Si copiii au nevoie de psiholog

Tristete, agresivitate, somn agitat, absenta capacitatii de concentrare... In general, aceste semne alarmeaza orice parinte, dar putini sunt cei care se gandesc ca pot afla rezolvarea problemelor...
Tristete, agresivitate, somn agitat, absenta capacitatii de concentrare... In general, aceste semne alarmeaza orice parinte, dar putini sunt cei care se gandesc ca pot afla rezolvarea problemelor cu ajutorul unui psiholog, si nu cu cel al unui medic generalist.

Ne ajuta sa intelegem cand este cazul sa ducem copilul la psiholog Andreea Carmen Dumitrescu, psihoterapeut de orientare psihanalitica la Centrul Mindcare.

Semnale de alarma


Pentru ca nu e vorba de o raceala sau o durere de cap, este greu sa diferentezi o situatie in care trebuie sa apelezi la un specialist de una pe care o poti rezolva singura. Andreea Dumitrescu te lamureste: "Putem vorbi de o nevoie psihologica la copii, daca le sunt afectate functiile bazale, adica functiile de joc si de relatie cu ceilalti.


Insa, pe langa orice disfunctie de acest gen, pot aparea nenumarate simptome fiziologice, ce tin de corporalitate si de sanatatea micutului. Aceste semne corporale sau de sanatate pot fi asociate cu diverse reactii somatice pe care mintea (psihicul) copilului le poate pune in joc atunci cand are o suferinta interioara, de ordin psihologic".


Printre manifestarile fizice care insotesc problema de natura psihologica, Andreea Dumitrescu identifica: disfunctiile ritmului circadian/de somn, incontinenta urinara, astmul si tusea seaca. "In cele mai multe cazuri, este vorba insa despre: lipsa concentrarii, activism motor exagerat, probleme de somn sau alimentatie, apatie, absenta relatiilor sociale si agresivitatea nejustificata", precizeaza psihoterapeutul.


In ceea ce priveste receptivitatea cu care parintii raspund problemelor micutului, Andreea Dumitrescu declara: "De cele mai multe ori, parintii ajung in primul rand la medic si abia dupa ce acesta recomanda si o intrevedere cu un psiholog,  parintele aduce copilul la cabinetul acestuia. In general, parintii accepta foarte greu ca micutul lor are o problema de ordin sufletesc sau psihic si ca sursa ei ar putea fi chiar relatia parinte-copil".

Cum il pregatesti


Cand copilul tau are probleme, lucrurile sunt evidente pentru tine, dar nu neaparat si pentru el. Asa ca, odata ce ai realizat ca are nevoie de un psiholog, indiferent ca micutul are 5 sau 15 ani, trebuie sa ii prezinti si lui situatia asa cum este ea in realitate.

Nu ii spune povesti, nu il pacali ca mergeti la plimbare sau vizitati pe cineva.
Pentru ca terapia sa functioneze, este important sa stie de ce se afla acolo. Nu poate fi absent la vindecarea lui. Mai mult decat atat, spunandu-i adevarul, simplifici misiunea psihologului.

Fii alaturi de el nu doar fizic, ci implica-te cat mai mult in procesul de vindecare. Spre exemplu, Andreea Dumitrescu te sfatuieste sa folosesti pluralul "Mergem la psiholog" si nu singularul pasiv "Il duc la psiholog". "Asta ar presupune ca si parintele isi poate asuma macar o parte din vindecarea copilului sau", precizeaza specialista.

Ea este de parere ca, in masura in care se poate, trebuie sa ii explici copilului cu ce se ocupa psihologul, care va fi tipul de relatie pe care o va stabili cu el, care vor fi metodele/tehnicile specialistului (discutii, povestit, tehnici neinvazive si mai aproape de joc) si cat timp va sta in cabinet.
Spune-i si faptul ca il insotesti pana acolo, dar ca nu vei fi prezenta la discutii, ci vei astepta la usa.


"Si scopul vizitei trebuie comunicat, precum si faptul ca ea va conduce catre o mai buna intelegere a situatiei, a bolii, a dificultatilor scolare etc.", subliniaza psihoterapeutul. Nu asocia psihologul cu doctorul, pentru ca este posibil sa ii trezesti amintiri neplacute legate de acesta din urma. Astfel, copilul va avea o parere negativa despre psiholog, fiind din start reticent fata de acesta.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • georgiana pe 17 Ian 2013, 15:46
    trista si nfericita

    Buna! Ma numesc Georgiana am 18 ani si ma simt foarte nefericita si trista de ceva vreme....parintii mei s-au despartit cand aveam 2 ani, deoarece eram mica a trebuit sa raman la mama, ea sa recasatorit cu un barbat care era foarte violent, intr-un final m-am reintors la tatal meu care sta cu parintii lui. imi este foarte greu. de la un timp snt foarte trista , nu pot sa ma gandesc la nimic , nu pot sa invat. nu stiu ce sa fac!

    1
    0

  • Natalia Paun pe 12 Dec 2012, 12:46
    Am ramas

    cu nepotul meu,parintii lui fiind plecati la munca.A fost greu pentru amandoi,mai ales dupa vizitele in tara ale fiicei si ginerelui meu,mai ales ca datorita slujbelor pe care le au,nu pot veni impreuna in tara.Am acultat ce mi-au spus si alte bunici si uite asa,am cerut ajutor de specialitate din partea doamnei psiholog Domnica Petrovai.O puteti gasi la FamilyClinic,zona Pipera,strada Erou Iancu Nicolae 124,vis-a vis de Jollie Ville.Va puteti programa si online,la adresa :reception@familyclinic.ro.Nu ezitati sa cereti ajutor de specialitate,mai ales cand e vorba de copii sau nepoti!

    0
    1

  • Bianca pe 8 Dec 2012, 18:33
    psihoterapeut

    @Elena U.: si eu am avut probleme cu fetita mea, care era foarte neascultatoare. Oricat de autoritari am fi fost, eu si sotul meu, nu reuseam sa ne impunem in fata ei. Intr-un final ne-am hotarat sa apelam la un specialist. Asa am ajuns la dna. dr. Stansiu Laura, medic specialist in psihiatrie infantila, psihoterapeut cu experienta acumulata in proiecte internationale, care ne-a ajutat enorm in rezolvarea problemelor. Parca avem alt copil, este mult mai cooperanta si ascultatoare. Pe doamna dr o gasesti la o clinica din Pipera, vis-a-vis de Jolie Ville, se numeste FamilyClinic. Mai are si alte servicii, dar este specializata pe pediatrie. Imposibil sa nu gasesti un raspuns acolo, la atatea capete luminate. Iti fac recomandarea cu toata increderea. Stiu din propria experienta. Sanatate multa si ma tii la curent.

    1
    0

  • brezoianu claudiu pe 21 Sep 2012, 11:26
    fetita mea alexandra de 7 ani

    sunt un parinte care nu stiu ce sa mai fac.fata mea e clasa doua.a mers la gradi 2 ani.anul trecut am dat-o la scoala nu a vrut sa stea a stat sotia cu ea 1 luna jumate dupa aceea a ramas singura.cu 1luna pana sa termine anul scolar a inceput iarasi sa planga ca nu p[oate sta fara maicasa la scoala,a stat iar sotia cu ea,a terminat prima pe clasa,invata ff bine.acum a inceput iarasi nu sta la scoala fara maicasa plange,tipa nu stiu ce sa mai fac.va rog mult dati-mi un sfat.astept un raspuns cat mai repede.

    1
    0

  • Elena U. pe 10 Mai 2012, 18:27
    Sfatul unui psihoterapeut

    Buna ziua.Asi avea nevoie de sfatul unui psihoterapeut pt. baietelul meu de 8 ani care uneori are un comportament agresiv la scoala fata de d-na invatatoare si de colegi.Nu se intampla des dar cand nu-i convine ceva reactioneaza violent.In general este un copil linistit si invata bine.Va multumesc.

    8
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod