Obiceiuri pe care le au în comun oamenii foarte empatici

Empatia este definită ca abilitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele altei persoane. Empatia este un lucru cu care ne naștem, dar multe dintre acțiunile pe care le fac oamenii arată mai degrabă o lipsă acută a empatiei.
Se pare că este un proces dificil cel de a trăi cu adevărat ghidați de compasiune și recunoștință, lucruri care sunt semnele funcționării unei civilizații inteligente și evoluate. Trebuie să examinăm lumea exterioară și acțiunile noastre. Iată câteva obiceiuri pe care le au în comun oamenii foarte empatici!

Ce obiceiuri au în comun oamenii foarte empatici?


Pare că viața de zi cu zi ignoră importanța empatiei. De la vârste fragede, copiii interacționează cu instituțiile educaționale, care nu predau empatia. Accentul pus pe memorare reprezintă o prioritate, iar eforturile de a obține note mari se concentrează pe ideea conform căreia o calificare este ceea ce ar trebui plănuit mereu în viață. Este un mediu în care învățăm că nu cooperarea este naturală și vitală, ci competiția.
Nu ne dăm seama că viitorul nostru nu depinde de a-i învinge pe cei din jurul nostru, ci de cooperarea noastră cu ceilalți. Din cauza faptului că nu există niciun accent pus pe empatie și pe explorarea sentimentelor, ființele umane se dezvoltă și contribuie la formarea unei societăți cu oameni care au uitat de empatie și care nu își analizează emoțiile. 

Însă atunci când ești capabil să observi că lumea noastră acționează astfel, faci de fapt primul pas în a înțelege că schimbarea vine din fiecare dintre noi. Avem puterea individual de a schimba lucrurile.

În adâncul sufletului, tuturor ne pasă de alții și încercăm să percepem și perspectivele celorlalți. Deseori avem dorința de a-i ajuta pe cei care sunt într-o primejdie într-o formă sau alta, în diferite momente din viața noastră.
Unii oameni fac acest lucru la scară largă, unii o fac doar atunci când apare ocazia, iar unii își petrec toată viața dedicată ajutării altora. Abilitatea de a înțelege și de a percepe sentimentele altora poate fi dificilă. Dar nu este nevoie să o faci la un nivel ridicat, empatia se află în inima ta. Dacă dorești cu adevărat să fii o persoană empatică, trebuie să înveți să îți urmezi inima. Vei fi mereu ghidat să faci ceea ce este bine pentru toți. Iată ce au în comun oamenii foarte empatici!

1. Își cultivă curiozitatea cu privire la străini


Oamenii empatici au o curiozitate nemărginită când vine vorba de străini. Li se pare că alți oameni sunt mai interesanți decât ei. Stai de vorbă cu o persoană străină o dată pe săptămână! Ai nevoie doar de curaj.

2. Provoacă prejudiciile și descoperă lucrurile în comun


Provoacă-ți propriile preconcepții și prejudicii! Concentrează-te pe ce aveți în comun mai degrabă decât pe diferențele dintre tine și alți oameni! 

3. Încearcă viața altei persoane


Educația vine din experiență. Fă propriul experiment! Încearcă să participi la slujbele altor religii și credințe față de a ta.
Sau petrece-ți vacanța făcând voluntariat într-o țară în curs de dezvoltare. 

4. Ascultă cu atenție și se deschid


Există două trăsături necesare pentru a fi o persoană empatică. Acestea stăpânesc arta ascultării radicale, trăiesc momentul, sunt prezente cu adevărat când cealaltă persoană povestește ceva. Și își dezvăluie vulnerabilitatea, îndepărtând măștile, pentru a crea o legătură puternică.

5. Inspiră schimbarea socială


Dacă plantăm semințele schimbării în copiii noștri, empatia va crește la o scară colectivă. 

6. Dezvoltă o imaginație ambițioasă


Tindem să credem că empatia ar trebui rezervată pentru persoanele care trăiesc la marginile sociale. Dar nu este suficient. Trebuie să empatizăm și cu persoane ale căror valori nu le împărtășim.
Astfel putem duce la crearea unei revoluții radicale în ceea ce privește relațiile dintre oameni.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod