Ziua femeii - Ziua Mamei

Dincolo de bucuriile pe care ni le da o zi de sarbatoare cum e 8 martie, aceasta zi ne aduce in mod special fata in fata cu propria noastra feminitate. Si feminitatea inseamna, in una din laturile sale cele mai profunde, maternitatea. De aceea ziua femeii este asociata adesea cu ziua mamei.
Cred ca fiecare femeie isi aminteste de copilarie, de ilustratele facute special la scoala pentru mama sau macar pentru doamna invatatoare. Acest tip de amintire proiecteaza in multe fetite imaginea devenirii lor ca femei mature, cu familie, dar si cu un copil. Si acest lucru nu se intampla de fiecare data.

Pentru o femeie la o varsta adulta, acceptarea faptului ca nu poate avea copii poate fi un drum greu si epuizant. Si ziua de 8 martie poate parea una mai degraba trista decat vesela, daca se lasa dusa in aceasta neputinta ca de un esec.
Cauze psihologice sau somatice, schimbari majore in modul nostru de existenta duce la perturbari ale organismului care fac ca tot mai multe femei sa devine infertile mult prea devreme in viata. O alta categorie care intr-un fel suporta acelasi tip de esec este a femeilor care nu au un partener si nu vad o alta modalitate de a avea un copil. Cum trecem peste acest lucru in astfel de conditii? Si cum putem vedea in viata lucrurile bune si sursele de fericire cand asupra intregii existente planeaza sentimentul unui esec fundamental?


1.
Gaseste o explicatie personala

Intotdeauna exista, intotdeauna ajuta, daca o faci fara sa te culpabilizezi pe tine. Uneori natura este cea care alege, poate e vorba de o boala ereditara, la care un posibil copil al tau ar fi expus, poate e vorba despre altceva. Cauta singura raspunsul la aceasta intrebare si asuma-l cu maturitate. Viata si sensul vietii tale este de multe ori dincolo de asta.


2. Nu te resemna

Uneori e nevoie de mai mult decat o opinie medicala pentru a ajunge la aceasta concluzie. Si traim timpuri in care medicina evolueaza intr-un ritm aproape ametitor, asa ca fiecare an poate insemna un pas important inspre rezolvarea lucrurilor.
Ai incredere in tine si in ceea ce iti doresti de la tine. Identifica partea organica si partea psihlogica a problemei pe care o ai, pentru a lua o hotarare realista.


3. Gaseste alte modalitati de a-ti pune in valoare acest instinct al maternitatii

Ideea unei adoptii este intotddeauna o posibilitate, si pana la ea sunt inca multe altele. Intotdeauna sunt oameni in jurul nostru care au nevoie de ajutor, de crearea unui sentiment de siguranta, de a se bcuura de generozitatea noastra. Si dandu-ne sansa de a le-o putea oferi, ne dau de fapt ei sansa de a ne simti mai bine si de a ne crea una din cele mai frumoase dependente pozitive: nevoia de a ajuta pe cei din jurul nostru.


Neputintele nostre pot deveni puterile noastre, daca avem intelepciunea de a le intelege sensul. Si daca o astfel de incercare este in viata ta acum, inseamna implicit ca esti pregatita pentru ea. Chiar daca nu stii inca.

Un articol de Lena Rusti, psihoterapeut
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ganju mioara pe 3 Mar 2013, 09:01
    ma intereseaza imi place

    ma intereseaza imi place

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod