6 afecțiuni dermatologice care pot fi confundate cu acneea

Deși vrei neapărat să ai un ten neted, fără imperfecțiuni, este posibil să confunzi alte afecțiuni cu acneea. Un diagnostic corect este esențial pentru a reface rapid aspectul tenului și a evita înroșirea, punctele negre sau alte inconveniente.
Te deranjează aspectul tenului și crezi că acneea este problema pe care trebuie să o tratezi? Nu este întotdeauna ușor să stabilești exact ce cauzează imperfecțiunile care te deranjează și este bine să recurgi la sfatul unui dermatolog pentru a urma tratamentul potrivit. În acest mod vei economisi mult timp și nu vei fi dezamăgită crezând că nicio cremă nu funcționează în cazul tău.

 
Iată ce afecțiuni pot fi confundate cu acneea:

 
1. Rozaceea

Este o afecțiune cronică, apărută pe fond inflamator, care este confundată foarte des cu acneea. „Deși există mai multe tipuri de rozacee, roșeața din zona obrajilor, venele vizibile în dreptul pomeților și nasului sau leziunile asemănătoare coșurilor se manifestă cel mai des. Spre deosebire de acnee, rozaceea este declanșată de alimente condimentate, cafeină și alcool.
Tratamentul eficient va presupune modificarea stilului de viață, medicamentație și utilizarea unor produse speciale pentru îngrijirea pielii care nu exacerbează iritațiile”
, explică dr. Dhaval Bhanusali, dermatolog.

 
2. Foliculita

Este o afecțiune dermatologică foarte des întâlnită vara, care se manifestă prin inflamarea foliculilor de păr și umflături roșii, infectate. Leziunile asemănătoare coșurilor vor apărea pe zonele corpului expuse fricțiunii, de exemplu șoldurile, subrațul sau gâtul. Există și foliculita bacteriană, care apare în zona bărbii pentru bărbați. Cazurile cu simptome ușoare se pot trata folosind peroxid de benzoil sau acid salicilic. În cazul foliculitei moderate sau severe vor fi necesare și antibioticele.

 
3. Keratoza pilară

Este o afecțiune cronică, caracterizată prin umflături roșii sau albe cu o suprafață aspră, care apar în special pe brațe și picioare. „Keratoza pilară este cauzată de o producție excesivă de keratină, care blochează foliculii de păr.
Deși nu este periculoasă pentru sănătate, această afecțiune poate provoca mâncărimi sau uscarea pielii. Se tratează de obicei cu ajutorul retinoizilor, acidului salicilic sau acidului lactic. Aceste substanțe favorizează eliminarea stratului de celule moarte și previn astuparea foliculilor”
, explică dr. Bhanusali.

 
4. Dermatita periorală

Este o afecțiune pe fond inflamator, spre deosebire de acnee care se formează din cauza bacteriilor și apare în jurul gurii. Poate fi cauzată de conținutul de fluor din pasta de dinți sau de folosirea steroizilor. Ca măsuri de tratament se recomandă evitarea steroizilor, a pastei de dinți care conține fluor și a cremelor de față foarte grase. Se vor utiliza exclusiv produse de curățare care nu irită pielea, iar hidratarea se va realiza cu ajutorul formulelor non-comedogenice.
În cazuri mai grave tratamentul va include și antibiotice.

 
5. Firele crescute sub piele

În această situație este vorba despre firele care au continuat să crească sub suprafața pielii, creând aspectul de umflături. „Pot arăta exact ca și acneea, fiind umflături roșii sau albe sau chiar chisturi și se pot observa cel mai des în zona subrațului, gâtului și obrajilor. De cele mai multe ori un fir crescut sub piele va ieși la suprafață în cele din urmă, dar dacă se infectează este recomandat să mergi la dermatolog. În funcție de gravitatea problemei se vor utiliza produse pe bază de acid salicilic sau se poate face o extracție”, explică dr. Bobby Buka, dermatolog.

 
6. Carcinomul celular bazal

Este un tip de cancer de piele care evoluează foarte lent din stratul de bază al epidermei, fiind cauzat de expunerea excesivă la soare. Arată de obicei ca o umflătură lucioasă roz, cu vase de sânge vizibile și poate fi considerat în mod greșit un chist specific acneei.
„Diferența majoră față de acnee este faptul că apare o sângerare periodică, dar nu se vindecă niciodată complet. Tratamentul presupune îndepărtarea chirurgicală a leziunii”, spune dr. Buka.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod