Hipertensiunea: cea mai frecventa boala de inima

Informatii generale Tensiunea arteriala este forta exercitata asupra arterelor de catre sangele care circula prin acestea. Exprimarea tensiunii arteriale se face prin combinarea unei cifre pentru tensiunea sistolica, inregistrata in timpul contractiei muschiului inimii si tensiunea diastolica, survenita in timpul relaxarii muschiului inimii (de exemplu 130/85 mmHg).  

Prin hipertensiune arteriala se intelege presiunea prea mare cu care curge sangele prin artere.

In mod normal, sangele este pompat ritmic in artere de catre inima (de ventriculul stang), care dezvolta o anumita presiune pentru a reusi sa trimita sangele in tot arborele arterial, la toate organele.
Aceasta presiune de pompare se poate masura si se numeste presiune sistolica. In momentul urmator, ventriculul stang se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange, iar in artere se mentine, in aceasta perioada o presiune mai mica numita presiunea diastolica.

Hipertensiunea arteriala apare in general atunci cand vasele de sange se ingusteaza, ceea ce face ca circulatia sangelui sa fie mai dificila, determinand astfel inima sa lucreze mai intens. Desi nivelul tensiunii arteriale depinde de mai multe caracteristici individuale, datele din tarile industrializate sugereaza faptul ca tensiunea arteriala creste progresiv in timpul vietii. Tensiunea arteriala crescuta, sau hipertensiunea arteriala, este definita printr-o tensiune arteriala sistolica de cel putin 140 mmHg si o tensiune arteriala diastolica de cel putin 90 mmHg – 140/90 mmHg.


Hipertensiunea arteriala primara, sau esentiala, reprezinta 90-95% din toate cazurile. Hipertensiunea arteriala secundara este cauzata de o alta afectiune specifica, de exemplu boli ale rinichilor (renale), sindroame hormonale, anumite tratamente medicamentoase si sarcina. Se stie ca in aparitia hipertensiunii arteriale sunt implicati atat factori genetici, cat si factori de mediu.

Hipertensiunea arteriala este factorul cel mai important, alaturi de fumat, diabet, dislipidemii, sedentarism, obezitate, care  favorizeaza producerea placii de aterom cu consecinte grave: accident vascular cerebral, angina pectorala, infarct miocardic, arteriopatie, moarte subita, insuficienta cardiaca.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andra Cris pe 27 Mai 2012, 20:29
    hipertensiune

    hipertensiunea este unul dintre cele mai mari pericole pentru inima. Tata a ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov. a facut un pre-infarct. nimeni nu se astepta la asa ceva. e adevarat totusi ca era destul de stresat in perioada aceea. A avut noroc ca a ajuns la timp si ca a dat de niste medici foarte buni

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod