Provocările unei mame și cum să faci față schimbărilor fără să te pierzi pe tine pe parcurs

În unul dintre cele mai cunoscute citate ale sale, Osho spunea: „În momentul în care se naște un copil, se naște și o mamă. Femeia a existat și înainte, dar mama niciodată. O mamă este ceva absolut nou.”
In aceste conditii, devine usor de inteles de ce intreg universul unei femei se da peste cap atunci cand pe lume apare copilul, de cele mai multe ori, extrem de dorit si de asteptat. Daca mama se naste odata cu copilul ei, inseamna ca provocarile noii ei identitati sunt cel putin la fel de mari ca provocarile noului nascut, care invata sa cunoasca mediul cel nou in care incepe sa traiasca exclusiv prin intermediul experientei directe.

Nu ne poate invata nimeni sa fim mame, invatam singure zi de zi, pas cu pas, impreuna cu copilul nostru, sa respiram diferit, sa vedem diferit, sa simtim diferit, sa ne adaptam toate simturile la noua noastra realitate.
Iar asta ne ocupa tot timpul si absolut toata energia.Faptul ca este necesar sa renuntam, cel putin temporar, la fosta noastra identitate pentru a putea invata sa fim mame, este adesea coplesitor si creator de complexe si frustrari.
Procentul de femei care reusesc sa se regaseasca pe ele ca femei, dupa anii in care se lasa conduse de nevoile copilului, este, chiar si in mediul urban, extrem de mic.

Desi copiii mei sunt mai mari acum, si perioada in care functionam exclusiv pe pilot automat a ramas undeva departe, este suficient sa trec in plimbare cu cainele prin parc dimineata, cand mamicile din cartier isi fac rutina impreuna cu bebelusii, si ma teleportez aproape instantaneu in primele mele luni de proaspata mamica, cand universul imi fusese redus la copil si exclusiv la el.

Nu mai aveam niciun fel de viata in afara fiintei care imi popula cu naturalete lumea.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod