De ce contează ca tații să fie cât mai tineri pentru copiii lor

Despre motivele pentru care o mamă este favorabil să nască cât mai tânără se vorbește foarte des și astfel cunoaștem ce se întâmplă cu sarcina din punctul de vedere al femeii.
Despre motivele pentru care și bărbații e bine să fie tineri nu se vorbește, ba chiar multe femei consideră că un bărbat matur sau chiar trecut de prima tinerețe sunt un simbol al stabilității și asumării. Este aproape trendy evitarea bărbaților de-o vârstă, să nu mai spunem mai mici. Iată că există cercetări care pun accent pe problemele reale de sănătate care pot apărea pe cale de consecință într-o sarcină alcătuită cu un bărbat mai în vârstă și sunt la fel de tranșante precum cele din cazul femeilor.
 
Dacă femeile trăiesc știind riscurile de a naște după 36, 38, 40 ani și se tem de autism în cazul copiilor pe care și-i doresc târziu, bărbații nu sunt măcinați de aceleași griji.
Ei bine, bărbatul sărit de 40 nu este un proaspăt tătic ideal, și nu vorbim numai despre probleme de natură socială: îmbătrânirea tatălui la vârsta la care un copil solicită părintele, probleme de comunicare, apariția în cazul tatălui a problemelor de sănătate specifice bătrâneții. 
 
Au început să apară dovezi că tații care concep după 40 ani au copii care au de două sau trei ori mai multe riscuri de a dezvolta o tulburare legată de autism și schizofrenie. Copiii concepuți de tați care au depășit vârsta de 40 ani au performanțe academice reduse. Copiii cu tați mai tineri au șanse mai mici să devină sociopați, deși nu s-a evidențiat cauza biologică în vreunul dintre studii deocamdată. 
 
Nu se știe momentan dacă asocierile acestea au loc din cauza modificărilor genetice ce au loc în spermă odată cu vârsta, sau dacă au loc din simplul motiv problematic că bărbatul a devenit tată atât de târziu, cauzând o întârziere în conceperea unui copil și următoarei generații. 
 
Aptitudinile sociale însă în termeni generali au mare legătură cu vârsta paternală.
Până să vorbim de o cauzalitate între vârsta paternală și o patologie, care nu este demostrată, putem să ne concentrăm doar pe legătura dintre ele. 
 
Pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, au loc anumite mutații genetice în ceea ce privește producția spermei, care ar putea explica unul din motivele numite mai sus. Fiecare înmulțire a celulelor spermei înseamnă o nouă oportunitate de mutație. Estimările spun că aceste mutații se dublează la fiecare 16 ani, ceea ce sugerează că bărbații în vârstă sunt mai predispuși la o prezență ridicată a acestui simptom. 
 
Alte studii arată că bărbații care prezintă risc de boli psihice au tendința să devină tați mai târziu în viață, ceea ce nu înseamnă decât că și copiii lor moștenesc riscul.
 
În același timp, dacă copiii ar moșteni numai un risc, și nu chiar și problemele în sine, problema vârstei paterne nu ar mai exista deloc! Totul, de la condiția genetică, stilul de viață și factorii de mediu influențează producția de spermă! 
 
Cercetătorii insistă pe incipiența acestor studii care au nevoie de multă aprofundare, însă parcă nu mai e nicio surpriză că încet-încet se adeveresc sfaturile pe care le-am primit odată cu educația din partea familiei!

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod