamentului.
Jocurile potrivite chiar pot spori cât de bine acordați atenție. De asemenea, îmbunătățesc percepția (cât de bine vezi și auzi) și arată o îmbunătățire semnificativă a cogniției speciale și a memoriei de lucru și a capacității de a face mai multe sarcini.
Cred că jocul poate face creierul mai eficient în procesarea informațiilor.
 
Jocurile de acțiune care implică luarea rapidă a deciziilor, navigarea în medii și găsirea țintelor vizuale sunt cele mai bune. Ele cresc materia cenușie într-o zonă asociată cu raționamentul abstract și rezolvarea problemelor” explică dr. Bavelier.
 
Mai mult, potrivit studiilor coordonate de dr. Bavelier, dacă jucați 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, ar trebui să vedeți îmbunătățiri cognitive în aproximativ trei luni.

 
Petreceți timp în natură, la iarbă verde

 
 
O mulțime de studii arată că doar a fi în natură, în spații verzi, cu multă iarbă și copaci, poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. De asemenea, se pare că această activitate duce și la întărirea sistemului imunitar.
Dovezile sunt atât de convingătoare încât japonezii au creat o tradiție din plimbările prin păduri.
„Respirând adânc, când vă aflați într-o pădure, veți inhalați fitoncide - „uleiuri esențiale” emanate de copaci. Aceste substanțe chimice organice protejează copacii de microbi și insecte, dar s-a dovedit că îmbunătățesc starea de spirit și vă întăresc sistemul imunitar”, spune dr. Mosley.

 
Stați în picioare timp de 2-3 minute la fiecare oră

 
 
Dacă lucrați birou, până după-amiaza târziu, sigur petreceți mult timp stând jos, ceea ce este foarte rău pentru corpul dumneavoastră.
Din fericire, există o soluție simplă: să vă ridicați în picioare!
Petrecerea a cât mai mult timp în picioare este benefică pentru glicemie, dar și pentru oase. De asemenea, s-ar putea chiar să vă îmbunătățească sănătatea psihologică.
 
O mulțime de studii au arătat că un stil de viață sedentar crește riscul de diabet de tip 2, boli de inimă, îmbătrânire în general și deces din toate cauzele.
 
John Buckley, profesor de știință aplicată a exercițiilor fizice, la Centrul Universitar Shrewsbury, afirmă că atunci când stăm, pentru perioade lungi de timp, corpurile noastre intră în modul „somn”, oprind multe dintre funcțiile importante care ne mențin sănătoși.
 
„Statul ne încetinește metabolismul și scade totul la un nivel de odihnă. Cu toate acestea, atunci când vă ridicați, toate sistemele  funcționează optim, iar gravitația vă trage corpul fără să vă dați seama. Această forță mică, dar constantă, ne ajută să menținem forța musculară și densitatea osoasă”, explică prof. Buckley.
 
Ideal este ca la fiecare oră să petreceți măcar 2-3 minute stând în picioare, pentru a mai atenua pagubele pe care le produce  în organism șederea prelungită pe scaun.
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod