Ce înseamnă când primești un rezultat „anormal” al testului Papanicolau?

Examenul citologic cervico-vaginal (Papanicolau) se recomandă anual pentru femeile active sexual și este esențial în detectarea infecției cu HPV, care poate duce la cancer de col uterin.
Milioane de femei din toata lumea primesc anual un rezultat al acestui test care semnaleaza „celule anormale”. Ce inseamna asta? E cazul sa te ingrijorezi?

In primul rand, trebuie sa vorbim mai mult despre importanta acestui test anual. Studiile arata ca doar o treime dintre femei se prezinta pentru testarea Papanicolau, in timp ce multe dintre ele nu mai revin la cabinet dupa ce au primit un rezultat anormal. Iar in timpul pandemiei, numarul femeilor care merg la medicul ginecolog pentru analizele esentiale a scazut drastic.
Acestea sunt, insa, teste care iti pot salva viata. Infectia cu HPV este foarte comuna, iar lasata netratata poate duce la infertilitate si in unele cazuri la cancer de col uterin.

Descoperite la timp, majoritatea afectiunilor ginecologice se vindeca prin tratament.
Nu te lasa descurajata de un rezultat „anormal” al testului Papanicolau. Nu toate celulele anormale necesita tratament sau duc la cancer.

Scopul-cheie al unui screening cervical este de a identifica daca celulele din colul uterin prezinta semne de anormalitate, precum si daca esti pozitiva la testarea pentru virusul papiloma uman (HPV). Citește continuarea pe andreearaicu.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod