Misterul din spatele ochilor albaștri

Albastrul nu este foarte popular în natură. În afară de câteva păsări care au penajul albastru, câteva flori și o specie foarte rară de homari, albastrul este destul de rar întâlnit în natură. Și numai câțiva oameni se bucură de frumusețea ochilor albaștri. Dar care este misterul acestora?

Care este secretul din spatele ochilor albaștri?


Destul de ciudat, însă ochii albaștri nu conțin pigment albastru așa cum te-ai aștepta. Culoarea lor este cauzată de efectul Tyndall, un fenomen similar cu efectul care face cerul să fie albastru. Irisul, partea colorată a ochiului, este alcătuit din două straturi de celule: stroma de deasupra și epiteliul de dedesubt. În cazul ochilor albaștri, stroma este un strat translucid și conține zero pigmenți, în urma unei mutații genetice.
Când o lumină albă vizibilă este reflectată în ochi, lumina este îmbrăștiată. Albastrul este împrăștiat mai mult decât alte culori, deoarece merge în valuri mai scurte, ceea ce face ca albastrul să fie reflectat mai ușor și să fie mai vizibil. Aceiași ochi albaștri pot arăta mai vibranți în anumite momente decât în altele. Culoarea lor depinde de calitatea luminii din cameră.

Stroma din ochii căprui conține niveluri ridicate de melanină, un pigment negru și maro, ceea ce înseamnă că o culoare maronie este pur și simplu reflectată înapoi.
În cazul ochilor gri, este vorba despre un fenomen similar cu al ochilor albaștri, cu excepția faptului că stroma conține mai mult colagen. Acest lucru face ca stroma să fie mai puțin translucidă și să atenueze nuanțele albastre. Chiar și în cazul ochilor verzi apare efectul Tyndall. Cu toate acestea, stroma conține concentrații scăzute de melanină, ceea ce face ca reflecția albastră să apară într-o culoare mai închisă și mai verde.

Atunci când te uiți la cer într-o zi senină, albastrul apare datorită împrăștierii luminii, nu pentru că există particule pigmentate cu albastru în cer.
Acest efect este cunoscut sub numele de fenomen Rayleigh. Deși, în mare măsură, este un efect similar, diferă deoarece particulele de dispersie a luminii sunt mult mai mici decât lungimea de undă a luminii.

Revenind la ochii albaștri, este vorba despre colorare structurală, spre deosebire de colorarea pigmenților. De fapt, de multe ori când vezi albastru în lumea reală, este vorba despre o colorare structurală. Multe păsări cu un colorit albastru nu au, de fapt, penele albastre. Chiar și anumite fructe de pădure profită de acest truc.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod