7 simptome ale cancerului de col uterin

Șase din zece cazuri de cancer de col uterin apar în rândul femeilor care nu și-au făcut niciodată un test Papanicolau sau care nu și-au făcut testul în ultimii cinci ani.
Acest test depistează problemele care ar putea să conducă la apariția cancerului de col uterin și ajută astfel la prevenția acestei afecțiuni grave.

Unul dintre factorii de risc de a dezvolta cancer de col uterin este acela de a nu fi făcut un test Papanicolau în ultimii cinci ani, avertizează specialiștii citați de womenshealthmag.com.

Cu toate acestea, experții sunt de părere că nu ar trebui să te bazezi exclusiv pe testele Papanicolau pentru a depista eventualele probleme. Este important să recunoști simptomele cancerului de col uterin. Deși este cunoscută ca o afecțiune "silențioasă", care prezintă simptome ce pot fi confundate cu alte probleme de sănătate, ar trebui să mergi la medic dacă observi unul dintre aceste simptome:

Sângerări vaginale anormale

"Unul dintre simptomele comune ale cancerului de col uterin este sângerarea vaginală, fie că apare în afara perioadei menstruale, după contactul sexual sau după menopauză", declară medicul Taraneh Shirazian pentru womenshealthmag.com. Sângerarea vaginală anormală este în general un simptom al cancerului de col uterin avansat, ceea ce înseamnă că tumora care afectează cervixul a afectat și țesuturile din jur.

Menstruație abundentă

Acest simptom nu se referă la un ciclu care durează cu o zi mai mult ca de obicei sau cu sângerări ceva mai închise la culoare. "Este vorba despre menstruație care durează două săptămâni în loc de patru zile sau de două perioade de menstruație în aceeași lună", explică medicul.
Dar ca să fii sigură, dacă te confrunți cu orice modificare a ciclului menstrual care durează cel puțin două luni la rând, fie că este mai abundent, mai puțin abundent sau oricare altă modificare, ar trebui să mergi la medic.

Scurgeri vaginale anormale

Scurgerile vaginale sunt complet normale, dar unele tipuri de scurgeri cu care te confrunți ar putea fi semnul unor diverse afecțiuni ginecologice. "În cazul cancerului de col uterin, poți observa scurgeri cu un miros foarte neplăcut, de culoare roz, maronie sau cu pete de sânge sau bucăți de țesut, care sunt cunoscut în termeni medicali drept material necrotic", declară medicul. "Și pentru că tumorile pot secreta fluide, acest lucru contribuie la apariția unei scurgeri apoase, continue, ce apare fără motiv", explică doctorul Taraneh Shirazian.

Dureri abdominale, de spate sau de picioare

Durerea pelvină poate fi un semnal al cancerului de col uterin, dar cancerul avansat se poate răspândi spre vezica urinară, intestine sau chiar plămâni, avertizează medicii. În acest caz te poți confrunta cu dureri de spate sau de picioare.
"Dar acestea sunt de obicei asociate cu cazurile foarte avansate de cancer de col uterin, pentru că în mod obișnuit acest tip de cancer nu afectează prea mulți nervi", declară medicul ginecolog.

Oboseală accentuată

Pentru că cele mai multe simptome de cancer de col uterin apar în stadii mai avansate ale bolii, această afecțiune are un simptom comun cu toate tipurile de cancer. "Oboseala accentuată este unul dintre aceste simptome", spune medicul. Iar motivul este acela că sângerările vaginale anormale, unul dintre simptomele majore ale cancerului de col uterin, pot scădea cantitatea celulelor roșii din sânge și nivelul oxigenului din organism, ceea ce provoacă senzația permanentă de extenuare, ce nu pare să aibă o explicație. Dacă te confrunți cu oboseală cronică, ar trebui să mergi la medic pentru o serie de analize care detectează nivelul fierului și al celulelor roșii.

Senzația de greață și indigestie

O senzație persistentă de greață sau indigestie ar putea fi un semn de cancer, inclusiv de cancer de col uterin, susține medicul citat. Iar acest lucru se întâmplă pentru că cervixul afectat de cancer își mărește dimensiunea în cavitatea abdominală, comprimând tractul gastrointestinal și stomacul, ceea ce provoacă aceste simptome.
Pentru că greața poate fi simptomul unui număr mare de probleme de sănătate, discută cu medicul de familie înainte de a merge la medicul ginecolog.

Scăderea bruscă în greutate

Aceiași factori care cauzează senzația de greață în cazul cancerului de col uterin pot să provoace scăderea în greutate. De asemenea, dacă te confrunți cu greață persistentă, îți este dificil să mănânci. În cazul în care pierzi între cinci și zece la sută din greutatea ta corporală în decursul a șase luni, fără să încerci intenționat să slăbești, este un semnal de alarmă, care ar trebui să te trimită la medic.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod