6 reguli alimentare pe care toți copiii ar trebui să le urmeze

Într-o lume în care tentațiile culinare sunt la tot pasul, copiii trebuie învățați de mici să fie responsabili cu alimentele pe care le consumă. Iată 6 reguli alimentare pe care toți copiii ar trebui să le urmeze!
Cartofii prăjiți, prăjiturile consumate aproape zilnic (chiar dacă sunt de casă), mezelurile, carnea prăjită, dulciurile din comerț, pâinea albă în exces, pastele din făină albă sunt doar câteva dintre alimentele pe care foarte mulți copii le consumă de la vârste fragede și care nu le furnizează nutrienții de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. Mulți părinți și bunici consideră că atunci când sunt mici, copiii pot să mănânce orice, prin urmare aleg calea de a le satisface toate poftele. 

Este firesc și normal să îi gătești copilului tot ceea ce este mai bun, însă uneori este mai sănătos să te gândești puțin la nutrienții pe care îi furnizează acel preparat pe care i l-ai făcut cu atâta dragoste. De asemenea, tot acest obicei te va ajuta să îi insufli copilului de mic ideea de a fi responsabil cu alimentele pe care le consumă și să știe ce înseamnă să mănânce sănătos. 

Specialiștii susțin că ceea ce mănânci astăzi nu are consecințe imediate, ci efectele se vor vedea în timp. Astfel că, este foarte important să ai câteva reguli pe care să le respectați în casă și pe care toți copiii ar trebui să le urmeze.
Iată care sunt, potrivit site-ului food.ndtv.com:


Micul dejun este foarte important

Dacă incluzi acest obicei în rutina zilnică a copilului este foarte posibil ca să-l mențină pentru tot restul vieții. Chiar dacă adulții sunt mereu grăbiți și uneori sar peste micul dejun, pentru copii această masă este una esențială pentru a crește și a se dezvolta armonios. Potrivit unui studiu realizat de Kings College din Londra, copiii care sar adesea peste micul dejun sunt predispuși riscului de a suferi de malnutriție, deoarece nu ajung să consume cantitățile recomandate de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea lor. În schimb, copiii care au consumat cu regularitate micul dejun aveau un nivel ridicat de folați, calciu, fier și iod în corp, nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea organismului.


2. Gustările prăjite și cu grăsimi nu ar trebui consumate în fiecare zi

Copiii iubesc chipsurile, prăjelile, dulciurile, pizza și sunt mereu tentați să le consume în cantități mari dacă se regăsesc în preajma lor. Prin urmare, știind că aceste gustări nu sunt sănătoase și nu trebuie consumate zilnic este de preferat să nu le pui la îndemâna copiilor.
Ca părinte, este foarte important să găsești alternative sănătoase la aceste gustări din comerț. Știai că o dietă bogată în grăsimi și prăjeli reduce nivelul unei proteine esențiale care are rol crucial în buna funcționare a creierului? Potrivit cercetătorilor elvețieni, acest lucru are un efect negativ asupra memoriei, iar copiii sunt expuși riscului de a dezvolta Alzheimer mai târziu. Acest efect nu este deloc de ignorat și se adaugă pe listă alături de alte riscuri deja binecunoscute, cum ar fi diabetul zaharat și obezitatea.


3. Dulciurile nu se consumă zilnic

Cercetările recente arată că în prezent copiii ajung să consume de trei ori mai mult zahăr față de cantitatea obișnuită pentru vârsta lor. Chiar dacă poate să fie o misiune extrem de dificilă să ții copilul departe de dulciuri și zahăr, este foarte important să controlezi alimentele pe care le consumă. Deoarece știm că zahărul are un efect devastator asupra corpului, nu este recomandat ca un copil să mănânce zilnic dulciuri, fie ele și preparate în casă. Se pot găsi alternative la zahărul alb rafinat (zahărul din nucă de cocos, fructele uscate) pe cae să le folosești pentru a prepara deserturi mai sănătoase, însă acestea nu trebuie consumate în fiecare zi.
Este mult mai bine să păstrezi acest răsfăt pentru weekend sau la anumite ocazii speciale. Fructele proaspete și cele uscate (consumate în cantități mai mici) sunt mai potrivite pentru consum la vârsta lor, deoarece le furnizează energie, dar și nutrienți de care are nevoie corpul.


4. Verdețurile trebuie să se regăsească în meniul copiilor

Oricât de dificil ar fi de realizat acest lucru, este important să găsești soluții pentru ca micuțul să consume verdețuri și legume. Acestea sunt printre alimentele de bază, necesare pentru creștere și dezvoltare. Potrivit specialiștilor, ai mai multe șanse să accepte legume noi în fiecare zi dacă începi cu acest obicei încă din prima lună de diversificare. 


5. Caută alternative sănătoase 

Principalul obiectiv nu este acela de a-l împiedica să consume alimentele lui preferate, ci de a-i oferi și alternative mai sănătoase din când în când care au un gust asemănător și arată apetisant. De exemple, dacă un copil adoră pizza, de ce să nu încerci să-i faci acasă acest preparat, substituind făină albă cu cea integrală.
De asemenea, în acest mod controlezi foarte ușor și celelalte ingrediente, precum și cantitățile folosite. Dacă îi plac foarte mult prăjelile fast-food, de ce să nu încerci să faci la cuptor aceste bunătăți, evitând astfel prăjirea lor în baie de ulei?


6. Să consume fucte de culori diferite

Fructele consumate în cantități normale și cât mai diverse furnizează corpului o mulțime de vitamine și minerale. În plus, ele sunt bune pentru digestie și pot să potolească pofta de dulce, astfel încât copilul va consuma mult mai puține dulciuri rafinate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod