Elemente distructive in dragoste (I)

Cand este vorba de dragoste, de indragostire, timpul apare ca factor coroziv. El erodeaza sentimentele frumoase ale starii initiale si constatam brusc ca nu mai e cum era... relatia pare sa sufere...
Cand este vorba de dragoste, de indragostire, timpul apare ca factor coroziv. El erodeaza sentimentele frumoase ale starii initiale si constatam brusc ca nu mai e cum era... relatia pare sa sufere modificari... Si apar inevitabilele intrebari: de ce? Cum?

Cu fiece zi, incep sa se contureze diverse adevaruri. Autentica personalitate a fiecaruia dintre noi se reafirma. Ea a fost mereu acolo, prezenta; doar ca s-a manifestat intr-o stare de beatitudine generata de puternicul sentiment al regasirii unitatii originare.

Treptat insa, redevenim noi insine si il vedem pe celalalt exact asa cum este. Observam atunci ca nu este tocmai asa cum il credeam noi sau ca este cu totul altfel chiar. Oare pana atunci am vazut nevazand? Nu! Doar am fost indragostiti. Cateodata, echivaleaza cu un fel de orbire sau vis din care ne trezim mai mult sau mai putin brusc.

Aceasta trezire poate antrena, in timp, o cascada de deziluzii, deceptii si infruntari sau confruntari, cu impact adesea negativ asupra relatiei.
Este oare relatia condamnata in acest nou context? Departe de a fi asa!

Este vital ca cei doi sa inteleaga ce li se intampla, pentru a putea lua decizia de a trece la un alt nivel al relatiei. Altfel spus, sa depaseasca starea de indragostire spre adevarata iubire.

Adesea multe cupluri se destrama, odata atins acest punct. Este oare o bariera, un punct atat de dificil de trecut? Ce anume poate genera acest impas?

Iti mai amintesti de idealizare? Idealizam deopotriva fiinta partenerului, pe noi insene si dragostea ca atare.

  • "Esti cea mai frumoasa..."
  • "Iubirea este minunata..."
  • "Ne potrivim de minune..."
  • "Este tot ce mi-am dorit!"
  • "Suntem perfecti unul pentru celalalt!"

Pentru a reusi acest lucru, fiecare dintre noi ne pretam la un joc mai mult sau mai putin constientizat, un joc al proiectiilor si al infrumusetarilor. Este un joc pe care, daca nu il constientizezi ca impact si ca amploare, ai toate sansele sa il vezi pe celalalt asa cum ai vrea sau cum ti-ai dorit tu sa fie si nu asa cum este el in realitate.

Prin urmare, undeva, candva, putem alege sa vedem doar ceea ce ne convine.
Iata una dintre capcanele in care poti sa cazi, fie ca vrei, fie ca nu! Potrivit acestei ipoteze, ceea ce iubim poate fi o proiectie a propriilor noastre fantezii, nevoi si nu adevarata persoana a partenerului.

Ce se intampla in cazul propriei persoane? Ce suntem dispusi pentru a fi pe placul celuilalt? Adesea, pentru a fi pe plac, ne vom crea o imagine cat mai apropiata de aceea despre care ca ii place partenerului. Si atunci se naste tendinta de a ne "modela" personalitatea conform dorintelor si placerilor acestuia, accentuand trasaturile dezirabile, estompandu-le sau mascandu-le pe cele care par a-i displace sau care pot genera probleme.

Am tot auzit de asteptari: asteptarile mele in raport cu el, asteptarile lui in raport cu mine. Si acestea pot denatura raportarea intr-o relatie. Aceasta este o alta capcana extrem de periculoasa, in care se poate cadea la fel de usor. Cum? Simplu! Ii imprumutam propriile noastre asteptari si actionam in concordanta cu ele ca si cum i-ar apartine acestuia din urma.
Si ne trezim ca nu mai suntem intelesi, indiferent de ceea ce am face!

Cate masti! Cata falsitate poate atrage acest joc! Este un joc al aparentelor in care nu avem decat de pierdut daca nu reusim sa scapam cat mai repede de el sau chiar sa-l evitam, pe cat posibil. Este o piesa de teatru regizata pe o scena in care, la caderea cortinei, am putea ramane surprinsi de actori. Doi oameni straini!
semnatura articol Jeni Chiriac
de Jeni Chiriac, psiholog
Clinica TerapiaM Str.
Dumbrava Rosie nr.12
210.25.65; 0740.151.289 / 0721.639.019 sau
contact@terapiam.ro
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • loredana.l pe 14 Nov 2008, 19:07
    dragostea

    nu stiu ce parere mai am despre acest subiect...nu pot sa zic k imi place sa vb despre el sau nu...tot e imi doresc e ,,dragostea,,am nevoie de ea.vreau sa va spun k am trecut prin multe pana la varstara mea...am 18 ani...si pot sa spun k sunt trecuta prin viata nu vreau sa dramatizez lucrurile dar ma simt intr-un fel singura.am trecut prin cea\va foarte dureros si nu doresc niciunei fete sa treaca prin ce am trecut eu si din cauza asta nu stiu dak mai imi va trebuie vreodata un prieten...dar...pe de o alta parte simt nevoia sa am pe cineva sa vb cu cineva sa ma descarc sa uit sa iubesc si sa fiu iubita.exista in viata mea un baiat pe care il iubesc cu tot sufletul cu toata fiinta mea dar nu stiu dak el ma mai iubeste ...nu stiu dak sa ii spun prin ce am trecut ...?mi-e frica k,dak ii voi povestii nici nu ma va mai privii in ochi!sunt sigura de sentimentele mele si de ceea ce simt pentru el....rugamintea mea e sa i i spuneti cum sa ma apropii de el,cum sa il fac sa ma iubeasca din nou?va multumesc !!1

    0
    0

  • doina pe 19 Sep 2008, 09:44
    viata

    am citi .."problemele de mai sus". Probleme pentru ca se vede detasat, la origine sunt ...alte probleme. Lumea s-a schimbat, noi o schimbam, acceptam situatii mai mult sau mai putin placute, dorite, ne conformam sau nu. De ce o tinara si-ar dori, secondata de parintii ei, sa destrame o familie deja...trecuta prin viata? Pentru ca, nu o intereseaza ce se intimpla ...decit cu ea? Nu conteaza sentimentele celorlalti: copii, ...nimic? totul se sterge sub umbrela, ...traieste-ti clipa? el are banii mai multi,.."sho pe el?"...succes fetelor, buna lume mai construiti, leganati-va soldurile mici, cit mai sunt asa, ...nu face-ti copii, ca...cine i-ar creste, doar trebuie sa ramine-ti frumoase, e conditie fixa, ....nu credeti ca fiecare contribuim la la degradarea vietii de zi cu zi? unii...acceptind, altii manipulind? ..ati auzit de curaj...sau de..ce tie nu-ti place...altuia nu-i face? sau si asta e ...depasita? cred ca da! traim intr-o lume ..de noi manipulata, ...noi avem sansa sa o schimbam ...daca vrem ...cu adevarat....eu cred ca virginaitatea nu trebuie pierduta ...nu conteaza cum,...nu trebuie o fata...ca si baiat sa ia o jignire ca o...ceva banal, gen.."lasa ca-i trece"...copiii nu trebuie facuti,...ca trebuie...iar responsabilitatea, a propos, doamna psiholog, ...invatati-i pe tineri...cum se capata?...multumesc

    0
    0

  • mihaela pe 21 Iul 2008, 10:17
    pt d_na psiholog

    am nevoie de ajutor!!!sunt cu un baiat de 2 ani si intr_o seara el a mers in club fara mine si eu cum sunt ff geloasa il sunam mereu si pana la urma s_a enervat si eu i_am zis:du_te dracu si distreaza_te!si apoi mi_a inchis telefonul si acum nu_mi mai raspunde si vrea sa ne despartim.ce sa fac ???nu vreau sa_l pierd :((((

    0
    0

  • mihaela pe 14 Iul 2008, 18:53
    pt voi

    astept un raspuns de la voi,adica ce parere aveti,ce ar trebui sa fac in acest caz.

    0
    0

  • mihaela pe 3 Iul 2008, 09:06
    pt jeni chiriac

    exemplele ar fi :nu esti sanatoasa la cap ,dobitoaco,tampito etc.chestiile astea ma deranjeaza cel mai mult,dar el imi zice ca nu le spune cu rautate.adica nu vrea intr_un fel sa ma jigneasca,dar o face.multumesc!astept raspuns

    0
    0

  • jeni chiriac pe 3 Iul 2008, 00:13
    pt mihaela

    pentru ca feedback-ul meu sa fie cat mai adaptat, este de preferat ca tu sa imi dai exemple concrete si sa incepi, in acelasi timp, sa imi spui ce inseamna pt tine rautate si cu ce asociezi tu ideea de jignire? astept raspunsul tau

    0
    0

  • mihaela pe 2 Iul 2008, 18:46
    jigniri

    nu stiu de ce ma jignsete ??el zice ca nu spune cu rautate...dar totusi o face.sunt q el de aproape 2 ani.ce ma sfatuiti???

    0
    0

  • jeni chiriac pe 4 Iun 2008, 00:18
    ganduri

    nevoia de iubire adesea ne da puterea de a gasi justificare la aproape orice, convingerile false sau credintele irationale despre viata si propria persoana ne pot intemnita in relatii de compromis. afla raspunsurile la intrebari de genul: ce este important pentru mine? ce imi doresc pentru mine? ce iubesc eu? ce ofer? ce merit? pe masura ce iti vei raspunde la aceste intrebari, se vor naste multe altele, iar raspunsul lor te va ajuta sa iei mai usor decizii, sa stii mai usor ce iti doresti, ce vrei pentru tine si cum sa te faci respectata si inteleasa de ceilalti; pentru ca vei incepe prin a te intelege si respecta tu insati! acesta este primul pas!

    0
    0

  • ramo_2006 pe 14 Mai 2008, 22:40
    spune NU suferintei!!

    draga mea, nimeni n-are voie sa dea in tine, sa se poarte urat cu tine, si mai ales nimanui n-ui este permis sa se foloseasca de tine. Nimeni n-are voie sa te faca sa te simti inferior, doar daca tu permiti acest lucru. Omul acesta cu care esti impreuna, nu te mai respecta, iar un barbat cand nu mai respecta o femeie, nu mai e interesat de ea. Undeva ai gresit si tu, atunci cand l-ai lasat sa isi piarda respectul fata de tine, tu trebuia atunci sa-i arati ca esti independenta de el, ca n-ai nevoie de el, ca poti sa traiesti si fara el, ca viata ta e frumoasa si fara el. Trebuia sa il pui la punct, atunci cand s-a purtat urat cu tine. Niciodata cat traiesti, sa nu mai accepti ca cineva sa te calce in picioare. Tu contezi cel mai mult in viata ta, nu el. Lasa-l si cauta-ti un alt prieten, dar ai grija sa nu se intample la fel. Fa-te respectata!!!

    0
    0

  • iuliana pe 12 Mai 2008, 20:59
    pt oana

    nu mai sta iubita cu el, acum nu iti dai seama dar dupa ce trece un timp vei regreta si iti va fi milt mai greu sa te desparti de el, pt ca intervine obisnuinta din ce in ce mai mult, si in plus te vei dstruge tu ca femeie, in situatia ta am fost si eu dar mi-am luat inima in dinti si amscapat si ma bucur enorm ca am facut pasul asta, sunt mult mai bine acum

    0
    0

  • nina55 pe 12 Mai 2008, 18:51
    iubire!?

    Lasa-l.Dupa o palma,urmeaza jigniri,mai rar ,apoi mai des......Elibereaza-te ,sigur nu te respecta si nu te iubeste.In ce priveste viata sexuala.......trezeste-te ,ce esti pe-o insula pustie?Si eu m-am maritat cu primul barbat din viata mea,iar acum cand privesc in urma,sunt sigura ca nu m-a meritat.Am divortat in 4 luni,asta dupa ce vorbisem cu el 3 ani .Urmeaza-ti drumul tau si cunoaste mai multi baieti ,fara insa a te implica intim.

    0
    0

  • dora pe 12 Mai 2008, 12:12
    no way

    draga Oana, in nici un caz nu mai sta cu el. o palma acum, mai ales ca nici nu suntei casatoriti se va transforma in ceva mult, dar cu mult mai grav peste ani. asta este inceputul unei relatii care va duce la suferinte din partea ta, atat psihice, ca va sti ce sa faca sa suferi mental cat, mai ales inaccceptabilele suferinte fizice. fa-i vant, si inca repede.

    0
    0

  • inocenzza pe 10 Mai 2008, 20:31
    nu!

    sa nu ramai cu el, clar!!!!

    0
    0

  • Oana-donacel pe 10 Mai 2008, 03:00
    oare ma iubeste?

    am un prieten de aproximativ 1 an...si ceva dar ne-am mai si certat intre timp ,si toata ziua stau cu el mergem impreuna la scoala,la magazine...aproape peste tot.... si mi-am inceput viata sexuala chiar de ziua mea la insistentele lui si de atunci pe de-o parte se poarta mai frumos cu mine dar.....nu stiu.Ma jigneste,o si dat de mine.....ii foarte gelos..ce sa fac sa mai raman cu el?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod