Tulburarea somatoforma sau cand tot corpul striga continuu dupa ajutor

Stare de rau general aproape permanenta, cu multiple simptome neplacute (oboseala, ameteala, tremur interior, amorteli sau furnicaturi in diferite parti ale corpului). Toate aceste simptome se intind pe o perioada de timp destul de mare (luni-ani) si mimeaza diferite boli fizice.
Ce este tulburarea somatoforma?

Dupa cum indica numele ("soma" in greceste inseamna "corp"), este o tulburare psihica in care simptomele indica o suferinta sau o boala a corpului. Persoana sufera timp indelungat, de cele mai multe ori incepand din al treilea deceniu de viata, de multiple si variate simptome din diferite zone ale corpului, care apar in perioade diferite de timp:
  • Oboseala generala sau fatigabilitate;
  • Ameteala sau senzatie de nesiguranta in mers;
  • Stare de rau nedefinit in tot corpul;
  • Senzatie de tremor interior;
  • Amorteli ale capului sau membrelor, mai ales pe partea stanga;
  • Spasme musculare sau ale intestinelor;
  • Nod in "capul pieptului" sau in gat, ori dificultati de inghitire;
  • Dureri in regiunea toracelui cu caracter diferit de durerea de origine cardiaca.


De ce apare tulburarea somatoforma?

Exista, intr-adevar, astfel de personalitati care se incarca negativ la fiecare lucru sau intamplare care asupra celorlalti nu are nici un efect.
Probabil este un mecanism psihologic prin care constrangerile autoimpuse propriului siflet sunt transformate in senzatii neplacute ale corpului. Practic, este un proces continuu, prin care psihicul se incarca cu sentimente negative la orice intamplare, iar modul de exteriorizare al acestor sentimente negative este prin simptomele neplacute.


Care sunt riscurile de a avea tulburare somatoforma?

Probabil din cauza aspectelor care tin de particularitatile psihicului feminin, femeile sunt mai afectate decat barbatii de aceasta tulburare. Statisticile arata ca pe parcursul vietii cam o persoana din o suta prezinta aceasta tulburare. Aceleasi statistici releva ca acest mod de manifestare a tensiunilor psihice este mai frecvent la persoanele cu un grad scazut de educatie sau cu un nivel socio-economic mai scazut.


Ce este de facut in cazul tulburarii somatoforme?

Sunt necesare investigatii amanuntite, dar nu abuzive, pentru a exclude orice boala fizica posibil responsabila de producerea simptomelor.
Odata stabilit diagnosticul de tulburare somatoforma, tratamentul de orice fel va fi redus in limita posibilitatilor, pentru ca ar putea reprezenta un punct de reper prea stabil in starea de dezorientare a persoanei.

Riscul unui tratament adresat simptomelor este de a se perpetua pe o durata nedefinita, pentru ca persoana simte nevoia unui sprijin din afara, iar atunci cand il are este mai putin dispusa sa faca eforturi pe cont propriu pentru a depasi respectivele stari. Pe de alta parte, tratamentele au efect de moment, iar simptomele reapar la scurt timp.

Evident, atunci cand situatia o impune, prin prezenta unei depresii, se va administra tratament antidepresiv, dar pe o durata de timp cat mai scurta, pentru a evita dependenta psihologica (adica starea in care persoana are nevoie de medicament mai mult pentru a avea cugetul impacat, decat pentru o necesitate reala).


Partea cea mai importanta a tratamentului tulburarii somatoforme se realizeaza sub indrumarea unui consilier (psihiatru, psiholog) si consta in constientizarea cauzelor profunde ale simptomelor, concomitent cu sustinerea persoanei pentru depasirea evenimentelor stresante. Odata cu incercarea de gasire a cauzelor psihologice, se urmareste persoana pentru a preveni abuzul de substante.


Informatii preluate din cartea "Cum reactionam la stres - Tulburari psihice somatoforme si disociative" de Sorin Ene, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro
 

Comentarii (47)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 25 Oct 2023, 20:33
    Durere peste tot

    Buna!!Am niste dureri in piept ,in spate parca se dilata.plus gura mereu amurte..Corpul la fel apoi parca mă frige pe alocuri.Imi da durere în mușchi..Plus îmi amurte picioarele..manile..Ce poate fi..mai sânt și câte un tremur cate odată,o frica..mă tem sa nu mor..merci

    0
    0

  • Moise Mihaela pe 23 Ian 2015, 14:19
    Ameteli

    Sunt Moise Mihaela si ma confrunt cu ameteli mai ales pe stanga,am analize bune la sange,am facut rmn cerebral cu substanta si este bun simt capul amortit ,simt furnicaturi in membre si slabiciune in gambe ,stare de plutire.Nu stiu ce am.

    5
    1

  • Mihai pe 12 Iun 2014, 13:16
    Anxietate cu atacuri de panica = Borrelia sau boala Lyme

    Faceti un test de boala lyme si veti constata ca nu sunt din senin aceste stari de rau si sunt cauzate de aceste spirochete care se transmit prin tantari, capuse si contact sexual

    0
    3

  • ghenadie pe 10 Sep 2013, 17:42
    AJUTOR

    Nu stiu cum se numeste aceasta boala, dar sufer de 9 luni si nu stiu cum sa scap de aceasta, va rog ajutatima. Medici, analize, tratamente, am dat o multime, parca e totul in regula, dar cu putin efect. Am 37 de ani, anul trecut am avut o criza de tensiune arteriala si daca eram o persoana increzuta in sine, apoi am stat radical invers, O frica pe care nu o pot alunga, ma frige tot corpul si tot genul de nebunii pe care nu se poate de inchipuit. Mai am si o temperatura de 37-37 si 2 Am baut amitreptilin, alprazolam, rexetin, dar fara mari schimbari, u mai stiu cum sa actionez.Va rog ajutatima.

    5
    0

  • auriv pe 13 Apr 2013, 20:49
    Sindromul Münchausen

    Nu stiu medicii zic ca mama mea, are acest sindrom, dar eu vad ca intradevar sufera foarte mult, o frige tot corpul, apoi o eau frigurile,se ridica tensiunea, nu poate dormi, si nu poate folosi nici un medicament, nu primeste organizmul ,da reactie, nici de mincat nu poate minca aproape nimic, cum mininca ceva peste putin timp incepe criza. A mai auzit cineva de asa ceva.

    3
    3

  • tanase andrei pe 28 Iul 2012, 19:40
    ameteli continue va rog ajutatima

    am 16 ani si de vreo 8 luni sunt ametit in permanenta si asta imi strica toate activitatile si scoala nici afara nu pot iesi va rog ajutatima rabanne_code este idul meu analizele leam facut sunt toate perfecte

    9
    0

  • Cristian pe 28 Iul 2012, 14:41
    Exercitii fizice

    Am facut un atac de panica sever, crezand ca am facut infact in timp ce conduceam. Simteam ca ma duc...in fine, un timp am avut simtomele descrise de majoritatea aici. Fratilor, lasati analizele deoparte, tratamente cu nu stiu ce antidepresive, ele nu fac decat sa pacaleasca ceierul pe moment. Iesiti la alergat seara sau de preferat dimineata. Acest sfat l-am primit de la un medic in Italia. Dupa 6 luni ma simt excelent nu doar psihic dar si fizic, mai bine decat ma simteam la inceperea micului cosmar. Asta va reusi sa vindece creierul si corpul, a functionat la mine va functiona si la voi. Abia acum inteleg de ce in timp ce eu stateam seara dupa munca la pc italienii alergau ca nebunii cu walkman-ul in urechi.

    3
    0

  • angelly pe 25 Oct 2009, 21:59
    cum?

    Cum ne scapi tu,Catalin de anxietate?Ia spune-ne si noua!

    4
    0

  • lauren7iu pe 15 Oct 2009, 21:00
    catalin.martinescu

    va scap de anxietate,garantat.

    6
    2

  • ciorobeanicolae@yahoo.com pe 9 Oct 2009, 10:57

    Sufar de 4 ani de sindrom depresiv anxios.am facut tratament cu xanax si tot felul de pastile starea s-a mai ameliorat- nu mai am nici atacuri de panica cum aveam inainte-dar am ramas cu o stare de rau si cu ameteli pe care le am mai tot timpul.imi simt picioarele moi cind merg si mi-e teama sa merg pe strada singur.si am si tulburari de vederedin cauza asta.Stie cineva un tratament naturist sau altceva care sa ma ajute?va rog ,dati-mi un sfat. Ma puteti contacta la adresa ciorobeanicolae@yahoo.com.Va multumesc si astept un raspuns!

    11
    0

  • Adrian pe 21 Sep 2009, 20:48
    HELP

    Am 23 de ani si am dureri abdominale de 5 ani,totul a inceput dupa o gripa care ma tinut aprox.3 saptamani la pat,in ultimi 3 ani durerile persista zi de zi , e un film horror din care nu pot iesi,am facut toate investigatiile posibile chiar si in strainatate tot ce mi sa descoperit a fost un H.Pylori si stomacu inflamat am luat o gramada de scheme de tratament dar fara efect,intru-un final am fost diagnosticat cu tulburari de somatizare am luat si tratament psihotrop dar tot fara efect in prezent stau cu un gun la tampla si astept o salvare divina. Daca ma poate ajuta cine as fi foarte recunoscator ID:bazicweed

    6
    0

  • elisabeta pe 9 Sep 2009, 12:19
    nu stiu ce sa mai fac!!!!!!!!

    tot timpul am corpul amortit,´parca e urzicat, inclusiv simt ca mi se strange pielea de pe cap, si uneori ma doare partea dreapta a capului pun mana sa-mi iau durerea.incerc sa ma intind in pat si simt ca mi se,,inchirseste" tot corpul si ma ia cu ameteli, trebuie sa ma lupt sa-mi revin, ca de nu simt ca ma pierd de realitate. Nu stiu ce sa ma fac. SUNT DEPARTE DE TARA MEA; AICI UNDE TRAIESC NU CUNOSC LIMBA; NU STIU CUM SA-I EXPLIC MEDICULUI!!!POATE MA PUTETI AJUTA CU ORICE INFORMATIE MACAR CAT DE CAT SA MI SE MAI AMELIOREZE; SA REZIST PANA LA ANUL CAND IMI VOI PUTEA FACE TIMP PTR UN CONTROL IN TARA MEA.Trei degete de la piciorul stang imi amortesc de nu pot nici pasi,parca stau cu tot corpul intr-un tufis de urzici- Astept si va multumesc

    8
    0

  • Aurelia pe 23 Aug 2009, 18:05
    Tulburare somatoforma

    Dak este cineva si a avut boala de tulburare somatoforma va rog sa ma contactati pe ID laura_200927 pt k sunt foarte disperata si vreau sa stiu dak trece vreodata boala. Va rog din suflet.Si kat mai repede

    0
    0

  • dany pe 19 Iul 2009, 17:28
    si eu am problema asta

    starile de rau dispar cu o nitroglicerina in 10 min

    5
    1

  • ramona laura pe 11 Iul 2009, 15:05
    tulburare somatoforma

    DACA EXISTA VREUN MEDIC CARE MA POATE SALVA DE TULBURARE SOMATOFORMA SAU CARE SUFERA DE TUBURARE SOMATOFORMA SA MA CONTACTEZE PE ID LAURA_200927 VA ROG DIN SUFLET

    0
    4

  • Costin Aurelia pe 8 Iul 2009, 15:57
    Tulburare somatoforma

    Sufar de aceasta boala de 2,5 ani. Daca exista vreun tratament sa ma contactati pe ID laura_200927

    1
    0

  • sv pe 10 Iun 2009, 21:06
    anxietate revenita cu mai multa forta

    am 57 ani. sufar de aceste simptome de aproape 1 an. simt ca se prabuswste tot in jurul meu. am facut tratament antidepresiv, dar intreupandu-l starea mea s-a inrautatit in mod considerabil. uneori simt ca nu se mai sfarseste acest calvar.sfatuiti-ma ce sa mai fac. analizele imi sunt bune. le-am facut acum o luna de zile cand am fost operata de colecist. intradevar la analizele de imagine (ecograf, CT) mi s-a gasit un angiomiolipom care a pus capac tuturor temerilor mele de anxioasa depresiva. nu stiu ce sa mai fac ca sa ajung cat de cat pe linia de plutire.

    0
    2

  • maximus pe 18 Mai 2009, 07:54
    de ce oare?

    bine ar fi fost sa fii murit la timp .asta e.nici dracu nu ne vindeca.iar cel ce m-a lovit pe mine sa putrezeasca in fundul iadului.daca nu m-am vindecat in 17 ani cind era viata cea mai frumoasa acum ce sa mai zic/eu sufar de la 13 ani in urma unei lovituri din partea unui coleg la scoala ,iar acum am 30 de ani.ce oare sa mai sper?el asi traieste viata iar eu ma chinui. tot ce am facut pina acum au fost numai sacrificii[am terminat o facultate,m-am insurat cu o analfabeta ca de am un handicap si eu nu?o sa am un copil exagerat de prost daca seamana cu ea si etc...bineinteles daca nu cumva nu ma paraseste ea pe mine ca de ,ea e mai increzatoare mizeria]cit despre dzeu e cota zeroooooo ,am mai facut si o facultate de al sustine...

    3
    3

  • madalina pe 15 Mai 2009, 13:51
    ce sa facem fratilor....

    nu stiu ce sa zc prin aceleasi chestii trec shy eu in fiecari zi.... de 2 ani ma simt rau din toate punctele de vedere...nu inteleg de ce ni se intampla asta, toti cerem ajutorul dar nu ni-l da nimeni, e in zadar, asa k trebuie sa ne dam singuri ajutor shy sa contam p noi insine pt k altfel nu vad cum am putea scapa de aceasta stare de rau.

    0
    5

  • reli pe 2 Mai 2009, 11:52
    tulburare somatoforma

    am tulburare somatoforma. daca exista vreun tratament va rog sa ma contactati la idiul laura_200926

    3
    0

  • maximus pe 30 Apr 2009, 21:15
    tulburare somatoforma

    am aceste simptome de 17 ani iar acum urmez tratamene antidepresive si nu am nici un rezultat benefic.sunt convins ca aceasta depresie a aparut in acelas timp in urma unei lovituri in perineu.ce mai pt face?in prezent fac si psihoterapie dar in zadar va rog ajutati-ma.kasvel_genialul@yahoo.com

    0
    2

  • Adrian pe 12 Apr 2009, 00:34
    Ce se intampla?

    Ma doare tot corpul,am ameteli cand stau in picioare,spasme musculare care nu dor dar care ma deranjeaza ,iar cand merg am impresia ca ma prabusesc si toate acestea au inceput acum 2 luni cand am facut la munca un atac de panica din senin si care se mai repeta din cand in cand.Analize bune iar ca tratament iau 1/2 xanax 0,25 pe zi.Va rog sa ma ajutati daca stiti ce mi se intampla.Exista un tratament?Nu pot continua in halul acesta,am doar 27 de ani iar viata mea era o fuga continua.Ajutor ady_ady@yahoo.com

    2
    0

  • Dragosh pe 28 Mar 2009, 19:20
    un mic sfat..

    Un mic sfat as avea pt cei care sufera din cauza somatoformei sau ceva asemanator (stari de rau fara o diagnosticare fizica). E clar ca totul se petrece il creier si ca se poate rezolva cu o atitudine corespunzatoatre, optimista. Si eu am simptome ca cele citite in comentariile voastre. Ma recunosc foarte bine in simptomele date de voi aici, dar m-am hotarat sa nu le mai iau in seama ca, FRATILOR!!! trece viatza pe langa noi!!! si alta nu mai avem!!! Cred ca acest sfat mi-l dau mai mult mie insumi dar sper sa aduca si in mintea voastra o raza.. Bafta multa tuturor si SANATATE MAXIMA!!

    5
    0

  • filipflorentina pe 1 Mar 2009, 19:46
    stare de rau

    am si eu de4ani stare de rau generala cu ameteli fff mari continu imi amortesc miinile picioarele cu stari de lesin;am fost la medic si mia spus ca am atacuri de panica.am luat tratament dar tot rau ma simt.acum am aflat de kal mag gnld si formula4 multi spun ca s au facut bn cu aceste ;suplimente nutritive

    1
    2

  • anamaria pe 4 Feb 2009, 18:23
    sufar de anxietate

    sufar de aceasta de 3 ani si ceva si am facut tratament cu xanax dar degaeaba am schimbat si locul si la fel,ce as putea sa mai fac?ptr ca mereu aceeasi problema zi de zi....banica_cristina2000@yahoo.com este adr de email poate primesc totusi un raspuns va multumesc

    0
    0

  • dana pe 27 Ian 2009, 10:10
    buna

    De 2 ani de zile traiesc un cosmar: o stare ebrioasa permanenta (ametita), dureri de picioare grele, obosite, dureri de cap, senzatii de arsura la ceafa, dureri de spate si calcai, urinari foarte dese si ziua si noaptea, senzatia de bufeu. Dar ce deranjeaza cel mai mult e ameteala permanenta, urinarea deasa si durerea de picioare si spate. Investigatii o mie toate foarte bune, iar starea mea e dezastruoasa, medicatia mea e piracetam si bromazepam de 1,5 pe zi si atit daca stie cineva un alt leac ptr aceste simptome... MUTUMESC!

    6
    0

  • carmen m. pe 17 Nov 2008, 16:46
    Nu stiu ce am...

    De cinci ani mi-e rau aproape zilnic si nimeni nu-mi da de capat. Analizele au iesit bune de fiecare data. Simptome: greata, ameteala, dureri de cap, furnicaturi, senzatii de arsura, uneori simt ca nu am aer... si multe altele. Cine poate sa-mi dea un sfat, rog sa ma caute pe adresa noni_neon.

    6
    5

  • ingeras pe 13 Sep 2008, 15:55
    URGENT!!!

    Am o problema de sanatate pe care nu am reusit sa o rezolv. A inceput asa:De trei sapt am stat sigura in casa pt ca sotul meu era plecat la perfectionare , si seara imi ara frica sa dorm singura. De seara am inceput sa sint mainile amortite si picioarele si pana dimineata nu am mai simtit nici pielea pe mine.am fost la doctori si au spus ca am suferit o depresie.Am fost internata in spital 2 saptamani si mi-au dat ca medicamente : coaxil si nu mai stiu ce.....culmea e ca senzatia de amortit a corpului persista in continuare. Sunt casatorita recent si aceasta stare imi perecliteaza viata sexuala, deoarece nu simt nimik.Va rog din suflet sa ma ajutati in acest caz si Dumnezeu sa va ajute la randul lui. Sunt disperata!!! Ajutati-ma!!!

    7
    2

  • rebe pe 22 Apr 2008, 18:21
    Mi-e greu sa ma trezesc dimineata

    De o jumatate de an am fost in Spania dar a trebuit sa vin inapoi din cauza ca nu m-am putut adapta. Cand eram acolo am simtit ca ma ia cu un tremur care il am si acum. Am venit acasa crezand ca o sa scap dar nu a fost asa. Sotul meu a avut un serviciu f bun iar acum lucreaza pe un salariu de nimic se poate si asta sa fie cauza pt care sunt tot asa? Imi e greu, zi de zi simt acelasi lucru si aceeasi lipsa de interes pt orice. Stiti vreo solutie sa ma fac bine?

    1
    0

  • elena- pe 3 Apr 2008, 19:05
    Ameteli

    Aproape de un an ma simt si eu ametita si nu am stabilitate in picioare si medicul pshiatru m-a diagnosticat cu depresie.

    5
    0

  • CARMEN pe 28 Feb 2008, 15:05
    Nu stiu ce am

    De 4 ani ma simt foarte rau. Analizele facute, electrocardiograme, electroencefalograme, rmn... toate au iesit ok. Cine crede ca are un sfat, rog sa ma caute pe adresa noni_neon

    0
    0

  • ulmax pe 20 Ian 2008, 15:45
    Tulburari

    Eu cred ca nu ai nimic la colon. Psihoterapia e singura care are un efect, depinde de la om la om, la mine dupa 6 luni a fost totul aproape ok.

    0
    0

  • bubu pe 23 Nov 2007, 11:52
    colon iritabil

    buna,mi s-a spus ca as suferi de colon iritabil am luat tratament pt asa ceva dar degeaba starea de rau generala continua sa fie.De 4 ani ma chinui cu starea asta si m-am saturat pana peste cap....nu stiu sincer ce analize sa imi fac la sange le-am facut pe toate si ecograf.De la ce sa fie?sanatate multa la toti.........

    3
    0

  • constantin pe 3 Sep 2007, 08:38
    tratament cu lyrica

    cred ca tratamentul- de 2 ani -trebuie intrerupt.durerea persista.efectele negative sunt mai multe si invalidante

    0
    0

  • constantin pe 3 Sep 2007, 08:29
    durere neuropata

    am incredere in Lyrica.Urmez tratamentul de 2 ani.Durerea nu s-a ameliorat.Efectele secundare sunt mai grave,decat ameliorarea.CE fac?

    0
    0

  • catalin pe 31 Aug 2007, 13:25
    ma simt mai bine

    buna la toti cei ce prezinta aceasta tulburare.daca nu exista o iritatie cerebrala aveti sanse mari de vindecare completa si mai rapida fata de situatia mea care cred dar nu vreau sa fie asa,e mai greu de tratat iau tratament in continuare.aveti grija la starile de nervi,pe cine iubiti ca daca va paraseste o sa aveti probleme, eu am patit cu o fata, cand eram cu ea ma simteam bine, cum incepe sa se rupa relatia mi se facea rau ca ma despart de ea, o am la suflet si incepe sa ma doara zona lovita de la cap.in rest e mai bine si va doresc sa credeti in voi ca aceasta stare la voi a aparut din cauza unor dereglari fiziologice, hormonale nu traumatism.bafta

    0
    0

  • Sorin Ene pe 24 Iul 2007, 18:18

    Ai macar o parte din simptomele de mai sus? S-ar putea sa fie vorba chiar de somatoforma. Daca e asa, vezi ultimul paragraf.

    6
    3

  • macovei carmen pe 12 Iul 2007, 21:47
    stare de rau

    mi/e rau zi de zi de patru ani si nimeni nu/mi da de capat. analizele sunt f bune. va rog sa/mi dati un sfat

    0
    0

  • macovei carmen pe 12 Iul 2007, 21:46

    mi/e rau zi de zi de patru ani si nimeni nu/mi da de capat. analizele sunt f bune. va rog sa/mi dati un sfat

    4
    0

  • dana pe 1 Iul 2007, 22:44
    stari de anxietate

    de cand am nascut am aceste stari de anxietate.ametesc f tare am o stare de rau general nu stiu ce sa mai fac cer ajutor

    0
    0

  • carmen pe 7 Iun 2007, 15:11

    de 4 ani ma chinuie aceste stari si nu reusesc sa scap de ele.totul s/a declansat in urma nasterii celui de/aldoilea copil.starile sunt cumplite si zi de zi ma lupt cu ele, in speranta ca va fi si bine.

    2
    0

  • dana pe 25 Mai 2007, 15:57
    am si eu ceva simptome

    sunt foarte sresata ma simt rau si doar acolo ma gandesc sa nu patesc ceva mi-e frica de cand am nascut am aceste simptome ametesc mi-e frica sa merg singura pe strada

    0
    0

  • liviu tel pe 26 Mar 2007, 11:49
    am si eu asa ceva dar de la un traumatism

    eu dupa vreo 4 ani de la un traumatism cerebral minor am asa ceva am terminat energetica am facut armata asa acum iau tratament si ma simt mai binisor.totul cred ca sa reactivat de la stresul de la serviciu lucrez la metro si vreau sa imi schimb locul de munca ma stresam si tineam in mine dar nu aveam voie kata_tel@yahoo.com

    0
    0

  • nelu pe 22 Aug 2006, 20:27
    Chestia cu incarcarea negativa nu e vrajeala...

    ...va spun eu. Am observat si eu, destul de tirziu, ca ma afecteaza tot ce se intimpla rau in preajma mea. Nivelul de educatie nu are importanta nici socio-economicul pt simplul fapt ca sint inginer. Sfatul meu: evitati,evitati,evitati tot ce rau. Schimbati-va serviciul daca e cazul.

    3
    0

  • ala pe 7 Aug 2006, 18:22
    si eu...

    Am 18 ani si de un an am inceput sa ma simt ciudat, sunt tot timpul obosita desi ma odihnesc suficient, mananc bine si fac sport, imi amorteste tot timpul mana stanga, am dureri in regiunea toracelui, imi e tot mereu greata,sunt foarte rare zilele in care sa ma simt bine. Mi-am facut analizele de mai multe ori si nu am nimic...nu prea stiu ce sa mai fac..

    0
    3

  • BARBU BIANCA pe 21 Iun 2006, 13:09
    SI EU AM PROBLEME..

    si eu am o stare generala fff proasta, diverse dureri...fac tratament cu antidepresive...dar degeaba..am aceasta starede rau de 3 ani...(zilnic)..ce as mai putea face ?? Imi afecteza viata..din toate punctele de vedere..

    2
    0

  • Telescu Liviu pe 4 Iun 2006, 13:00
    sufar de tulburare somatoforma

    sufar de aceasta disfunctie de 1,5 ani de atunci sa activat dar am avut si inainte niste simptome ciudate iau tratament cu lyrica si lucetam ma simt ceva mai bine eu am avut un traumatism craniocerebral pe partea stanga ma mai ustura,amorteste (am rmn ct eeg nimic rau numai eeg mai arata focar cateodata iritatiipe stanga)zona aceea si am miscari ale piciorului stang seara in somn cand sunt obosit oare cat timp va mai dura e un calvar pt mine vreau sa lucrez in strainatate sa am un viitor V amultumesc kata_tel@yahoo.com

    8
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod