Prima ta amintire s-ar putea să nu fie adevărată

Care este prima ta amintire? Poate că îți vine în cap o scenă vividă, din copilărie. Din păcate, această scenă poate fi fictivă, conform unui nou studiu. Iată de ce s-ar putea să nu fie adevărată prima ta amintire și la ce concluzii au ajuns oamenii de știință!

Care este motivul pentru care prima ta amintire s-ar putea să nu fie adevărată?


Literatura științifică sugerează că nu este posibil să avem o amintire înainte de vârsta de doi ani. Cu toate acestea, aproape 40% dintre persoanele care au participat la noul studiu au susținut că prima lor amintire a avut loc la vârsta de 2 ani sau chiar la o vârstă mai fragedă, cele mai multe dintre aceste prime amintiri fiind incluse undeva în intervalul de vârstă între 9 și 12 luni. Această perioadă de timp este, de fapt, parte a etapei preverbale a vieții umane, când abilitatea de a forma amintiri nu s-a format încă.
Din acest motiv, oamenii de știință spun că aceste amintiri sunt fictive. 

În studiul publicat pe 17 iulie 2018, în revista Psychological Science, mai mult de 6.600 de participanți cu vârstele cuprinse între 11 și 100 de ani au fost rugați să detalieze primele amintiri și vârsta la care au apărut acestea. Cercetătorii au sublinat totuși că participanții erau nevoiți să fie absolut siguri că amintirile erau ale lor. Cu alte cuvinte, amintirile trebuiau să se bazeze pe experiența directă și nu puteau fi culese din fotografii sau povestiri de familie.
Acest lucru a fost important de evidențiat, deoarece unii oameni își pot forma prima amintire doar dintr-o poveste a unei rude sau dintr-o informație combinată dintr-o fotografie. Într-adevăr, autorii studiului au sugerat că unele amintiri fictive ar putea fi pur și simplu bazate pe fragmente ale unei experiențe timpurii mai degrabă decât pe o primă amintire reală. 

În studiul online, primul de acest fel, aproape 2.500 de oameni și-au construit cumva primele lor amintiri. Dar aceste amintiri pot fi atât de înrădăcinate, încât unii oameni refuză să creadă că amintirile lor sunt fictive, chiar și atunci când sunt informați despre știința din spatele amintirii.
Cercetătorii au descoperit că aceste amintiri fictive sunt predominante în rândul adulților de vârstă mijlocie și a adulților în vârstă. Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt siguri ce grup de vârstă este cel mai sensibil la aceste amintiri create. 

Primele amintiri influențează oamenii de-a lungul vieții lor, în special personalitățile lor. De exemplu, un studiu din 1965 a declarat că prima ta amintire poate afecta profund viziunea asupra realității și a sinelui. Oricare ar fi implicațiile primelor noastre amintiri, existența lor este profund înrădăcinată ca primă recunoaștere a conștiinței noastre.
Astfel, posibilitatea ca aceste prime amintiri să fie create poate fi un gând tulburător.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod