Ce-i de facut daca esti hartuita sexual?

Multe dintre voi v-ati intalnit probabil cu astfel de situatii si nu ati stiut cum sa procedati sau v-ati mutat locul de munca. Mai cu seama ca, pana acum putin timp, nici legea nu sanctiona aceasta infractiune. Pentru a iesi cu brio dintr-o situatie de hartuire sexuala, noi am cerut parerea unui psiholog si a unui avocat.

Hartuirea sexuala este un subiect din ce in ce mai disputat in literatura de specialitate, cu o frecventa mai mare in ultimele decenii. Problema definirii hartuirii sexuale nu este atat de usoara cum ar parea. Hartuirea sexuala este considerata acea atitudine sexuala nedorita si indezirabila. Ea poate lua diferite forme, de la atingere si mangaieri, la comentarii sexuale. Victimele, care in cea mai mare parte sunt femei se pot afla ele insele sub influenta favorurilor sexuale in schimbul unor avantaje la locul de munca, ca de exemplu promovarea sau nepromovarea in functii mai inalte. Acesta este ceea ce se numeste in mod normal hartuire quid pro quo. In alte situatii, victimele pot gasi un mediu de munca ostil.

Exista o serie de motive pentru care managerii trebuie sa ia masuri pentru a preveni hartuirea sexuala, aici putand fi incluse aspecte legate in primul rand de imaginea firmei sau companiei, costurile litigiilor si dorinta de a reduce costurile privind absenteismul si contributia de asigurare de sanatate a persoanelor care sufera in urma stresului ce apare ca efect al actiunii directe asupra angajatilor.

Cele mai des intalnite forme de hartuire sexuala la locul de munca sunt, conform unui studiu:

  • hartuirea fizica (saruturi, mangaieri, atingeri intr-o maniera sexuala);
  • hartuire verbala (comentarii nedorite despre viata privata sau sexuala a persoanei, discutii explicit sexuale, comentarii sugestive despre infatisarea sau corpul persoanei);
  • hartuire posturala (gesturi sexuale sugestive, gesturi cu mana, degetele, bratele sau picioarele);
  • hartuire scrisa sau grafica (trimiterea unor poze cu tenta pornografica, adresarea unor scrisori de dragoste indezirabile);
  • hartuire emotionala (comportamente care izoleaza, discrimineaza sau exclude persoana pe motiv de rol - sex);
  • hartuirea "Quid pro quo" ascunde situatiile in care persoana isi pierde locul de munca sau este amenintata cu pierderea acestuia ca rezultat al raspunsurilor sale de respingere a favorurilor sexuale. Atitudinile de hartuire pot fi in acest caz implicite sau explicite; mediul de munca ostil, care survine atunci cand cineva creeaza o atmosfera de intimidare, ostila sau ofensiva.


In prezent femeile - angajat se afla sub influenta unei presiuni de a discuta si a atrage atentia asupra problemelor privind hartuirea sexuala, ceea ce continua a fi un obstacol major pentru oportunitatea egalitatii intre sexe. Hartuirea sexuala poate avea un impact direct asupra productivitatii muncii. Stresul rezultat ca urmare a hartuirii sexuale poate avea ca efect reducerea eficacitatii si a capacitatilor de actiune, precum si reducerea motivatiei de a munci, afectand atat calitativ, cat si cantitativ rezultatele muncii sale.

Alte aspecte negative ce pot aparea vizeaza modificarea viziunii persoanei asupra propriei sale identitati: poate suferi o depresie, poate avea sentimentul de confuzie si lipsei de speranta. Totodata pot fi cauzate boli cu impact asupra fizicului sau psihicului persoanei care ii afecteaza relatiile interpersonale atat la locul de munca, cat si in familie. Desigur, hartuirea sexuala poate avea ca protagonist atat femeia, caat si barbatul, insa s-a observat ca femeia face parte din categoria persoanelor cu un grad mai ridicat de vulnerabilitate.

Ce argument sustine aceasta ipoteza? Pot fi luate in considerare, pe de o parte, caracteristicile sale bio-constitutionale si psihocomportamentale ale femeii - sensibilitate, emotivitate, afectivitate, intuitie, iar pe de alta parte status-rolul pe care il are in societate. De-a lungul timpului, formele de victimizare prin care a trecut femeia a cauzat o serie de transformari asupra rolului si locului ei in societate si familie, precum si a raporturilor dintre feminitate - masculinitate. Datorita sistemului de norme sociale si culturale promovate de societate, femeile au trecut printr-o serie de forme de victimizare, de la unele mai usoare la unele mai grave cu efecte psihice si fizice traumatizante. In multe societati traditionale, atitudinea fata de rolul femeii era de cele mai multe ori asemanator cu cel fata de o sclava, fiindu-le refuzat dreptul la un tratament egal cu cel al barbatilor. Astfel, efectul asa-numitei "superioritati masculine" era cel al tratarii femeii prin umilinta si dominare, aceasta fiind considerata mai degraba un simplu "obiect" sexual sau pentru indeplinirea problemelor casnice.

Modificarile aparute de-a lungul timpului in ceea ce priveste pozitia sociala a femeii a adus cu sine in perioada contemporana ideea de "sexism institutional" (Zanden Vander J.W) care vizeaza o anumita atitudine larg generalizata ce permite barbatului anumite privilegii legate de putere si prestigiu. Alaturi de formele de devianta socio - sexuala, precum maltratarea, violul si prostitutia, hartuirea sexuala apare pe fondul existentei unor elemente complexe determinate de factori psihologici (interni) si sociologici (externi). Hartuirea sexuala este o forma a dorintei de manifestare a puterii si agresivitatii.

Putem afirma ca aceasta forma de manifestare a puterii poate provoca persoanei instalarea unei traume ce vizeaza pierderea viziunii asupra lumii care ii oferea o coerenta si un sens vietii, precum si o pierdere a imaginii si stimei de sine. Este ceea ce semnifica o intrerupere a cresterii si dezvoltarii personale in sensul "cine sunt" si "care este rostul meu in viata".

Ce se poate face pentru prevenirea unor astfel de situatii? In primul rand este necesar ca in cadrul fiecarei companii sa existe norme care sa reglementeze strict astfel de comportamente si care sa vizeze descurajarea acestora, chiar si in absenta unei legislatii la nivel national referitoare la acest aspect. Acesta este un element important ce ar trebui avut in vedere, un prim pas spre realizarea acestuia fiind gasirea si alinierea la legislatia nationala sau internationala privind hartuirea sexuala.

Ce alegeri ar putea avea o persoana care se simte hartuita? Poate sa discute in mod politicos cu "agresorul", facandu-l constient de efectul comportamentului sau/si rugandu-l sa-si modifice atitudinea. De cele mai multe ori este posibil ca acele comportamente nedorite, indezirabile sa inceteze (pe cale informala). Daca aceasta solutie nu are efectul scontat sau este nerealizabila, persoana se poate adresa conducerii institutiei (pe cale formala). In situatiile in care perioada la care persoana este supusa unui astfel de comportament persista si intensitatea acesteia creste, este posibila aparitia unor tulburari in sfera psihologica si pot determina o deteriorare importanta in viata sociala si familiala. Persoanele pot dezvolta un comportament anxios, impulsiv, iritare, stari de depresie. In aceste situatii apelul la ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut sunt absolut necesare. In cadrul terapiei un accent important se pune pe reabilitarea emotionala, pe recapatarea increderii si a unei coerente interne, precum si pe accentuarea elementelor pozitive din viata.

De asemenea, sprijinul din partea unor persoane apropiate este esential, deoarece prezenta unor persoane apropiate pe care se poate baza persoana in aceste situatii au un rol semnificativ in acceptarea realitatii si in revalorizarea propriei persoane (exista situatii in care apare indoiala, dispretuirea propriei persoane, victima autoculpabilizandu-se si reprosandu-si: "Poate ca eu l-am provocat!"; "Poate daca nu-i zambeam sau nu vorbeam cu el!", etc.). Se pare ca in prezent existenta unor probleme mult mai presante si cu un impact mai puternic in social a facut ca temei abordate sa nu i se acorde o insemnatate prea mare, in pofida faptului ca hartuirea sexuala este una din formele de manifestare a agresiunii asupra femeii.

 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anonim pe 21 Iul 2013, 20:03
    hartuirea

    Buna ziua, sunt hartuita de o persoana pe care nu o doresc in viata mea,nu am absolut nici o treaba cu ea, sunt urmarita la munca sunt urmarita pe contul de facebook absolut tot ce fac eu pe facebook aceea pesoana stie , eu am o relatie de aproape doi ani cu o persoana, iar acum relatia mea este distrusa de aceasta persoana. As dori sa stiu si eu cum pot rezolva situatia

    0
    0

  • amalia pe 22 Aug 2011, 19:06
    hartuire, santaj, amenintare

    sunt amenintata si santajata de un fost prieten...as dori mai multe informatii pe aceasta tema. ce as putea face sa il determin sa ma lase in pace?

    3
    0

  • Mariana pe 8 Mar 2011, 12:45
    Hartuita

    La sfarsitul lunii ianuarie am decis ca nu mai vreau sa fiu cu persoana cu care eram din octombrie 2009. Cererea mea a fost clara si la subiect: nu mai vroiam sa fiu cu el. Insa dorinta mea nu s-a putut implini pentru ca el mi-a zis k sub nici o forma nu vrea sa se desparta de mine. A inceput cu mesajele, apelurile, a inceput sa ma urmareasca, sa ma santajeze si sa-mi intre pe conturi: pe yahoo sau pe facebook. Ieri "7 martie 2011" iar m-a sunat si i-am raspuns la telefon. Din primul minut i-am spus k nu il mai vreau, sa nu ma mai caute! Chiar nu am liniste deloc. L-am si inregistrat. Spuneti va rog ce as putea sa fac sa scap odata de el.

    1
    3

  • emilia pe 11 Feb 2011, 13:11
    hartuire?

    in aceiasi situatie ma aflu,a incercat sa ma cumpere cu tot felu de nimicurii si chiar cu sume minore de bani,iar acum ma urmareste peste tot ca nu vreau sa ma culc cu el,eu sunt deja casatorita si sunt intr-o situatie foarte grava.Nu stiu ce sa mai fac.Cum pot sa scap de acest om cu un comportament foarte ciudat?

    5
    2

  • eu pe 29 Oct 2010, 19:35
    SUNT HARTUITA-ESTE DEZGUSTATOR

    As dori sa ma ajute cineva cu ceva sfaturi.Lucrez intr-o companie multinationala si de aproape un an sunt hartuita de seful ,sefului sefului meu...Am inercat tot ce este omeneste posibil sa-l fac sa renunte la idee si cu fiecare NU presiunea creste..si am ajuns in punctul in care simt ca voi claca nervos.. alopecie localizata...ma simt daramata atat fizic cat si psihic...nu mai pot lupta singura si as dori sa apelez la justitie.Ce sanse sunt ca in Romania sa se rezolve ceva?

    6
    2

  • MARINA pe 13 Iun 2010, 10:59
    hartuire pe net

    mentionez ca sunt hartuita pe net de un individ din alta tara,cum pot face o plangere daca am dovada cu msg salvate?

    6
    1

  • oana pe 25 Mai 2010, 11:45
    cu privire la hartuirea sexuala

    buna ziua, poate o sa vi se para deplasat ce urmeaza sa spun dar sunt studenta la masterul pe probatiune din iasi iar lucrarea mea de dizertatie este exact pe aceasta tema si va face parte dintr-un studiu mai mare cu privire la prevenirea acestui tip de infractiune. as fi foarte recunoscatoare daca persoane aflate sau care s-au aflat in aceasta situatie ar fi dispuse sa imi acorde cateva minute din timpul lor. Numele meu este Oana iar adresa de e-mail la care ma puteti contacta este oana.zigman@gmail.com. Va multumesc anticipat

    0
    1

  • Oana pe 12 Aug 2009, 18:13
    Studiu despre hartuire

    Daca esti victima a hartuirii poti participa la studiul de pe site-ul: www.stalking-info.ro Tot aici gasesti informatii despre acest fenomen si sugestii despre felul in care ai putea sa reactionezi in astfel de situatii.

    0
    1

  • Radu pe 16 Nov 2008, 10:56
    hartuirea

    niste colege urite se dau la mine; nu stiu cum sa scap de ele in mod politicos. nu vreau sa fiu badaran sa le zic in fata sa ma lase in pace

    0
    2

  • anna pe 20 Aug 2008, 20:59
    ma santajeaza

    lucrez la o banca din bucuresti, am un sef din luna martie anul acesta care imi tot spune cum ar trebui sa ma imbrac(fusta scurta, pantaloni scurti) ca sa obtin, anumite "avantaje". mai pe larg e vorba de o definitivare pe post, pe care sustine el, as avea-o daca m-aas imbraca asa cum am scris mai sus....va rog sa ma ajutati cu un sfat....nu stiu ce sa mai fac ....cred ca urmeaza sa fiu data afara pe motiv ca "nu vb cuviincios" cu el....

    0
    1

  • Anna-Maria pe 15 Iul 2008, 14:14
    Un coleg nu ma lasa in pace!

    am un coleg mult mai in varsta ca mine,si de cand m-am angajat la aceasta firma,imi tot spune tot felul de 'complimente', care ma deranjeaza.i-am spus ca ma deranjeaze pana si prezenta lui,dar el nu intelege, si mai mult,spune ca glumeste.ce pot sa fac,ca sa ma lase definitiv in pace?sa plec de al firma? sa-l denunt?sa vorbesc cu superiorii?

    4
    0

  • Cristina pe 24 Iun 2008, 16:04
    Santaj

    Fostul prieten ma santajeaza cu poze destul de indecente contra unei sume de bani, e director in cadrul unei firme. Ce pot sa fac?

    2
    1

  • isabela pe 11 Iun 2008, 13:38
    hartuire pe net

    Buna ziua, am si eu o problema. De ceva vreme sunt hartuita pe net cu tot felul de mesaje obscene cu tenta sexuala din partea unei femei pe care nu o cunosc, dar care nu vrea sa inteleaga ca nu o cunosc si nu am nimic cu ea. id meu de mesenger ia fost dat de catre fostul meu prieten. iam blocat orice comunicare cu ea dar continua sa ma caute de pe diferite adrese si face amenintari ca se va prezenta si la locul meu de munca . As dori sa stiu cum pot scapa de o asemnea hartuire degeaba i-am zis ca o sa o dau in judecata ca nu s-a linistit. Unde ar trebui sa ma adresez si cui?

    0
    1

  • loredana pe 9 Iun 2008, 22:02
    buna ziua

    as dori sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare? ma intrebat cienva ce sa faca daca o ia cienva cu forta in masina?

    1
    0

  • FLORIAN CRISTINA pe 5 Iun 2008, 14:13
    hartuire

    va rog sa ma ajutati.nu sunt hartuita sexual inca dar din cate stiu hartuirea are mai multe ramuri.sunt hartuita de fostul meu prieten.vreau sa stiu daca exista vreo asociatie in orasul Brasov careia as putea sa ma adresez..Multumesc

    1
    1

  • simona pe 22 Mai 2008, 07:22
    pentru d-na mariana

    Buna ziua. Sunt in aceeasi situatie cu dumneavoastra. As vrea sa luam legatura daca doriti . Adresa mea de mail simona_zetu@yahoo.com

    0
    1

  • Mariana pe 9 Mai 2008, 03:54
    hartuire sexuala

    Sunt o femeie de afaceri intr-un oras de provincie,singura necasatorita.De ceva timp sunt hartuita de cativa politisti de a circulatie si alt departament nu am dat curs avansurilor unuia din ei si sunt convinsa ca ma hartuiesc pentru acest motiv.Aceasta meteahna este veche in acest oras inca din perioada comunista de la fosta securitate care hartuiau sotiile navigatorilor pentru ca ei se ocupau de acel aviz de a iesi din Romania.Acum acest obicei este mostenit si cad prada obiceior lor femeile singure,vaduve,celor a caror soti lucreaza in strainatate.As vrea sa stiu ce trebuie sa fac ptr a intreprinde o actiune de amploare sprijinita si de o organizatie pentru protectia femeii si totodata mass media.Pentru ca pana acum nimeni nu a indraznit asa ceva intr-un oras de provincie si este destul de riscant pentru mine o femeie singura daca nu sunt protejata....Va multumesc !!! Mariana .

    0
    1

  • gabriela pe 5 Mai 2008, 21:40
    cred k sunt hartuita de seful meu

    nu stiu sigur dak asta se poate numii hartuire dar seful meu imi spune mereu sa ma culc cu el.se poarta f urat cu mine,ma mutat pe alt schimb,ca sa nu mai fiu pe acelasi schimb cu sotul meu,ma injura mereu,ma face proasta ,idioata pt ca nu fak cum vrea el.tot timpul are ceva de comentat la adresa mea.ce pot sa fak,cui sa am adresez?

    1
    2

  • gabyta pe 22 Apr 2008, 12:04
    hartuire?

    in aceiasi situati ma aflu,a incercat sa ma cumpere cu tot felu de nimicurii si chiar cu sume minore de bani,iar acum ma urmareste peste tot ca nu vreau sa ma culc cu el,eu sunt deja casatorita si sunt intr-o situatie foarte grava.Nu stiu ce sa mai fac.Cum pot sa scap de acest om cu un comportament foarte ciudat?

    2
    2

  • trifan petronela pe 3 Apr 2008, 10:22
    avem nev de informatii in acest sens

    sint intr-o asemenea situatie,doresc mai multe informatii.

    9
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod