Voluntariat mamici

Voluntariat pentru mămici: 4 tipuri de activități în funcție de vârsta copilului

Rolul de mamă îți solicită foarte multă energie și timp și ai impresia că nu mai ai cum să te implici în activitățile de voluntariat? Sfaturile specialiștilor te vor ajuta să valorifici oportunitățile de voluntariat pentru mămici corelându-le cu vârsta copilului.
Voluntariatul este una dintre cele mai simple soluții pentru a consolida o imagine pozitivă despre propria persoană, te va ajuta să adaugi aspecte interesante la cv și vei obține multă energie în urma interacțiunilor utile cu alți adulți sau copii în timp ce contribuiți cu toții la realizarea unui obiectiv comun, cu o semnificație importantă. 
Dacă depui efort pentru a proteja mediul înconjurător, a ajuta persoanele fără venituri, copiii orfani sau animalele părăsite îi vei arăta copilului tău cât de mult contează empatia, bunătatea și receptivitatea la nevoile celorlalți. Din păcate tocmai activitățile de voluntariat pentru mămici ajung să fie neglijate când se mărește familia. În contextul noilor responsabilități și ca urmare a oboselii care se poate instaura rapid contribuțiile la o cauză nobilă vor părea foarte dificile.
Totuși, voluntariatul nu este incompatibil cu programul unei mame ocupate și poți găsi activitatea care ți se potrivește fără să-ți neglijezi copilul sau să uiți să realizezi alte sarcini.

 
Iată cum poți opta pentru activitățile de voluntariat pentru mămici în funcție de vârsta copilului tău:

 
1.
Dacă ai un bebeluș (până la 1 an)

Poate ți se pare greu de crezut, dar voluntariatul nu este deloc complicat când copilul tău este foarte mic. Bebelușii sunt ușor de transportat și dorm destul de mult. Dacă nu te simți prea obosită și copilul tău reacționează bine când nu stă mereu acasă poți lua în calcul activități de voluntariat în locuri care nu sunt foarte aglomerate. Majoritatea noilor mame au nevoie să interacționeze cu alți adulți, iar voluntariatul este șansa de a te simți mai bine în timp ce sprijini o cauză nobilă.
Poți alege activitățile caritabile sau poți participa la diferite plimbări în aer liber cu scopul strângerii de fonduri. Nu trebuie decât să iei bebelușul în cărucior și să te bucuri de aerul curat de afară. Îți poți chema și prietenii pentru a discuta pe drum sau poți face cunoștință cu persoane noi.

 
2. Dacă ai un copil de 2-3 ani

Poți profita de momentele din timpul zilei când doarme copilul pentru a realiza activități de voluntariat care pot fi desfășurate de acasă.
De exemplu, poți croșeta șosete, fulare, mănuși sau pături pentru persoanele nevoiașe, poți arhiva fotografii pentru diferite organizații caritabile sau poți administra website-uri pentru a sprijini voluntariatul.
Poți implica și copilul în aceste activități dacă îi explici despre ce este vorba într-un limbaj pe care îl înțelege cu ușurință. Spune-i că familia voastră împarte lucrurile cu ceilalți, că este bine să-ți pese de nevoile lor și că îi puteți ajuta împreună să zâmbească și să se simtă mai bine. Îi poți arăta cum  să strângă jucării mai vechi sau alimente ambalate pentru a realiza pachete pentru diferite organizații de voluntariat.

 
3. Dacă ai un copil de 3-6 ani

Șansele de voluntariat care se încadrează în programul zilnic devin din ce în ce mai variate pe măsură ce copilul crește. De îndată ce merge la grădiniță vei avea la dispoziție cel puțin două dimineți pe care le poți dedica voluntariatului sau poți lua copilul cu tine pentru a-l obișnui cu astfel de inițiative.
Flexibilitatea este foarte importantă pentru că este posibil să apară îmbolnăviri sau zile în care copilul nu merge deloc la grădiniță. Este ideal să găsești un grup de voluntari care nu are un program fix.
Este un moment potrivit pentru a începe discuțiile în familie despre faptele bune în folosul celorlalți și modul în care putem contribui pentru a face lumea un loc mai frumos pentru toți. Ia copilul cu tine pentru activitățile care presupun plantarea copacilor, plimbarea animalelor din adăposturi sau curățenia făcută în parcuri. Copiii se simt foarte bine când văd un efect pozitiv direct al acțiunilor lor.

 
4. Dacă ai un copil care merge la școală

După ce copilul tău începe școala programul va fi mult mai stabil decât la grădiniță și poți planifica diferite activități de voluntariat în funcție de orarul lui. Te poți implica și în activitățile cu program fix o dată pe săptămână sau de 3-4 ori pe lună. Poți alege voluntariatul în căminele de bătrâni, poți găti pentru diferite organizații sau poți susține reciclarea deșeurilor și eliminarea plasticului.
Copilul tău va înțelege foarte bine ce înseamnă voluntariatul la această vârstă și este momentul perfect pentru a-i explica responsabilitatea pe care o are la nivel social și pentru protecția mediului înconjurător.
Realizați activități caritabile în familie, de exemplu strânsul frunzelor sau măturatul în curțile vecinilor mai în vârstă, reciclarea sticlelor și a cutiilor de suc găsite în parc sau colectarea de alimente pentru adăposturi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod