Starea de voma si greata la copii

Desi este doar un simptom si nu o boala in sine, am decis sa abordam astazi aspectele ce tin de trairea psihologica a vomei atat la copii foarte mici cat si la cei mai mari si de trairile si atitudinile parintilor.
Starea de voma poate indica o afectiune

Voma poate fi simptomul unei afectini grave sau poate fi ceva minor dar trairile legate de ea, in special la copil sunt aceleasi indiferent de etiologia ei. La sugar, voma ese confundata adesea cu regurgitatia care consta in a elimina aerul inghitit in timpul suptului. Odata cu aerul, bebelusul elimina si putin lapte care este inca nedigerat. In cazul vomei insa cantitatea este mai mare si laptele este deja intr-un proces de digestie, are un miros acru si un aspect branzit. Alteori, sugarul elimina toata cantitatea de lapte imediat dupa masa si astfel apare problema subnutritiei si a deshidratarii. Asa se intampla la sugarii anorectici si in cazul refluxului gastro-esofagian.

Sigur ca voma trebuie semnalata medicului si, in functie de cauzele sale, este necesara urmarea tratamentului sau a indicatiilor medicale. Ele insa nu se refera si la atitudinea mamei care poate deveni deosebit de anxioasa, terorizata sau depresiva din cauza acestui simptom la copilul ei.
Unele mame se invinovatesc pentru voma copilului, altele devin indiferente si reci fata de copilul cu acest simptom.


Voma poate duce la deshidratare


La bebelus, voma este periculoasa si pentru ca riscul de a se ineca este mare dar si pentru pericolul deshidratarii. In plus, este foarte posibila aparitia unui cerc vicios in care tensiunea psihica a mamei impiedica copilul sa se linisteasca iar ea devine din ce in ce mai incordata. In aceste cazuri, o interventie psihoterapeutica in diada mama-bebelus poate fi folositoare in a elucida conflictul din spatele acestor manifestari si a ajuta mama sa exprime angoasa pe care o simte in fata simptomului copilului. In afara vomei obisnuite si a refluxului gastro-esofagian, la bebelus intalnim si afectiunea numita mericism, care inseamna readucerea in cavitatea bucala a unei parti din alimentele (laptele) inghitite si pastrarea lor in gura mult timp. Copilul "mesteca" continutul readus in gura si adesea acest simptom este insotit de altele cum ar fi: balansare, sugerea degetului etc.
Acest simptom este efectul unei carente afective, intalnindu-se la copii abandonati sau ale caror mame sunt absente psihic sau deprimate.

De remarcat ca la toate varstele, in afara cauzelor medicale, voma este foarte legata de anumite stari psihice si reprezinta o manifestare, o exteriorizare a unor afecte pe care nu poate sau nu stie sa le exprime in cuvinte, in joc sau desen.


Greata poate fi semnul unei suferinte psihice


In afara de voma imprevizibila, in care copilul incepe brusc sa elimine continutul stomacului si care sperie si uimeste anturajul, exista si starea de greata pe care copiii mai mari reusesc s-o numeasca. Sunt cazurile copiilor care acuza greata la masa sau doar in fata anumitor alimente sau cei care incearca sa-si provoace voma tusind atunci cand sunt alimentati impotriva vointei lor. De asemenea, greata poate fi semnul unei suferinte psihice, unui refuz sau unei dificultati inconstiente. Cea mai evidenta in acest sens este greata si voma de dimineata inaintea plecarii la scoala sau la gradinita.
Alte situatii in care voma poate fi de origine psihica sunt cele in care copilul traieste intr-o atmosfera tensionata in familie, in cazurile de violenta conjugala, despartiri, divort, scandaluri.


Voma poate fi produsa si de frica

O alta stare psihica ascunsa in spatele vomei este frica. Frica de medic sau spital, frica de educatoare sau de scoala, frica de o anumita persoana sau situatie pot produce voma, prin care copilul incearca inconstient sa "scape" de situatia cu care nu se poate confrunta. In aceste cazuri este necesar ca parintii sa faca eforturi pentru a intelege ce este in spatele simptomului si a cere ajutor daca nu reusesc singuri sa discute cu copilul si sa-l ajute sa exprime starea lui. Altfel in afara nocivitatii vomei pentru sistemul digestiv, voma va deveni pentru copil un mod de exprimare a refuzului sa a nemultumirii in loc sa-si dezvolte comunicarea cu anturajul, sa vorbeasca despre starile lui, sa incerce sa gaseasca solutii pentru situatiile problematice.


Voma si greata legate de transportul cu diferite mijloace (autobuz, masina) precum si de datul in  leagan, tiribomba, invartit sunt caracteristice copilariei si dispar in general cand copilul creste. Ele necesita o atitudine continatoare din partea adulilor care trebuie sa nu intre in panica si sa nu interzica celui mic excursiile, drumetiile, vacantele din cauza acestei "probleme". A sta de vorba cu copilul, a-i arata peisajul, a-i oferi ceva mentolat, a avea incredere ca se va simti bine, a te juca cu el si a nu-l lasa sa se plictiseasca sau sa se sperie la gandul ca ii va fi rau sunt tot atatea metode a a rezolva total sau partial aceasta dificultate.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Emilia Carstica pe 10 Aug 2016, 13:36
    STARE DE GREATA SI VOMA

    Buna ziua ,mamici! Am citit un caz mai vechi din 2011 Raluca Torz (stare de greata si voma). Si fetita mea urmeaza sa implineasca 1 anisor si de cateva luni bune in timpul mesei(mancare solida) isi provoaca greata si unele dati chiar vomita in jet mancarica(sunt zile si zile,nu mereu)...va rog sa ma sfatuiti...ce sa fac? Dar m-ar putea sfatuii mamici cu un caz asemanator! Va multumesc!

    0
    0

  • chircu cristina pe 19 Sep 2014, 15:07
    voma dimineata inainte de gradinita

    buna ziua,Am si eu probleme cu fetita mea de 5ani.anul trecut a fost primul an la gradinita si aproximativ o luna a vomat aproapr zilnic manifestand si dureri de burtica.AMm fost cu ea la psiholog a discutat cu ea,doamna psiholog a zis ca nu este nevoie de terapie dar daca nu se rezolva sa o caut.S-a rezolvat dupa 2-3zile si nu am mai avut probleme.Anul acesta am crezut ca nu o mai luam de la capat cu aceleasi probleme dar se pare ca m-am inselat.luni a vomat odata,marti miercuri joi a fost ok vineri a luat-o din nou cu greata si a icnit de cateva ori vrand sa vomite dar am incercat sa-i distragem atentia cat am putut si nu a vomat.Ce sa fac sa o ajut ma gandesc cu groaza la anul o sa mearga la scoala nu stiu cum o sa reactioneze.

    3
    0

  • vizinteanu gabriela pe 22 Ian 2014, 12:48
    varsat la gradi

    buna ziua,am un baiat de 6 ani,acum la gr mare,am amanat un an deoarece avem dificultati la vorbire,am schimbat educatoarele si colectivul(precizez ca 2 ani a mers in acceasi gradinita cu alte educatoare mai tolerante si nu am avut probleme),anul acesta mai mereu dimineata la gradi varsa,am pus pe seama lactatelor,deoarece el nu mananca ,dar si in alte zile cand nu sunt la masa lactate varsa,,o doamna este mai blanda,alta agitata de fire ,,noi facem logopedie ,este mai emotiv ,,,acasa nu varsa deloc,am mers la medic si nu i-am gasit nimic dupa ce varsa este ff vesel se joaca ,la masa de pranz nu are nimic,,doamna agitata este ff revoltata si nu stie ce are,,,eu banuiesc ca se mai repede la el,il cearta deoare imi spune ca il mai pune la colt,,citind reportajul,acum cred ca varsa de frica,sau este ceva psihic >va rog dvs ce ziceti???

    0
    0

  • ioana popa pe 29 Aug 2013, 19:38
    stari de vom la copii de 9 ani

    copilul meu de vreo 5 zile are stari de voma foarte dese de ce ?

    17
    0

  • raluca torz pe 14 Oct 2011, 20:31
    starea de greata si voma

    piticul meu are 10 luni,de mai bine de 2 luni isi tot face greata si vomita,cel mai des la mancarea solida...am fost la medic cu el dar a zis sa nu imi fac grij ca nu are nimic,cica si-ar face greata singur,ca e mai sensibil si chestii de genu...ma dispera,de luat in greutate imi ia,de vioi e vioi,dar cand papam tre sa fim foarte atenti cu el sa nu isi faca greata sa vomite,imi fac grij,imi e frica sa nu fie ceva gastric,digestiv...v rog sa imi raspundeti cat de repede,sfatuiti-ma ce sa fac?!

    8
    17

  • beatrice pe 28 Aug 2011, 17:15
    copilul vomita

    buna ziua! am un baietel de 1 an si 3 luni si vomita.In ultimile 3 zile a vomat de 3 ori.Prima data in somn , noaptea.De mancat mananca.Azi de exemplu a vomat masa de fructe dupa 4 ore de cand a mancat.Apoi a mancat bine supa de legume.E putin apatic si plangacios.Scaunulk e moale dar nu apos.Si face de 2 ori/zi. I-am dat metroclorpramid inainte de fiecare masa.Altceva ce pot sa ii mai dau? multumesc!

    22
    9

  • tenciumonica pe 18 Nov 2010, 17:27
    greata

    am un baietel de 15 luni si de cateva zile are o stare de greata.dar nu tot timpul in aceasi zi,am observat de 2 zile ca atunci ,cand i dau sa pape lapte ,sau mancare i vine sa vomite ,am fost la dr,su nu are rosu in gat ,nu face febra ,scaunu e normal,la plamani nimic ,la consultat la ficat sa vada daca e marit,nu este,nu isi da seama de unde vine greata,ia dat sumetrolin si debridat,nici un efect nu are,ce poate sa aiba?,

    41
    8

  • daniela pe 1 Iul 2010, 13:54
    stare de greata

    am un baietel de 3 ani si atunci cand ii dau sa manance sau cabd vede mancarea ii vine sa verse,dar nu varsa are doar o stare de greata!ce ar putea avea?multumesc!

    44
    9

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod