Fericirea ar putea fi contagioasă conform studiilor

Știai că poți împrumuta buna dispoziție sau proasta dispoziție de la prietenii tăi, potrivit unui studiu recent publicat în revista Royal Society Open Science? Iată care este motivul pentru care fericirea ar putea fi contagioasă!

De ce este fericirea contagioasă?


Acest lucru nu ar trebui să te oprească să fii prieten cu persoanele care au o dispoziție proastă, după cum spun autorii studiului. Din fericire, efectul nu este suficient de puternic pentru a te împinge spre depresie. Noul studiu vine pe lângă multe alte cercetări care sugerează că fericirea și tristețea, precum și stilul de viață și factorii comportamentali, cum ar fi fumatul, băutul, obezitatea, exercițiile și chiar și capacitatea de a se concentra, se pot răspândi în rețelele sociale, atât online, cât și în viață.
Dar, în timp ce multe alte studii anterioare au privit doar datele despre prietenie de la un moment anume, acesta este unul dintre puținele studii care au măsurat schimbările sociale și de dispoziție de-a lungul timpului.

Această metodă a fost capabilă să demonstreze modul în care prietenii se influențează reciproc și ajută la excluderea posibilităților ca similitudinile dintre prieteni să existe doar pentru că oamenii tind să se orienteze spre și să stea împreună cu alte persoane ca ei.
Noile cercetări au implicat grupuri de tineri și liceeni, care au participat la teste de depresie și au răspuns la întrebări legate de cei mai buni prieteni, mulți dintre aceștia fiind, de asemenea, incluși în studiu. În total, în studiu au fost analizați 2194 de tineri, care au folosit un model matematic pentru a căuta conexiuni între rețelele prietenilor.

În general, copiii ai căror prieteni erau într-un stare proastă au fost predispuși unor stări proaste și au scăzut șansele de a se ridica din aceste stări atunci când s-au întors la alte teste dupa 6 luni.
Atunci când oamenii stăteau în preajma unor prieteni fericiți, stările lor de spirit s-au îmbunătățit în timp.

Unele simptome legate de depresie, cum ar fi oboseala și pierderea interesului, se pare că urmează acest tipar, pe care oamenii de știință îl numesc contagiere socială. Însă acest lucru nu este ceva ce ar trebui să îngrijoreze oamenii. Mai degrabă, este probabil doar un răspuns normal și empatic cu care suntem familiarizați. Cu alte cuvinte, atunci când un prieten trece printr-o perioadă mai grea, este logic să simțim o parte din durerea lor și nu putem sta deoparte.
Dar faptul că aceste sentimente negative se răspândesc în rețelele sociale are implicații importante asupra sănătății.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod