Spui destul de des "nu"?

Craciunul este o perioada destul de aglomerata pentru oricine. Iti asumi tu insa mai multe responsabilitati decat ar trebui fara sa te gandesti inainte la consecinte?
Craciunul este o perioada destul de aglomerata pentru oricine. Iti asumi tu insa mai multe responsabilitati decat ar trebui fara sa te gandesti inainte la consecinte?

Copiii prietenilor cu care ai fost de acord sa stai, rudele pe care le-ai invitat la tine in week-end-ul dinaintea Craciunului, cumparaturile pentru mama ta, cina de Craciun gatita doar de tine...

Daca asa este si programul tau, atunci inseamna ca nu iti place sa spui "nu" din mai multe motive. Poate ca nu iti place sa-i lasi balta pe cei din jur, dar povestea poate continua.

Mai ales femeile sunt cele care sunt mereu "dragute" si vor sa fie placute de toata lumea. Putine sunt femeile care spun "nu" din mandrie. Gandim poate ca daca suntem dragute cu toata lumea vom castiga respectul si aprecierile celor din jur. Ne vor spune ca suntem dragute, minunate si ne vor aprecia cu siguranta.
Dar lucrurile nu stau tocmai asa. De fapt toti cei din jur iti cer mai mult, mai mult si ajungi sa fii cea la care apeleaza pentru orice problema.

"Nu" poate parea simplu de spus, dar invatam inca de mici ca "nu" este imposibil de spus intr-un mod dragut. Esti obraznica daca spui "nu". Nu este politicos. Este jignitor. Daca in copilarie nu ti-a fost permis sa spui "nu" probabil ca si acum in postura de adult o vei gasi greu de facut.

Competitia

Multe femei care nu pot spune "nu" sunt de obicei in competitie cu alte femei. In adancul sufletului simt ca lucrurile trebuie facute asa cum isi doresc ele si nicicum altfel. De fapt femeile care se comporta astfel nici nu accepta ajutor din partea cuiva.

Asa ca dorinta de a-i ajuta pe cei din jur vine din frica de a nu fi izolata. Asa ca daca te simti prinsa in capcana si te oferi sa-i ajuti pe cei din jur chiar si atunci cand acest lucru nu este posibil, cum poti spune nu?

Iata si cateva tehnici care sa te ajute in acest sens:

"Nu" pur si simplu

Poate fi spus fata in fata sau la telefon si este o tehnica utila atunci cand te adresezi cuiva care pur si simplu nu-l accepta pe "nu" ca raspuns. Astfel de persoane cred ca daca insista vei ceda.
De aceea trebuie sa le spui foarte direct "nu". Poate fi spus intr-un mod placut, zambind, cu vocea subtiata ("Imi cer scuze, chiar nu pot veni la un suc in seara asta") sau mai agresiv daca nu cunosti foarte bine persoana ("Ti-am spus deja de trei ori ca nu ma intereseaza propunerea ta. Este clar?"). Cheia este sa spui "nu" indiferent de insistentele interlocutorului tau.

Sandwich-ul

Aceasta tehnica poate fi folosita atunci cand este nevoie de ceva delicatete din partea ta - poate cu o cunostinta mai noua sau o ruda in varsta carora nu vrei sa le spui "nu". Asa ca incadrezi "nu"-ul intre doua cuvinte pozitive. Exact ca un sandwich: "Sunt incantata ca m-ai invitat, dar nu pot veni in seara asta. Sper sa va distrati."

Sandwich-ul rasturnat

Daca este nevoie de un "nu" foarte agresiv, poti incepe chiar cu el, apoi adauga ceva dragut urmat de un alt "nu" hotarat. Este de folos la serviciu sau atunci cand ai de-a face cu persoane dificile: "Nu, chiar nu pot ajunge la intalnire.
Imi pare rau pentru ca mi-as dori sa fiu acolo si sper sa iasa bine. Dar imi este teama ca raspunsul meu ramane nu!".

"Nu, dar..."

Sa oferi o alternativa cuiva este o alta modalitate buna de a spune "nu". Asa ca atunci cand rudele te preseaza sa petreci cu ele noaptea de revelion, dar tu deja ai alte planuri, poti spune ceva de genul: "Nu, dar as vrea sa ne intalnim in week-end-ul ce urmeaza. Putem?"

Cum sa incepi sa spui "Nu"

Prima regula este sa-ti acorzi ceva timp. Asa ca atunci cand te pregatesti sa spui "da" opreste-te si spune in loc: "Lasa-ma un minut sa ma gandesc." sau "Pot sa-ti dau un raspuns maine?". Este uimitor cat de multe dintre noi spunem "nu" cand nici macar nu suntem intrebate direct.

Si nu uita...

Ai dreptul sa spui "Nu". Sa spui "nu" nu este nepoliticos, este o hotarare.
Oamenii te vor respecta si atunci cand spui "nu". Iti va placea mai mult de tine daca vei invata sa spui "nu" atunci cand trebuie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod