Ce facem cu nodulii tiroidieni mici?

Abilitatea ecografiei de a detecta noduli tioridieni mici, nepalpabili, nu este depasita de niciuna din celelalte explorari imagistice, cum sunt elastografia sau ultrasonografia.

Abilitatea ecografiei de a detecta noduli tioridieni mici, nepalpabili, nu este depasita de niciuna din celelalte explorari imagistice, cum sunt elastografia sau ultrasonografia.

 

Ecografia poate vizualiza noduli solizi si noduli chistici de dimensiuni foarte mici. La examenele clinice de rutina 4 - 7% din pacientii asimptomatici au noduli tiroidieni palpabili. Ecografia depisteaza in populatia generala noduli cu o frecventa mare (40%), iar cu o tehnica avansata si o buna practica acest procent poate creste semnificativ.

 

 

Sunt frecvent intalniti


Intr-un studiu autopsic, 49% din pacientii cu tiroida clinic normala prezentau unul sau mai multi noduli tiroidieni vizibili macroscopic. In aceleasi studii prevalenta cancerelor tiroidiene oculte a fost mica, intre 2 - 4%, drept care se ridica intrebarea ce trebuie facut in fata unui nodul tiroidian descoperit intamplator, stiut fiind ca majoritatea acestor noduli sunt benigni.



Obiectivul general este de a evita o evaluare extensiva si costisitoare fara a fi pierdute acele cateva cazuri de neoplasme tiroidiene semnificative clinic. Majoritatea sunt benigni, iar cancerul tiroidian semnificativ clinic este rar - 5/100000; majoritatea cancerelor sunt papilare, care in mod tipic au un risc scazut. Detectarea unor cancere papilare mici (sub 1cm) probabil ca nu determina ameliorarea prognosticului, majoritatea carcinoamelor papilare cresc lent si raman eminamente curabile pana cand devin clinic manifeste si au dimensiuni de 1 - 1,5 cm.

 

 

Mortalitatea prin cancer tiroidian este in scadere


De aceea, se considera a nu fi oportuna abordarea agresiva a nodulilor descoperiti intamplator la examenul ecografic al tiroidei. Daca nodulul descoperit intamplator este mic (sub 1 cm) si chistic sau in cea mai mare parte chistic cu detritus, atunci este foarte probabil ca este necesara monitorizarea ecografica a evolutiei lui.

Daca acesti noduli au o dinamica aparte sau daca nodulul este solid atunci este recomandabil RTE si CEUS.

Nu este clara importanta nodulilor nepalpabili detectati ecografic la explorarile arterei carotide sau pentru afectiuni neurologice. Acesti noduli sunt frecventi, majoritatea sunt benigni si sunt de regula considerati ca fiind neimportanti. Totusi, nodulii mici pot rareori sa fie manifesti clinic. O serie de "incidentaloame" ar putea fi cancere astfel incat se impune ca aceste leziuni sa nu fie tratate superficial; asocierea cu factori de risc in urma unei anamneze riguroase (cum ar fi istoricul de iradiere cervicala in tinerete) recomanda RTE si CEUS.

 

 

La noi, folosirea tehnicilor combinate RTE si CEUS este la inceput


Primul caz astfel evaluat a fost in 22.09.2009, cu ocazia unor testari experimentale. Selectarea cazului: nodul solitar de dimensiuni mari, indrumat initial spre tratament chirurgical.

Motivatia tratamentului chirurgucal a luat in calcul dimensiunile, aspectul ecografic in modul 2D si premisa ca un astfel de nodul „solitar” gasit la examenul clinic sau scintigrafic este considerat a fi risc crescut neoplazic comparativ cu nodulii multipli.


 

Fiecare nodul trebuie sa fie examinat individual


Examenele histologice efectuate la jumatate din nodulii identificati clinic ca fiind solitari s-au dovedit a fi noduli dominanti intr-o gusa multinodulara. Un alt studiu a observat ca 33% din pacientii operati pentru cancer papilar prezentau in acelasi timp in tiroida si noduli benigni. De aceea, multinodularitatea nu inseamna neaparat leziune benigna. Fiecare nodul trebuie sa fie examinat in parte si analizate caracteristicile sale ecografice.



Material realizat de As.univ. Dr. Adrian Comanici, medic specialist endocrinolog la Spitalul Clinic CF 2 si Clinica Polisano din Capitala. 

 

Citeste si articolul "Analize neinvazive pentru nodulii tiroidieni

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anca_76 pe 13 Dec 2012, 14:44
    Doctorul Alexandre Barac

    este medic specialist medicina nucleara in Germania, Specialist in afectiuni ale tiroidei si Punctii tiroidiene. Eu una m-am programat la cabinetul dansului din cadrul clinicii Family Clinic din Pipera, vis-avis de Jollie Ville. pentru data de 24 ian 2013. Mi-a fost recomandat de catre o colega de facultate care s-a declarat foarte multumita de profesionalismul acestui medic. Va doresc toate cele bune

    0
    0

  • aurora_mrl pe 16 Aug 2011, 13:35
    ce e defacut?

    va rog sa ma ajutati daca puteti am urmat un tratament cu thyrozol de 10 mg si nu l-am suportat pt ca imi era rau am luat 5 zile cite o 1 tab.dar itre timp am aflat ca sint gravida si nu l-am mai luat,oare afecteaza copilu?

    1
    0

  • oana pe 17 Apr 2011, 00:39
    gusapolinodulara

    am fost operata acuma 8 ani de gusapolinodulara si nu am mai urmat nici un tratament care ar putea fi consecintele? imi puteti da un raspuns? va multumesc mult!

    6
    0

  • angela pe 4 Oct 2010, 14:02
    intrebare

    e nevoie pentru operatie a unui nodul de dimensiunile lungimea 21mm inaltimea 55mm si grosimea 20mm? tinand cont ca s-a luat punctie si nu e cancerigen.

    8
    0

  • anelore pe 30 Mar 2010, 00:18
    nodul depistat de 3cm la gravida in 6 luni

    Am depistat la fata mea, insarcinata in a 25-a saptamana de sarcina, un chist usor de observat cu ochiul liber si care azi la oexaminare ecografica s-a dovedit a fi nodul tiroidian cu contur bine delimitatsi care din motive necunoscute a sangerat! Peste noapte ... a aparut vizibil'' umflatura'' ! A fost si este asimptomatic... Ce se poate face in asemenea situatie?! Suntem derutati... Rog mult un sfat competent Mutumim anticipat

    7
    0

  • Elena pe 24 Dec 2009, 18:50
    intrebare

    Spuneti-mi ,va rog, daca nepotul meu in varsta de 16 ani acuza o mica umflatura mobila,in partea dreapta a gatului ,ar putea fi un nodul tiroidean ? Astept raspuns ! Cu multumiri !

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod