Secretele limbajului pozitiv

Felul in care folosesti cuvintele, vocabularul tau reprezinta, de fapt, un instrument al bunei tale comunicari cu ceilalti si, ceea ce este si mai important, cu ajutorul acestuia poti avea succes...
Felul in care folosesti cuvintele, vocabularul tau reprezinta, de fapt, un instrument al bunei tale comunicari cu ceilalti si, ceea ce este si mai important, cu ajutorul acestuia poti avea succes in viata de toate zilele, la serviciu, in familie, oriunde.

Folosirea unui limbaj adecvat urmareste atingerea cu mai multa usurinta a scopurilor propuse si a prevenirii/inlaturarii eventualelor bariere psihologice ce ar putea aparea in comunicare.

Limbajul cel mai potrivit este limbajul pozitiv, deoarece vei vedea ca, daca il folosesti, iti va influenta in bine viata.
Pe masura ce il practici, iti vei observa cu multumire succesele.

Iata cateva ilustratii:

  • In loc sa spui ca "vei incerca sa faci ceva", spune ca "vei face ceva". De exemplu, "Voi termina materialul cel mai tarziu, miercuri dupa-amiaza" in loc de "Voi incerca sa termin materialul pana la mijlocul saptamanii".

  • In loc sa spui "n-as vrea...", spune "vreau sa...". De exemplu, "Vreau sa te ajut sa-ti pastrezi creditul si sa ma asigur ca ai o evaluare pozitiva la banca" in loc de "N-as vrea sa ramai fara credit pentru ca ti-au ridicat masina si ti-au trecut asta in dosarul de creditare".

  • Cand descrii propriile posibilitati sau pe ale altcuiva, elimina din vocabular cuvintele "Nu pot".
    De exemplu, "Avand in vedere situatia noastra financiara din prezent, ne vom putea permite o casa peste doi-trei ani. Piata se va schimba, iar noi vom pune bani deoparte pentru avans. Pana atunci, putem sa ne mai ajustam bugetul" in loc de "N-are niciun sens sa caut o casa. Nu ne putem permite nici macar un apartament! O sa ne petrecem toata viata intr-un apartament inchiriat".

  • Daca te simti bolnava, combina ingrijirea medicala cu propriul tau efort: foloseste limbajul pentru a promova o atitudine pozitiva si a intari capacitatea naturala de lupta a corpului impotriva bolii.
    De exemplu, "Pot sa duc o viata mai buna si asa voi face. Doctorul nu realizeaza cat sunt de puternica" in loc de "Nu pot sa lupt cu asta. Situatia mea este fara speranta, desi doctorul ma incurajeaza".
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marinteligent pe 10 Nov 2008, 16:07
    optimismul

    ce sfaturi imi dati ca sa nu mai gandesc negativ si sa am mai multa incredere in mine

    0
    0

  • cata pe 26 Oct 2008, 22:07
    Limbaj pozitiv

    Ce te scris,in frunte te pus. Cum iti asterni asa dormi .

    0
    0

  • smartasyou pe 18 Oct 2008, 13:24
    limbaj pozitiv

    De ce ti-e frica nu scapi...mai bine nu-ti fie frica!

    0
    0

  • smartasschick pe 13 Oct 2008, 23:19
    teama

    cand eram mica m-i s-a intamplat ceva foarte rau9un abuz) si de atunic am trait in spaima ani si ani pana la 16 ani cand m-i s-a intamplat din nou.Faptul ca traiesti in teama nu inseamna ca vei fi ferit de rele ci ma probabil relele vor veni peste tine ca fierul pe magneti.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod