Sănătate. Ce legătură există între infertilitate şi stres? Sfatul expertului

Poate afecta ovulaţia şi femeile rămân mai greu însărcinate, explică un medic ginecolog. Ce poţi să faci ca să previi şi să măreşti şansele de a concepe un copil
În urma unui studiu realizat de dr. Courtney Denning-Johnonsn de la Universitatea Ohio, în cadrul căruia au fost observate 501 femei între 18 şi 40 de ani, s-a demonstrat că femeile care aveau cel mai înalt nivel de stres prezentau şi o probabilitate cu 29% mai mică de a concepe copii.

Cercetătorii consideră că în aceste cazuri poate fi vorba fie de un efect direct al stresului asupra organismului (libidou scăzut, tulburări de erecţie), fie de faptul că oamenii stresaţi au tendinţa de a-şi reduce activitatea sexuală, ceea ce scade şansele de a aduce pe lume un copil.


Un lucru este cert însă: stresul cronic afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii, iar asta ar putea explica de ce unele cupluri sunt diagnosticate infertile, fără vreo cauză evidentă. Iar lucrurile se complică şi mai mult dacă luăm în calcul faptul că încercările nereuşite de a avea un copil atrag după sine amplificarea stresului.


Stresul şi sarcina sunt interdependente


Când o femeie îşi doreşte să rămână însărcinată, este imposibil să nu fie stresată. Emoţiile ce vin odată cu schimbarea de statut, vizitele la doctor, dorinţa şi nerăbdarea duc inevitabil la apariţia stresului.



“Relaxează-te, lasă lucrurile în voia lor şi vei vedea că în scurt timp, vei rămâne însărcinată” este un gând uşor de spus, dar greu de făcut. Şi asta pentru că între infertilitate şi stres există mai mult decât o simplă legătură. În cazul acesta vorbim despre o relaţie cauza-efect: stresul provoacă infertilitatea, iar infertilitatea duce la apariţia stresului. Este foarte dificil de stabilit diferenţa clară între cele două situaţii deoarece aceasta depinde foarte mult de personalitatea fiecăruia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod