Tehnici de meditație pentru începători

Tehnici de meditație pentru începători

Meditația are numeroase beneficii pentru minte, corp și starea de spirit. Dar cele mai multe persoane care vor să o încerce nu știu cum să înceapă și ce ar trebui să facă în timpul meditației. Descoperă câteva tehnici de meditație pentru începători.
Meditația mindfulness este una dintre cele mai populare tehnici de meditație. Are rolul de a ne învăța să fim prezenți aici și acum, ceea ce poate fi obținut prin antrenament, adică prin ședințe repetate de meditație. În cadrul meditației mindfulness trebuie să acorzi atenție respirației și să observi de fiecare dată când gândurile încep să îți fugă în altă parte. Această practică de a te reîntoarce asupra inspirației și expirației îți antrenează atenția și capacitatea de a fi prezent.

Atunci când acordăm atenție respirației, învățăm să ne reîntoarcem și să rămânem în prezent, să ne ancorăm intenționat în aici și acum. Poate că ți se pare o sarcină simplă, dar vei descoperi că nu este atât de ușor. Cu această ocazie vei afla cât de multe gânduri, griji și emoții te copleșesc în fiecare secundă, fără să realizezi. Meditația are rolul de a te elibera de toate acestea și de a-i oferi creierului și spiritului un timp de respiro.

Secretul meditației este răbdarea.
Trebuie să încerci și să perseverezi pentru că este un obicei care se învață în timp, prin exercițiu.

Deși meditația nu este răspunsul tuturor problemelor și nu va șterge cu buretele tot ceea ce te preocupă și te stresează, este o modalitate prin care îi acorzi minții un timp de răgaz. Iar uneori acest lucru este ceea ce îți trebuie pentru a lua decizii mai bune, a fi mai relaxat și a duce o viață mai echilibrată.

Tehnici de meditație pentru începători: Cum să meditezi


Nu ai nevoie de prea multe lucruri pentru a medita. Tot ce îți trebuie este un loc confortabil, în care poți sta liniștită timp de câteva minute fără să te deranjeze cineva. 

Așază-te confortabil și concentrează-te asupra respirației tale, de fiecare dată când inspiri și expiri. Unde simți cel mai intens respirația? În abdomen? În nas? Păstrează-ți atenția asupra acestui proces.

Citește și: Stăpânirea emoțiilor înainte de examenul auto. 6 sfaturi utile


Urmărește respirația timp de două minute. Inspiră adânc, apoi expiră lent, alungit expirația pe măsură ce abdomenul se contractă.
Cât timp a durat până când gândurile au început să-ți năpădească mintea și să-ți distragă atenția de la respirație? Ai observat cât de agitată și ocupată este mintea ta atunci când încerci să nu te gândești la nimic?

Fiecare dintre noi avem permanent în minte lucruri la care nu alegem să ne gândim. Gânduri precum „oare ce se va vorbi la ședința de mâine?”, „trebuie să plătesc facturile”, „de ce nu m-a sunat X?” îți apar pur și simplu în minte fără să-ți dorești. În perioadele stresante, astfel de gânduri se pot transforma în anxietate.

Meditația te învață să ții sub control gândurile care îți invadează mintea fără voia ta și te ajută să pui „pauză” timp de câteva minute pe zi, ceea ce contează foarte mult.

Iată care sunt principalele motive pentru care ar trebui să meditezi:


1. Ca să-ți înțelegi suferințele
2. Să reduci stresul
3. Să te conectezi mai bine la propriile nevoi
4.
Să-ți îmbunătățești concentrarea
5. Să reduci gândurile invazive și anxietatea

Tehnică de meditație pentru începători, în 7 pași:


Meditația este mai ușoară și în același timp mai dificilă decât cred cei mai mulți oameni. Iată câțiva pași pe care să îi urmezi pentru a medita:

1. Așază-te confortabil
Găsește un loc liniștit în care să stai. Oprește televizorul, telefonul sau orice altceva care ți-ar putea distrage atenția.

2. Stabilește o limită de timp
Dacă ești la început, te-ar ajuta să-ți stabilești o perioadă scurtă de timp în care să meditezi, cum ar fi cinci sau zece minute.

3. Analizează poziția corpului
Poți sta pe un scaun cu picioarele pe podea, poți sta cu picioarele încrucișate sau în poziția lotus. Oricare poziție este bună atât timp cât este confortabilă și o poți menține pe durata meditației.

4. Simte respirația
Urmărește-ți cu atenție respirația și concentrează-te asupra fiecărei inspirații și expirații.

5.
Observă atunci când te gândești la altceva
În mod inevitabil, atenția ta se va muta de la respirație la cu totul altceva și te vei gândi la diverse lucruri. Observă când se întâmplă acest lucru și întoarce-ți atenția asupra respirației.

6. Fii blândă cu tine
Nu te judeca aspru atunci când gândul îți pleacă în altă parte. Revino de fiecare dată asupra respirației.

7. Încheie cu apreciere
Atunci când ești pregătită, deschide ochii și timp de câteva momente observă ce se află în jurul tău, ce sunete se aud și cum te simți în acea clipă. Observă gândurile și emoțiile pe care le ai chiar atunci.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod