Moduri în care mamele pot influența negativ viața copiilor

Există multe mame în această lume care și-au afectat emoțional copiii. Mamele ar trebui să își pregătească copiii pentru lume, să aibă grijă de ei și să îi echipeze cu toate abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață pe cont propriu.
Cu toate acestea, nicio mamă nu este perfectă, iar defectele ei pot sta în calea unei educații perfecte. De cele mai multe ori, copiii au parte de o dezvoltare normală. Însă există unele mame care acționează în mod paradoxal împotriva instinctului lor. Acest lucru se poate datora propriei educații, tulburărilor de personalitate sau defectelor. Acestea își pot influența negativ copiii, la nivel emoțional, mental și fizic. 

Cum pot influența negativ mamele viața copiilor?


1. Mamele obsedate de control


Mamele obsedate de control nu le dau libertate copiilor atunci când se află în creștere. Acestea vor să știe totul și să dea aprobarea copiilor înainte ca aceștia să își facă orice plan. Este dificil pentru copii să se întâlnească cu prietenii lor în mod obișnuit, iar dacă fac o plimbare spontană, aceasta este considerată aproape o infracțiune de către mamele obsedate de control. Aceste mame iau toate deciziile pentru copii, deoarece le este frică să îi lase să facă greșeli.
Nu îi lasă niciodată să se îndepărteze de limitele regimului strict. Viața cu o astfel de mamă le strică autonomia copiilor. Acest lucru îi face să le fie frică să își asume riscuri, chiar și riscuri calculate, și să nu își poată asuma o poziție de conducere. Copiilor crescuți de astfel de mame le este frică să ia propriile decizii. Au o dependență nesănătoasă față de ceilalți oameni și se bazează pe alte persoane pentru a le conduce viața. Încrederea în propriile abilități este aproape inexistentă. 

2. Mamele care își pedepsesc copiii pentru orice greșeală


Unele mame cred că este important să le insufle un sentiment puternic de moralitate copiilor. Acestea vor să își învețe copiii despre diferența dintre bine și rău și consecințele acțiunilor lor. În plus, se asigură că cei mici simt pe propria piele consecințele fiecărui lucru rău pe care îl fac. Dacă iau note proaste, sunt pedepsiți o săptămână.
Dacă se ceartă cu cineva la școală, le sunt confiscate gadgeturile. Dacă sunt nepoliticoși față de părinți, nu mai au voie afară. Copiii care au fost pedepsiți mult au o perspectivă dură asupra propriei persoane. Aceștia au tendința de a se simți mai bine dacă facă fac o greșeală și sunt pedepsiți imediat. Le este frică să își dorească lucruri bune pentru ei, deoarece cred în adâncul sufletului că merită numai lucruri rele. De asemenea, au tendința de a se simți incomod atunci când oamenii se poartă frumos cu ei, mai ales dacă i-au supărat în mod accidentat.

3. Mamele care stabilesc standarde nerealiste pentru copii


Este vorba despre mamele care își doresc ca copiii lor să fie cei mai buni. Din păcate, nu are importanță pentru aceste mame faptul că cei mici se străduiesc, dacă ei nu au cele mai bune rezultate. Cu alte cuvinte, efortul nu este la fel de important precum rezultatele, iar acestea sunt dezamăgite de copiii lor în momentul în care nu le sunt satisfăcute așteptările uriașe.
S-ar putea să verifice mereu notele copiilor sau să își certe copiii atunci când nu sunt cei mai buni din clasă. Din moment ce acești copii nu sunt niciodată suficient de buni pentru mamele lor, nu vor fi niciodată suficient de buni pentru sine. Nu își permit să facă greșeli. Evită să rezolve sarcini dificile, deoarece nu își doresc să încerce ceva fără a fi cei mai buni. Se așteaptă să exceleze la tot ceea ce fac sau sunt dezamăgiți de ei. Acești copii nu pot percepe eșecul ca o parte normală a vieții, deoarece eșecul reprezintă cel mai grav rezultat posibil pentru ei. În mod constant, se blamează pentru propriile slăbiciuni. De asemenea, au tendința de a critica alte persoane și de a menține standarde extrem de ridicate. Își dau la o parte partenerii atunci când nu le suportă defectele și își dau seama că nimeni nu e suficient de bun, deoarece simt că ei nu sunt suficienți de buni pentru sine.

4. Mamele care își manipulează copiii


O mamă care își manipulează copilul încearcă în mod constant să își facă copilul să se simtă prost. De asemenea, atribuie propriile neajunsuri și defecte copilului, făcându-l pe acesta să creadă că un comportament rău este motivul pentru care e supărată mereu.
O astfel de mamă nu poate să își asume niciodată responsabilitatea pentru ceea ce face și își compară copilul cu alte persoane sau încearcă să provoace conflicte. O mamă manipulatoare își învață copilul să renunțe la propriile nevoi, deoarece ale ei sunt mai importante. Iar copiii crescuți de astfel de mame ajung să își ceară scuze oamenilor chiar și atunci când nu este vina lor. Suferă de anxietate socială și își asumă responsabilitatea pentru acțiunile celorlalți.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod