Ce semnificație are Mâna Fatimei sau Hamsa

Simbolul mâinii drepte deschise cunoscut drept Mâna Fatimei sau Hamsa este o amuletă folosită pentru protecția împotriva forțelor rele și distructive încă din timpurile vechii civilizații Mesopotamiene.

Pentru ce se folosește Mâna Fatimei sau Hamsa?


Hamsa, care înseamnă cinci, cunoscută și drept Khamsa, mâna Humes, Mâna Fatimei sau Mâna lui Miriam, este un simbol popular folosit în Orientul Mijlociu și nordul Africii, în special în credința islamică și evreiască. În cultura islamică, cele cinci degete ale mâinii sunt asociate cu cei cinci piloni ai islamului. Se crede că acest simbol poate aduce putere, binecuvântări și noroc. Pe aceeași amuletă, se regăsește adesea și simbolul nazar boncuğu, ochiul rău, lângă Hamsa, în ideea că Mâna Fatimei te protejează.

Cum se poartă Mâna Fatimei?


Poate fi purtată cu degetele îndreptate în sus sau în jos, ambele poziții oferind aparținătorului fericire, pace, prosperitate și protecție. Colierul cu Mâna Fatimei este o bijuterie anatoliană (turcă) și are o însemnătate specială.
Mâna Fatimei este adesea purtată pe un colier, dar poate fi găsită și ca un element decorativ în case, la breloc sau alte bijuterii.

Istoria din spatele Mâinii Fatimei


Într-o zi, Fatima, fiica profetului Mohamed, gătea helva într-o tigaie în grădină, când s-a deschis ușa și a intrat soțul ei, Caliph Ali, cu noua sa soție. Islamul le permitea bărbaților să aibă patru soții. Fatima s-a supărat și, în confuzia creată, a scăpat lingura de lemn și a continuat să amestece helva cu mâna.
Din cauza durerii din sufletul ei, aceasta nu a simțit durerea din tigaia fierbinte. Cu toate acestea, atunci când soțul ei s-a grăbit să ajungă lângă ea și a întrebat-o ce face, Fatima a simțit durerea fizică. 

Din acea zi, Mâna Fatimei a fost folosită în lumea islamică drept un simbol al răbdării, abundenței și credinței. Fetele și femeile poartă acest colier crezând că Mâna Fatimei le va ajuta să obțină aceste calități.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod