Cum sa-ti protejezi fierea?

Din ce in ce mai multa lume se plange de diverse probleme la fiere sau bila. Stii care este alimentatia potrivita pentru un colecist care functioneaza mai lent?

Din ce in ce mai multa lume se plange de diverse probleme la fiere sau bila. Stii care este alimentatia potrivita pentru un colecist care functioneaza mai lent? Iata cum sa-ti protejezi fierea.

Numeroase studii s-au concentrat asupra rolului pe care il are dieta in prevenirea acestor probleme, insa cercetatorii au constatat ca bolile bilei sunt cauzate mai degraba de greutatea corporala decat de ceea ce mancam. Prin urmare, potrivit specialistilor, solutia consta in mentinerea unei greutati corporale normale.

Cei mai importanti pasi de care trebuie sa tii cont sunt:

  • alimentatia echilibrata;
  • greutatea corporala cat mai aproape de cea ideala;
  • multa miscare fizica.

Cum sa-ti protejezi fierea: Persoanele supraponderale, predispuse la litiaza biliara

Fierea (bila/colecistul) este construita ca un mic saculet sub forma de para situat sub ficat si joaca un rol extrem de important in digestie. Ea trebuie sa depoziteze si sa elibereze bila, un fluid produs de catre ficat cu rolul de a digera grasimile.

De regula, incepem sa simtim problemele la fiere in momentul in care se formeaza pietricele (litiaza biliara) care impiedica transportul bilei si cauzeaza dureri, insotite adesea de greata si voma.

"Dieta contribuie la aparitia bolilor biliare prin faptul ca are un rol important in cresterea in greutate in cazul in care nu avem o alimentatie echilibrata. Cea mai buna solutie pentru a evita probleme biliare este sa ne mentinem greutatea corporala in limite normale", explica dr. Field Willingham, din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Emory din Atlanta care face cateva recomandari alimentare pe site-ul Everydayhealth.com 

Cum sa-ti protejezi fierea: Alimente care pot fi consumate


Dr. Field Willingham atrage atentia asupra diverselor diete pe care le putem gasi pe internet, sustinand ca nu exista nicio dovada clara care sa ateste faptul ca anumite alimente sunt "rele" pentru fiere.

Mai mult, specialistul recomanda tuturor persoanelor sa se concentreze mai mult asupra mentinerii unei greutati corporale normale si sa urmeze un regim alimentar echilibrat si sanatos.

Printre alegerile alimentare enumerate de specialist se numara:

  • alimentele bogate in fibre (paine din faina integrala, orez brun, ovaz, cereale integrale);
  • fructe si legume proaspete;
  • carne slaba (pui si peste);
  • produse lactate degresate.


De asemenea, studiile arata ca un consum moderat de arahide, nuci, migdale, cafea, alcool poate sa impiedice formarea pietrelor la fiere. Specialistul averttizeaza in legatura cu cantitatile de alcool si cafea consumate, care trebuie sa tina cont si de alte probleme de sanatate cu care se confrunta o persoana. In general, un consum moderat cafea se refera la maxim 2 cesti pe zi.

Efectele benefice nu au fost constatate in urma consumului de cola, ceai sau alte bauturi pe baza de cofeina.

Cum sa-ti protejezi fierea: Alimentele care trebuie reduse


Orice aliment care contribuie la cresterea in greutate nu este indicat pentru fiere. Astfel, printre cele care iti pot inrautati situatia si mai mult se numara:

  • zaharul, in special cel rafinat;
  • carbohidratii din painea alba sau paste din faina alba;
  • grasimile saturate din carnea rosie, unt si lactatele grase;
  • alimentele prajite.


Tine minte ca dieta care afecteaza greutatea corporala va afecta in mod negativ si buna functionare a bilei.
Prin urmare, nu trebuie decat sa fii atent/a la ceea ce mananci pentru a impiedica acumularea kilogramelor. Daca ai probleme cu greutatea, incearca sa slabesti apeland la diete sanatoase (nu drastice!) pentru a slabi incet, dar sigur.

In cazul in care recurgi la un regim de slabire rapid nu vei reusi decat sa inrautatesti situatia pentru ca riscul de formare a pietrelor la fiere creste cu fiecare dieta nesanatoasa pe care o urmezi. 

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vidoc pe 28 Nov 2015, 10:42
    fierea

    Respect deosebit pentru domnul Preda Victor , pentru Sfântul Părinte Arsenie Boca și sfaturile dumnealor minunate în legătură cu colicistul .... Dar ....Coaja de portocală ESTE ...FOARTE TOXICĂ , și consumând-o timp de 2 -3 luni ,ajungem sigur la ...cele sfinte înaintea altora . No coment .....

    2
    0

  • Preda Victor pe 3 Mar 2015, 14:43
    Eliminare pietre la fiere si ficat fara durere

    Acum o saptamana m-a apucat o durere subita sub coasta dreapta.Eu care sunt anti spital si medicamente mi-am dat seama ca e ceva cu fierea si m-am informat imediat.Se pare ca eu aveam fiere lenesa din nastere dar acuma s-a acumulat mal si asa zise pietre.Deci m-am apucat sa studiez remedii naturale pentru ca nu iau medicamente decat daca este caz de urgenta. Cel mai eficient tratament care a dat rezultate la 99% din cei care au dat comentarii este cel cu ulei de masline si suc de lamaie,cura ce tine 6 zile.Aveti reteta completa si informatii aici: http://rapcea.ro/2012/12/19/reteta-completa-de-eliminare-a-pietrelor-de-la-bila/ Un alt tratament care sfarama si curata pietrele din organe este cura cu sucul de ridichie neagra dar care dureaza cam doua luni. Dai ridichiile prin razatorare apoi le storci cu mana si bei sucul. Un tratament recomandat chiar de Sfantul Parinte Arsenie Boca este sa inlocuiesti apa cu ceai de limba cerbului cu coaja de portocala timp de 2-3 luni. Un coleg cu care am vorbit despre durerea mea de sub coasta care mi-a spus imediat ca este de la fiere mi-a recomandat un tratament pe care l-a urmat sotia lui si a scapat de pietre: -Dimineata pe stomacul gol un pahar de apa calda cu o lingurita de bicarbonat -Dupa masa,sucul de la o lamaie cu o cana de apa calda timp de o luna.

    1
    0

  • mitache angela pe 20 Feb 2014, 22:36
    probleme ce fierea

    am si eu problema cu fierea, daca manac ce nu trebuie si cand am crize beau mult ceai hepatic de la dacia plant.ieri iar am facut o criza si nu ma simt bine deloc dureri de cap ,nervozitate,depresie,am 46 de ani si nu mai am nici menstruatie de 2 ani.de fapt din 2008 au inceput problemele cu menstruatia.

    2
    1

  • mariana pe 18 Iun 2013, 14:50
    TOT ASA VA BALONATI SI VOI DE LA FIERE

    VA ROG SA IMI SCRIETI TOT ASA VA SIMTITI SI VOI BALONARI DE LA FIERE LA STOMAC SI GREATA SI DURERI DE CAP CITEODATA

    10
    0

  • mariana pe 18 Iun 2013, 14:45
    si eu am aceiasi problema cu fierea si stomacul

    nu stiu ce sa fac ma doare mai ales ma si balonez la stomac nu stiu ce sa mai fac si mie mie rau si ma simt slabita stresata am mai luat medicamente de fiere si de stomac si tot degeaba am zis ca o sa incerc acum cu propolis

    10
    0

  • diana pe 20 Aug 2011, 12:30
    litiaza biliara(colecist)

    un remediu pentru a scapa de durerile ingrozitoare ale fierei...am inceput sa am dureri anul trecut de craciun.am luat fel si fel de pastile si nimic.ma durea din ce in ce mai tare.mia spus cineva sa fac reteta lui Monica Tatoiu si sa iau picaturi suedeze.de cand iau acest tratament ma simt mult mai bine si nu mai am dureri,bineinteles k am grija si ce manac,fara prajeli si grasimi.va doresc multa sanatate la toti care sufera de fiere..........

    11
    4

  • diana pe 20 Aug 2011, 12:30
    litiaza biliara(colecist)

    un remediu pentru a scapa de durerile ingrozitoare ale fierei...am inceput sa am dureri anul trecut de craciun.am luat fel si fel de pastile si nimic.ma durea din ce in ce mai tare.mia spus cineva sa fac reteta lui Monica Tatoiu si sa iau picaturi suedeze.de cand iau acest tratament ma simt mult mai bine si nu mai am dureri,bineinteles k am grija si ce manac,fara prajeli si grasimi.va doresc multa sanatate la toti care sufera de fiere..........

    6
    1

  • cristi pe 6 Mai 2011, 17:28
    probleme cu fierea

    de ani de zile am dureri in partea dreapta ,si tot felu de analize nu mi_ea iesit nimic ,aceasta problema mi_ea declansat boala de reflux esofagian care dupa 2 ani de tratament si interventie cu esofhyx la parascopic care ma costat 4000 euro nu mi_ea trecut ,acum sint in italia am consultat un dr chirurg care mia spus ca proplema e ca fierea in loc sa se duca in jos urca in sus ,ea ajungind in esofag care ma ustura tot timpu si ma inteapa limba permanent daca stie cineva ceva despre problema mea va rog sa imi scrieti.mindru.cristi@yahoo.it

    7
    0

  • mihaela pe 6 Nov 2010, 19:42
    afectiuni ale fierei

    kg.draga Ella, sunt de acord cu tine in privinta simptomelor de depresie si oboseala "profunda". Eu sunt o mamica a 2 copii si de cand am inceput sa am reale crize de fiere nu ma mai recunosc. sunt un pachet de nervi, ma enervez din orice si sunt vesnic obosita. am apelat si la vitaminele B injectabile si calciu injectabil pt. a ma pune pe picioare crezand ca sunt anemica. da' de unde... totul din cauza fierei. in final incerc sa am grija la alimentatie cu si toate cu nu sunt supraponderala, am .

    0
    2

  • Ella pe 20 Mai 2010, 10:01
    ati uitat de stres!

    Din observatiile mele (zilnice ! din pacate pentru ca in ultimii ani sunt intr-o criza continua) am observat ca cel mai mult ma afecteaza stresul si privarea de somn (atunci cand sunt nevoita sa ma culc mai tarziu). Un alt factor este deshidratarea (un consum insuficient de lichide dar si consumul unor alimente care au efect diuretic cum sunt cafeaua si anumite ciaiuri ) . Din pacate am si luat in greutate (ceea ce ar putea compara cu acest articol ) insa cred ca acest subiect ramane deschis unor studii mult mai aprofundate. Intamplator lucrez in domeniul studiilor si stiu cum se fac acestea. Cei care au facut acest studiu au umarit DOAR acest aspect! Lucrurile sunt mult mai complicate si parerea mea este ca aceasta este o problema care afecteaza mult mai multa lume si este mult mai grava decat se vrea sa se recunoasca in mediul medical. Am insa o intrebare : cati dintre dvs. in timpul crizelor aveti si simtome de depresie si oboseala profunda. As aprecia mult daca mi-ati raspunde.

    11
    3

  • Mona pe 18 Mai 2010, 20:45
    Aiurea....

    am probleme cu fierea de cand ma stiu si sunt o slabanoaga tot de pe atunci. Am 51 kg la 168 cm de ani buni, nu mananc gras, beau cafea moderat, sunt fan fructe si legume... Cu toate acestea fac crize de fiere cumplite. Eu cred ca au multa legatura cu poluarea si cu mediul in general. In Romania aveam crize cumplite foarte des, de cativa ani locuiesc in Germania si aici crizele sunt mult mai rare si mai putin intense. Regimul alimentar nu l-am schimbat, insa traiesc intrun mediu mult mai putin poluat. Asta cred ca e schimbarea in bine in cazul meu.

    14
    0

  • violeta pe 17 Mai 2010, 20:05
    bila

    Nu este adevarat !!!! Am colege care sint slabe si au crize biliare, desi acest articol se refera la mentinerea greutatii in limite normale, cum va explicati ?!!! Este efectul a ceea ce mincam, daca am minca cum mincau bunicii nostrii poate nu am avea nici probleme biliare si nici de greutate. E-urile ne omoara incet, dar sigur !!!!!!!!!!!!

    11
    0

  • Pusa Elena Oancea pe 17 Mai 2010, 14:58
    Cum sa-ti protejezi fierea si daca nu o mai ai????

    Adevarat articol ! pentru mine este tardiv! O gramada de ani am "lucrat" sa creez o piatra de 4cm in vezica biliara Am "crescut-o, am "lustruit-o" cu grije si dureri.In 4 ore un artist de medic mi-a scos prin chirurgie clasica ..Nestemata"! Acum ce regim trebuie sa adopt ca nu ma simt prea bine cu ficatul legat direct la canalul coledoc!(asa am invatat la anatomie)Ar fi bune niste sfaturi reale!

    13
    1

  • Silvia pe 17 Mai 2010, 14:22
    cum sa-ti protejezi fierea

    Va multumim ca ne atrageti atentia asupra principalelor efecte ale depasirii greutatii corporale. Suntem mereu tentati de alimente mai putin sanatoase, uitand riscul ce ne paste la fiecARE PAS. vA DORIM SUCCES IN CONTINUARE PE ACEASTA CALE DREAPTA PE CARE ATI PORNIT!

    9
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod