Tulburarile de ritm cardiac

Fibrilatia Inima este un muschi care se contracta pentru a pompa sangele in artere. O inima sanatoasa face aceasta actiune de minim 60 maxim 120 ori intr-un minut. Ritmul e dictat de o... retea electrica care descarca impulsuri in interiorul muschiului cardiac. Cand reteaua functioneaza prost, inima bate mai rar, mai des sau haotic.


Fibrilatia atriala

In inima sanatosa atat atriile (cele 2 camere care primesc sangele din corp) cat si ventriculii (2 camere din care pleaca sangele spre arterele corpului) bat in acelasi ritm. Uneori reteaua electrica care ii conduce se poate deregla incat sa trimita impulsuri desincronizate intre atrii si ventriculi.
In fibrilatie, atriile bat cu 350-600 de batai pe minut, pe cand ventriculii raman in ritmul normal sau unul modificat patologic, neadaptat la bataile atriilor.


Fibrilatia ventriculara

Un ventricul care pompeaza sange in artere cu 200 de batai pe minut inseamna stop cardiac. Singura sansa e defibrilatorul. Putem trai cand atriile se contracta de 600 ori pe minut insa maximul ventriculilor nu poate atinge 200.


Cand sa-ti suspectezi inima?

Senzatia ca inima iti bate haotic, ca aripile de fluture, esti anxios, obosit si simti ca nu ai aer sunt caracteristice pentru fibrilatie.
Evident, cand bataile sunt foarte dese, respiratia e afectata si sangele nu se oxigeneaza bine.

Se intampla totusi sa nu-ti dai seama deloc, sa te simti perfect sanatos, dar la un control medical de rutina sa descoperi o fibrilatie usoara care trebuie tratata ca sa nu se agraveze.


De ce e periculoasa?

Simti ca nu ai aer fiindca sangele stagneaza in plamani si in restul corpului. Picioarele devin reci si se umfla fiindca retii apa, la fel si plamanii care pot ajunge la stop respirator.


Stop cardiac

350 de batai pe minut nu pot elimina toata cantitatea de sange din atrii.
Printr-un proces asemanator cu coagularea dintr-o taietura, in inima sangele care stagneaza formeaza cheaguri. La reluarea circulatiei cheagurile vor ajunge in creier, in plamani, in picioare, unde se pot bloca intr-un vas ingust, provocand paralizie sau stop respirator.


Cine risca sa faca fibrilatie?

Daca ai peste 60 de ani, sau stii ca tiroida ta e prea harnica, chiar da semne de hipertiroidie trebuie sa-ti faci analizele care iti vor spune daca ai fibrilatie. Cei care s-au nascut cu probleme de inima au mare risc pentru fibrilatie. Daca ai avut o perioada in care ai baut mult alcool sau ai luat droguri e bine sa-ti faci un EKG ca sa previi efectele secundare ce pot aparea rapid.



Cum afli daca ai fibrilatie?


Pe langa EKG, atunci cand simti ca e ceva in neregula cu bataile inimii tale poti cere medicului o ecocardiografie. In functie de rezultate vei afla ce trebuie sa faci ca sa combati problema.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • virgil pe 24 Feb 2014, 12:05
    fibrilatie atriala

    pe holter /24 ore se vad pauze la bataile inimii , noaptea , cu durata de 2,0 secunde si una de 3,046 sec. la ora 5,20 . am valva mecanica mitrala si inel pe tricuspida . cind devin periculoase aceste pauze ? durata lor ? frecventa ?

    3
    0

  • deval pe 8 Ian 2011, 20:36
    batai neregulate ale inimii

    Uneori inima mea,dupa 3-4 batai,face o pauza si imi da senzatia ,ca se opreste.apoi iarasi ciclul se repeta.

    34
    4

  • Lia pe 28 Apr 2008, 16:10
    Pt.w.p.w.

    Profesia mea nu e din domeniul medical, dar am trait f multi ani cu wpw, exista doua tipuri A si B, unul mai grav si altul mai putin grav (eu am avut pe cel mai grav + asociat si prolaps de valva mitrala), e o afectiune congenitala, caracterizata prin tahicardii paroxistice supraventriculare, eu ajunsesem la 250 batai/min., de cele mai multe ori rezolvate la urgenta. Tratamentul medicamentos a fost Sotalolul, dar cu varsta crizele s-au accentuat, mai uitam sa iau medicatia si la 53 de ani am fost obligata sa accept interventia chirurgicala si am avut norocul sa fie acele cai electrice gasite si taiate. Nu vreau sa va sperii, poate aveti o forma mai usoara, desigur un bun cardiolog va va sfatui ce aveti de facut.

    7
    0

  • STELA pe 22 Apr 2008, 13:35

    Foarte intersant si va multumesc.

    0
    0

  • anjeny pe 20 Apr 2008, 22:03
    Interesant

    Deosebit de interesant acest articol! Multumesc celor care l-au scris.

    1
    0

  • popescu larisa pe 20 Apr 2008, 07:53
    Parerii

    As vrea sa mai stiu daca tratamentele naturiste ajuta in cazul tahicardiei, si care sunt acelea, daca exista. Multumesc.

    3
    0

  • popescu larisa pe 20 Apr 2008, 07:43
    Pareri

    Da, articolul este f bun chiar am fost depistata cu tahicardie. Frecventele inimi au ajuns pana la 120/min medicul mi-a recomandat un medicament CORLENDOR. Acum tot e in regula. Eu am si tensiunea f mica in general 90-60. Totusi as vrea sa aflu mai multe informati despre tahicardie, de ex cat de mult influenteaza tigarile si cafeaua. Oricum e binevenit articolu va multumesc.

    2
    0

  • Pusa Oancea pe 19 Apr 2008, 14:08
    Tahicardia

    Imi place cum este explicata tahicardia, este util sa stii. Ce masuri de prim ajutor se pot lua?

    8
    0

  • h gina pe 19 Apr 2008, 13:52
    w.p.w

    Am citit aceste articole sunt intr-adevar foarte interesante si bine conturate dar eu nu am facut sigur legatura cu care din aceste se asemeana w p w si daca se poate trai linistit cu aceasta boala mai ales fara medicamentatie???

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod