femeie şi bărbat

De ce femeile şi bărbaţii reacționează diferit când trebuie să ajute pe cineva

Tuturor ne place să primim, dar studiile anterioare au arătat că femeile tind să fie mai altruiste decât bărbații


Administrându-li-se doar un placebo înainte de a lua deciziile, femeile au acționat mai puțin egoist decât bărbații, alegând să împartă banii cu alte persoane. Cu toate acestea, atunci când sistemele lor de dopamină au fost întrerupte după ce au primit un medicament numit amisulpridă, femeile au devenit mai egoiste, în timp ce bărbații au devenit mai generoși. Amisulprida este un medicament antipsihotic utilizat pentru tratamentul schizofreniei.

"Pe baza priorităților opuse ale sexelor, interferența cu sistemul dopaminei are efecte opuse"
, a spus Tobler.

Într-un al doilea experiment, cercetătorii au folosit un RMN funcțional pentru a investiga modificările creierului în timp ce opt femei și nouă bărbați participanți au făcut alegeri.

În comparație cu bărbații, striatumul la femei a fost mai activ când acestea au luat o decizie prosocială.

Potrivit lui Anne Z. Murphy, profesor asociat de Neuroștiință la Universitatea de Stat din Georgia care nu a fost implicată în studiu, și alte cercetări au arătat că "femeile sunt mai prosociale". "Însă dacă manipulăm semnalizarea dopaminei în creier, putem face ca femeile să fie mai puțin prosociale și bărbații mai puțin egoiști".

Totuși, a spus ea, studiul aduce o mai mare conștientizare a faptului că există diferențe cerebrale la bărbați și femei.
"Acesta arată, încă o dată, că oamenii pot indica o bază biologică pentru unele dintre trăsăturile care sunt caracteristice bărbaților", a explicat Murphy. Aceste trăsături ar include egoismul, auto-promovarea, în general un profil ambițios.

Diferențele de gen din creier s-ar putea să nu se datoreze unor diferențe structurale — de exemplu, variații ale dimensiunii sau formei regiunii în funcție de sex, au precizat cercetătorii. Diferențele de gen din creier ar putea fi funcționale.
Acest lucru ar însemna că o activare a aceluiași neurotransmițător — dopamină — ar putea provoca un răspuns foarte diferit la femei și la bărbați, notează postul american de televiziune.

Studiul are implicații asupra cercetării în domeniul medicamentelor, a remarcat Tobler. "Din punct de vedere istoric, medicamentele au fost adesea testate în principal pe bărbați și, uneori, s-au dovedit a fi mai eficace la bărbați decât la femei", a scris el.


Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod