3 motive pentru care suntem mai amabili cu stranii decât cu oamenii apropiati

3 motive pentru care suntem mai amabili cu străinii decât cu oamenii apropiați

Comportamentul oamenilor se schimbă în funcție de persoanele de care sunt înconjurați. Nu este neapărat un semn de falsitate, ci este o atitudine normală.
Oamenii de știință au demonstrat că există un mecanism ascuns care poate controla ce facem și ce spunem în funcție de persoanele care sunt în preajma noastră. Profesorul de psihologie Deborah South Richardson, specializată în studiul agresivității, a descoperit de ce se întâmplă acest lucru.
Există un tipar pe care cei mai mulți oameni îl recunosc: avem tendința de a fi mai amabili și mai drăguți cu persoane străine decât suntem cu oamenii apropiați, pe care îi iubim. Iată care sunt explicațiile și ce poți face pentru a preveni acest lucru:

Considerăm că relațiile noastre sunt suficient de puternice să reziste

Ne petrecem o mare parte din timp cu diferite persoane care nu sunt neapărat apropiate precum colegi, clienți sau pur și simplu necunoscuți pe care îi întâlnim în diferite situații. Fie că suntem la locul de muncă sau la școală, ne simțim obligați să zâmbim în fața celorlalți și să fim cât mai politicoși posibil.
Simplul motiv este acela că ne dorim să părem amabili și civilizați, astfel încât să ne simțim acceptați. Dar când ajungem acasă sau în preajma oamenilor care ne sunt foarte apropiați, renunțăm imediat la acest comportament amabil.
Adevărul este că oamenii se simt în largul lor în preajma celor pe care îi iubesc și care le sunt apropiați, așa cum este cazul familiei sau al partenerului de viață. Când suntem noi înșine, asta înseamnă că ne aratăm toate laturile, inclusiv cele mai puțin plăcute. De asemenea, potrivit unui studiu recent, se pare că avem tendința de a ne elibera inconștient furia asupra persoanelor de care ne simțim cel mai apropiați pentru că avem senzația că relațiile cu ei sunt suficient de puternice încât să reziste în orice situație. Cu cât suntem mai apropiați de cineva și cu cât încrederea este mai mare, cu atât mai mult simțim că putem să împingem limitele relației.

Nu ne simțim în siguranță să fim noi înșine în preajma străinilor

Atunci când cunoaștem pe cineva nou, nu ne arătăm din primele clipe adevărata personalitate.
Facem acest lucru abia când ajungem în punctul de a dezvolta o conexiune apropiată și de a avea încredere în persoana respectivă. Pe de altă parte, oamenii au tendința de a-și ascunde adevărata părere despre o persoană pe care abia au cunoscut-o. De exemplu, nu îi poți spune unui nou coleg că un obicei de-al lui te enervează, dar nu ai o problemă să faci asta cu cineva din familie sau cu partenerul de viață.
Nivelul de toleranță dintr-o relație strânsă crește suficient de mult de-a lungul timpului astfel încât să ne permitem să țipăm sau să spunem lucruri nu tocmai drăguțe, știind că acest comportament nu ne va afecta relația.

Nu tolerăm trăsăturile negative ale oamenilor alături de care ne petrecem cel mai mult timp

Nu începi să urăști brusc anumite trăsături sau comportamente negative ale partenerului de viață, membrilor familiei sau celui mai bun prieten. Chiar dacă așa ți se pare, ceea ce se întâmplă de fapt este că nu mai poți tolera lucruri care nu ți-au plăcut la ei încă de la început.
Cu cât petreci mai mult timp alături de o persoană, cu atât mai puțin tolerantă devii față de ciudățeniile sau trăsăturile sale negative.
Iar acest lucru nu se întâmplă în cazul străinilor pentru că nu petreci suficient timp împreună cu ei pentru a dezvolta intoleranță față de unele dintre caracteristicile lor. Chiar dacă te deranjează ceva, cel mai probabil nu o spui pentru că știi că nu ești nevoită să petreci prea mult timp alături de persoana respectivă.

Cum să previi un astfel de comportament

Acum că știi de ce ai tendința de a-ți vărsa nervii pe persoanele dragi, este bine să afli și ce poți afce pentru a evita acest comportament. Iată câteva trucuri:
- Ia o pauză atunci când simți nevoia. Dacă stai prea mult timp în preajma oamenilor la care ții, riști să devii tot mai puțin tolerantă față de ei și să le observi toate defectele. Petrece puțin timp departe de ei pentru a avea răgazul necesar de a reflecta la relația voastră dintr-o nouă perspectivă și de a învăța să le apreciezi din nou părțile bune.
- Petrece timp cu cei dragi în compania altora.
Când suntem în compania celor cu care avem o relație superficială, ne comportăm mai politicos, inclusiv cu cei dragi.
- Învață să-ți controlezi reacțiile. Atunci când ai o răbufnire furioasă față de cineva drag, încearcă să-ți amintești de ce ești, de fapt, nervoasă. Ai putea să descoperi că motivul real este traficul aglomerat care te-a făcut să ajungi mai târziu acasă sau treburile suplimentare de la locul de muncă.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod