Cele mai frecvente fobii

Care sunt cele mai frecvente fobii?

Îți este teamă de înălțimi, de păianjeni sau de mulțimi? Nu ești singur pentru că aceste reacții se numără printre cele mai frecvente fobii. Află care sunt celelalte fobii de pe listă și ce elemente declanșează reacțiile negative de teamă, agitație, amețeală, greață, respirație întretăiată și anxietate.
Potrivit specialiștilor, fobiile apar de obicei în timpul copilăriei sau adolescenței și se accentuează la vârsta adultă. Afectează de două ori mai multe femei decât bărbați și sunt o cauză majoră a afecțiunilor psihiatrice. Lista care cuprinde cele mai frecvente fobii realizată de verywellmind.com îți arată care sunt principalele elemente care declanșează reacții negative.
Este foarte important să conștientizezi, de asemenea, că fobiile pot fi minimizate sau eliminate cu ajutorul medicamentației sau al terapiei specializate.

 
Iată care sunt cele mai frecvente fobii:

 
1. Arahnofobia

Reprezintă teama de păianjeni și alte arahnide. În momentul în care o persoană afectată de această fobie vede un păianjen sau, în unele cazuri, numai imaginea păianjenului, poate fi copleșită de o stare de teamă și panică.
Deși există peste 35.000 de specii de păianjeni, numai 10 dintre ele sunt periculoase pentru oameni.
Una dintre explicațiile pentru această fobie este faptul că strămoșii noștri nu posedau cunoștințele medicale din prezent și nu puteau trata în mod adecvat mușcătura de păianjen. Astfel, de-a lungul timpului s-a creat o predispoziție spre teama față de arahnide.

 
2. Ofidiofobia

Se referă la teama de șerpi. Această fobie este atribuită de obicei evoluției istorice a oamenilor, diferitelor experiențe personale sau influențelor culturale. Există și teoria potrivit căreia ofidiofobia apare ca urmare a fricii cauzate de boli și contaminarea cu bacterii. În plus, studiile de specialitate au relevat că șerpii provoacă foarte des o reacție de respingere, ceea ce indică de ce nu există o astfel de reacție față de lei sau urși, deși sunt animale periculoase.

 
3.
Acrofobia

Este frica de înălțimi și afectează aproximativ 6% din populație. Poate declanșa atacuri de panică și implică evitarea locațiilor situate la înălțime, de exemplu diferite etaje ale clădirilor, podurile sau turnurile. Deși această teamă poate fi rezultatul unei experiențe traumatizante, poate fi cauzată și de adaptarea la nivel istoric în mediul în care o cădere de la înălțime implica un pericol foarte mare. Deși multe persoane vor avea un anumit grad de teamă când se află la înălțime, acrofobia declanșează reacții extreme.

 
4. Aerofobia

Este teama de a zbura și afectează între 10 și 40% dintre adulți. Printre simptomele specifice se regăsesc tremuratul, pulsul crescut și sentimentul de confuzie sau dezorientare.
În unele cazuri aerofobia poate determina o persoană să evite avioanele și orice alte aparate de zbor. 

 
5. Tripanofobia

Reprezintă teama de injecții care poate face o persoană să evite tratamentul necesar și medicii. La fel ca multe alte fobii și tripanofobia poate rămâne netratată pentru că persoana în cauză va face tot posibilul pentru a ocoli elementul declanșator și situația problematică. Tripanofobia afectează între 20 și 30% dintre adulți.
În cazul în care sunt nevoite să facă o injecție persoanele în cauză vor fi foarte speriate, vor avea pulsul crescut sau pot leșina.

 
6. Agorafobia

Se referă la teama de a fi singur într-o situație sau într-un loc din care poate fi dificil să ieși.
Această fobie include teama de zone aglomerate, spații dechise sau alte situații care pot declanșa un atac de panică. Persoanele afectate vor începe să evite astfel de locuri și în unele cazuri pot ajunge să refuze să plece de acasă. Agorafobia apare între finalul adolescenței și 25-30 de ani, iar două treimi dintre persoanele afectate sunt femei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod