Organizeaza-ti viata prin stress management

Tehnicile si metodele de reducere, eliminare si control al stresului te pot ajuta sa infrunti cu succes problemele de zi cu zi
O viata fara stres? Asa ceva nu exista. Facturi, trafic, sefi, colegi, rude, vanzatoarea scarboasa de la magazinul din colt, indicatori macro sau micro-economici, virusi de computer, virusi de oameni... Daca ganditi ca toti factorii care ne creeaza probleme, tensiune, stres pot disparea ca prin minune, va inselati amarnic.

Ce putem, face, totusi, e sa reglam modul in care toate acestea ne afecteaza. Sa controlam stresul, astfel incat el sa nu ne afecteze sanatatea psihica si fizica - a noastra si a celor din jur.

De fapt, spun specialistii, simpla constientizare a faptului ca avem control asupra propriei vieti sta la baza a ceea ce se numeste stress management - o serie de tehnici si masuri pe care le putem aplica pentru a reduce, preveni si controla stresul.

Stress management - sau controlul stresului - inseamna, potrivit Helpguide.org, sa reusim sa avem si sa pastram controlul asupra propriilor ganduri si emotii; asupra programului nostru de viata, asupra mediului in care ne miscam; asupra modului in care abordam problemele care ne ies in cale.

Ideea e sa nu lasam stresul sa ne impiedice sa avem o viata echilibrata, cu timp destul pentru munca, viata sociala, relaxare si divertisment.
Si sa capatam rezistenta pentru a rezista tensiunilor si
provocarilor.

Sigur, daca stresul va afecteaza intr-o asemenea masura, incat constatati ca pierdeti controlul asupra propriei vieti, trebuie sa consultati un specialist. Insa exista o serie de lucruri pe care oricine le poate face pentru a reusi sa tina sub control stresul de zi cu zi.

HelpGuide.org furnizeaza cateva elemente folosite in stress management:

 

  • Identificati sursele de stres;
  • Identificati modurile in care puteti face fata stresului;
  • Evitati lucrurile care provoaca in mod inutil stresul;
  • Modificati situatiile care provoaca stres;
  • Adaptati-va factorului de stres;
  • Acceptati lucrurile pe care nu le puteti schimba;Faceti-va timp pentru distractie si relaxare;
  • Adoptati un stil de viata sanatos.

 

Identificati sursele de stres


Managementul stresului incepe cu identificarea surselor de stres. Usor de spus, greu de facut.

Factorii care produc stres nu sunt intotdeauna usor de vazut. S-ar putea ca pur si simplu sa nu va dati seama de multi dintre factorii care va ridica nivelul de stres.

Uneori, sursa de stres nu este cea la care ne gandim. Specialistii dau exemplul crizei de timp. Sa spunem ca aveti impresia ca va streseaza faptul ca, la serviciu, aveti un termen limita de respectat. Dar e foarte posibil ca nu deadline-ul in sine sa fie sursa de stres, ci faptul ca aveti tendinta sa amanati rezolvarea sarcinilor.

Incercati sa va treceti cu atentie in revista obiceiurile, atitudinile si, spun specialistii, scuzele la care apelati pentru a va justifica:

  • Obisnuiti sa va spuneti ca stresul e ceva trecator ("Am o mie de lucruri de facut acum"), chiar daca, in fapt, nici nu mai tineti minte de cand nu v-ati mai permis un adevarat moment de relaxare?
  • V-ati obisnuit sa va ganditi la stres ca o parte integranta a vietii casnice sau de serviciu ("Mereu e nebunie aici"), sau pur si simplu ca un segment inseparabil al personalitatii ("Asa sunt eu, mai agitata")?
  • Acuzati alte persoane sau evenimente pentru stres, sau il vedeti ca fiind un lucru absolut obisnuit si normal?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod